Στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ως προς την πρόσβαση τους στα φάρμακα, συνέτεινε η σημερινή ευρεία σύσκεψη εμπλεκομένων φορέων στο Υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους ασθενών. Εκτός τούτου, εντόπισε ελλείψεις, παραλείψεις και κενά χρόνων σε σχέση με μη ύπαρξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων, μη επικαιροποίηση του κρατικού συνταγολογίου κ.ά.
Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των ασθενών, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, τα μέλη των Επιτρόπων Φαρμάκων και το Συμβούλιο Φαρμάκων.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμου Παθόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας είπε πως ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, πολύ εποικοδομητική, αφού για πρώτη φορά εκπρόσωποι φορέων ασθενών συμμετείχαν σε ένα διάλογο, ο οποίος είχε ως στόχο την επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ως προς την πρόσβαση τους στα φάρμακα.
“Εχουμε συζητήσει και τις διαδικασίες και τα προβλήματα που αφορούν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τα έχουμε εντοπίσει, έχουν δοθεί άμεσες λύσεις όσον αφορά οι διαδικασίες να γίνουν πιο ταχείς και οι αποφάσεις να παίρνονται με γρηγορότερο βαθμό, έτσι ώστε να εξετάζονται τα αιτήματα όσο το δυνατό γρηγορότερα”, σημείωσε.
Συγκεκριμένα, είπε, έχουμε εντοπίσει ότι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπήρξε είναι ότι δεν υπάρχουν – κι αν υπάρχουν είναι πολύ λίγα – θεραπευτικά πρωτόκολλα και δεν γίνεται επικαιροποίηση του κρατικού συνταγολογίου.
“Απουσιάζουν πάρα πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Εχει εντοπιστεί ότι για πάρα πολλές ασθένειες δεν υπάρχουν καν θεραπευτικά πρωτόκολλα και ίσως αυτό να είναι η γενεσιουργική αιτία που έχουμε και τις καθυστερήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα αλλά πολλές φορές και τις απορρίψεις από την Επιτροπή Φαρμάκων”, πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω μη ύπαρξης φαρμάκων, ο κ. Κουλούμας είπε πως “έχουμε αποφασίσει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων να συνεδριάζει κάθε δεκαπέντε μέρες, οι αποφάσεις της να υπογράφονται την ίδια ημέρα και την επόμενη ημέρα να είναι εκτελεστές. Η απόφαση που πάρθηκε στην σύσκεψη, ήταν ότι αν υποβληθεί σήμερα ένα αίτημα από κάποιο γιατρό, τότε αυτό το αίτημα θα συζητηθεί σε δεκαπέντε ημέρες και θα παρθεί απόφαση. Αν είναι επείγον το θέμα, τότε μια μικρή ομάδα που θα είναι για τα επείγοντα θα το συζητά άμεσα μέσω τηλεφωνικής διάσκεψης και θα αποφασίζει άμεσα”, πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να γίνεται τακτική επικαιροποίηση του κρατικού συνταγολογίου με τα τελευταία φάρμακα που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και να επικαιροποιούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τακτικά.
Ο Υπουργός Υγείας, είπε ο κ. Κουλούμας έχει καθορίσει την επόμενη συνεδρία στις 18 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί κι έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους όπως έρθουν με εισηγήσεις όσον αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο, τη δημιουργία και επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
“Ο στόχος”, συμπλήρωσε, “είναι να συζητηθούν αυτές οι εισηγήσεις και να παρθεί η απόφαση για το πώς προχωρούμε”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις