ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιδρομές σε Χαλέπι και Χάμα

Αεροπορικές επιδρομές σε Χαλέπι και Χάμα

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα, χωρίς ωστόσο τα περιστατικά αυτά να θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία που τηρείται από χθες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν είναι σε θέση να αναφέρει αν τα χωριά που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών είχαν συμπεριληφθεί ή όχι στη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι στις επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μόνο ένα από τα χωριά αυτά, το Καφάρ Χάμρα, ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, τα άλλα χωριά ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η παύση των εχθροπραξιών - από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχουν πάνω από το 50% του εδάφους - ωστόσο, φαίνεται να τηρείται σε γενικές γραμμές, δεύτερη ημέρα από την έναρξή της, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στη Συρία.

Στην πόλη του Χαλεπίου, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η νύχτα ήταν ήρεμη και δεν υπήρξαν μάχες ή επιδρομές. Οι κάτοικοι ξύπνησαν χωρίς τον θόρυβο από τα πολυβόλα και βγήκαν στους δρόμους για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή τη ηρεμία. Συνηθίζαμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τον θόρυβο των επιδρομών και του πυροβολικού», δήλωσε ο 45χρονος Αμπού Ομαρ που έχει αρτοποιείο στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες. «Είμαι ευτυχής αλλά λυπημένος για τις περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εκεχειρία και συνεπώς οι κάτοικοί τους συνεχίζουν να υποφέρουν».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρης ηρεμία, ενώ στη Δαμασκό, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο.

Η εκεχειρία αυτή, έπειτα από πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, τηρείται σε πρωτοφανή κλίμακα μετά την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, δημιουργώντας ελπίδες παρά την πολυπλοκότητα της εφαρμογής της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση για την πλήρη υποστήριξη της εκεχειρίας αυτής.

Η συμφωνία εκεχειρίας ισχύει μόνο για τις περιοχές όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και των σύρων ανταρτών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top