Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για το Κυπριακό τονίζοντας την ανάγκη ότι ο λαός πρέπει πειστεί για την επανένωση του νησιού.
Ο κ. Ντεζίρ δήλωσε πως η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως κράτος μέλος της ΕΕ, παρέχει πλήρη πολιτική υποστήριξη στους ηγέτες και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, σημειώνοντας πως η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα έχουν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης, όταν υπάρξει κατάληξη σε αυτήν, και επικυρωθεί από τις δυο κοινότητες.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος Υφυπουργός ανέφερε πως αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως “ στόχος μας είναι να δώσουμε ώθηση στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία”, με την επανεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής. Υπενθύμισε ωστόσο πως, όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, “οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν πρέπει να γίνουν σεβαστές”.
Για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή `Ενωση, ο κ. Ντεζίρ υπογράμμισε την ανάγκη “να οικοδομήσουμε κοινές απαντήσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη και σε μια πιο δυνατή συνεργασία μεταξύ μας και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. “Μόνο μαζί θα είμαστε αρκετά δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας αφορούν όλους, και είναι για αυτό που θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή `Ενωση”, ανέφερε.
Για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας είπε πως αυτές είναι εξαιρετικές αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση, όπως για παράδειγμα στους τομείς της επιστημονικής συνεργασίας και της ανταλλαγής σπουδαστών.
Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Ντεζίρ ανέφερε πως όταν επισκέφθηκε την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο, οι διαπραγματεύσεις είχαν μόλις ξεκινήσει και ο ίδιος ήταν πολύ εντυπωσιασμένος από τη δέσμευση των ηγετών των δυο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις.
“Υπήρχε μια μεγάλη αίσθηση αισιοδοξίας. Αυτή η αισιοδοξία πρέπει να συνεχίσει να επικρατεί. `Εχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των πολλών συναντήσεων που έχουν λάβει χώρα μεταξύ των ηγετών και μεταξύ των διαπραγματευτών”, είπε.
Ο κ. Ντεζίρ ανέφερε πως θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στους δυο ηγέτες “για το όραμά τους, το κουράγιο τους, και την αποφασιστικότητά τους”.
“Ασφαλώς παραμένει να γίνει πάρα πολλή δουλειά, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Θα χρειαστεί να γίνουν δύσκολοι συμβιβασμοί και από τις δυο πλευρές και ο λαός θα πρέπει να πειστεί ότι η επανένωση του νησιού, μέσω μια δίκαιης διευθέτησης, σύμφωνα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, είναι προς το συμφέρον του”, πρόσθεσε.
Ο κ. Ντεζίρ εξέφρασε πίστη στην αποφασιστικότητα των δυο ηγετών να αδράξουν “αυτή την ιστορική ευκαιρία”, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού, για το καλό όλων των Κυπρίων, της ΕΕ και ολόκληρης της περιοχής.
Ερωτηθείς με ποιούς τρόπους η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της ΕΕ, μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντεζίρ επεσήμανε πως της διαδικασίας αυτής ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. “Αλλά ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως κράτος μέλος της ΕΕ, παρέχουμε την πλήρη πολιτική μας υποστήριξη στους ηγέτες και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης, όταν υπάρξει κατάληξη σε αυτήν και επικυρωθεί από τις δυο κοινότητες”, πρόσθεσε.
Ο κ. Ντεζίρ είπε πως “η ευρωπαϊκή διάσταση των συνομιλιών είναι σημαντική, οι επαφές μεταξύ όλων των πλευρών και των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν αυξηθεί, όπως φαίνεται από την επίσκεψη των δυο διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες στις αρχές Φεβρουαρίου, και η ad-hoc Επιτροπή ΕΕ για το κοινοτικό κεκτημένο έχει ήδη κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά. `Ολα αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση της θετικής δυναμικής για τη διαδικασία και στη δημιουργία συνθηκών για μια διευθέτηση, ώστε ολόκληρο το νησί να μπορέσει να ενσωματωθεί πλήρως στην ΕΕ”.
Ερωτηθείς πώς η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τα διάφορα θέματα που έχει ενώπιόν της, όπως ένα πιθανό Brexit, την προσφυγική κρίση και τα ζητήματα της οικονομίας, και πώς βλέπει το μέλλον της `Ενωσης, ο κ. Ντεζίρ ανέφερε πως κατά τους τελευταίους μήνες και χρόνια, η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κρίση: την οικονομική ύφεση, την κρίση με την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, το θέμα της Ουκρανίας, τον πόλεμο στη Συρία και τις επιπτώσεις του για την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την κατάρρευση στη Λιβύη.
“Αυτή η κατάσταση μας αφήνει δυο επιλογές: είτε κάθε κράτος να προσπαθήσει να απαντήσει από μόνο του σε αυτές τις προκλήσεις, και έτσι θα έχουμε 28 διαφορετικές απαντήσεις, χωρίς συνοχή και επάρκεια, ή να οικοδομήσουμε κοινές απαντήσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη και σε μια πιο δυνατή συνεργασία μεταξύ μας και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς”, είπε.
“Μόνο μαζί θα είμαστε αρκετά δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας αφορούν όλους, και είναι για αυτό που θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή `Ενωση”, πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως χρειάζεται μια πιο βαθιά ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ανέφερε πως πρέπει να ενισχυθεί η ολοκλήρωση σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, με την Τραπεζική Ένωση, για να υπάρξει περισσότερη σταθερότητα και περισσότερη στήριξη στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη.
“Η Ευρώπη πρέπει επίσης να ενισχύσει την εξωτερική της πολιτική καθώς και την πολιτική της για την ασφάλεια και την άμυνα”, ανέφερε.
Ερωτηθείς για την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς και για τη συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα των προσφύγων, ο Γάλλος Υφυπουργός είπε πως πέρσι, πέραν του 1,5 εκατομμυρίου άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ, οι περισσότεροι από αυτούς προερχόμενοι από περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος και δικτατορία, ιδιαίτερα, όπως ανέφερε, τη Συρία.
Είπε πως αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εισέρχονται ακόμη καθημερινά στην ΕΕ, προσθέτοντας πως “εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα το σύστημα ασύλου που έχουμε, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ένα πραγματικό έλεγχο των συνόρων και να εντείνουμε τον αγώνα μας εναντίον των διακινητών”.
“Αυτή είναι μια πρόκληση που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με όλους τους εταίρους μας, είτε είναι γειτονικές χώρες είτε χώρες διέλευσης”, τόνισε.
Είπε ότι αυτές οι χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μερίδιο, υποδεχόμενες εκατομμύρια πρόσφυγες και πρέπει να τύχουν υποστήριξης. Την ίδια ώρα, χρειαζόμαστε Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, μετακίνηση των προσφύγων και πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών για αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ανέφερε.
“Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, που στοχεύει στην υποστήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν, αλλά επίσης και στο να εργαστούν για μείωση του αριθμού των ατόμων που ρισκάρουν τις ζωές τους κάθε μέρα για να πάνε στην Ευρώπη. Αυτό το σχέδιο δράσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο και χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίησή του”, επεσήμανε ο κ. Ντεζίρ.
Είπε πως μέχρι τώρα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την ΕΕ, όπως η ενίσχυση της ικανότητας της Frontex. Η Τουρκία έχει επίσης εισαγάγει νέα νομοθεσία, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, μέσω μιας ενισχυμένης πρόσβασής τους στην εργοδότηση και στην εκπαίδευση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ.
Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά των διακινητών και των δικτύων εμπορίας αυτών των ανθρώπων. “Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διαχείριση των συνόρων”, ανέφερε και πρόσθεσε πως προγραμματίζεται μια νέα σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκία στις 7 του Μάρτη. “Αυτή θα είναι μια καθοριστική στιγμή, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε έναν απολογισμό για το τί έχει γίνει και να θέσουμε τις προτεραιότητες που πρέπει να προωθηθούν”, σημείωσε.
Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την άρνηση της `Αγκυρας να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις προς την ΕΕ, ο κ. Ντεζίρ ανέφερε πως η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή `Ενωση και πως είναι πεπεισμένος ότι το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων αποτελεί ένα καλό εργαλείο ενθάρρυνσης των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία επίσης περιλαμβάνει τη θέση της Τουρκίας προς την Κύπρο και εξηγεί γιατί οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι παγωμένα από το Δεκέμβριο του 2006, είπε.
Αναφερόμενος στην απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου για επανεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Ντεζίρ είπε πως “στόχος μας είναι να δώσουμε ώθηση στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, επαναρχίζοντας την εργασία πάνω σε ένα αριθμό τομέων προτεραιότητας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ωστόσο ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, και το υπενθύμισε ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας το Νοέμβριο: οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν πρέπει να γίνουν σεβαστές. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον”, υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας και σε ποιούς τομείς μπορούν να ενισχυθούν, υπό το φως και της δραστηριότητας της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ντεζίρ είπε πως “η Γαλλία έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Κύπρο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων”.
“Ο πολιτικός μας διάλογος είναι πολύ μεστός και παραγωγικός. Μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε ότι αφορά την περιφερειακή κατάσταση και μείζονες διεθνείς κρίσεις. Η συνεργασία μας για θέματα ασφάλειας είναι άψογη και είναι καίριας σημασίας τώρα που η `Εγγύς Ανατολή αντιμετωπίσει τόσες πολλές προκλήσεις”, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, “η συνεργασία μας έχει βαθιές ρίζες και εξαπλώνεται στους τομείς της αρχαιολογίας, της γαλλοφωνίας, της παιδείας, ιδιαίτερα μέσω του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου στη Λευκωσία. Αλλά βεβαίως υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση, για παράδειγμα στον τομέα της επιστημονικής συνεργασίας και της ανταλλαγής σπουδαστών, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”.
Σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα, είπε πως η Γαλλία είναι μείζων εταίρος της Κύπρου “και θα θέλαμε να συνεχίσουμε με την επέκταση του διμερούς μας εμπορίου. Γαλλικές εταιρείες όπως η Total επιθυμούν επίσης να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Κύπρο, ιδιαίτερα στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας, αλλά επίσης και στα δημόσια έργα και στον τουρισμό. Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε περισσότερους Κύπριους στη Γαλλία, ιδιαίτερα φέτος για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο 2016”.
Κληθείς να αξιολογήσει το ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής και τη συμβολή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Γάλλος Υφυπουργός υπενθύμισε πως επισκέπτεται την Κύπρο για να συμμετάσχει στην 3η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MedGroup), η οποία, όπως ανέφερε, καταδεικνύει το ρόλο-κλειδί της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Ως μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την αναγκαιότητα η Μεσόγειος να μετατραπεί σε μια περιοχή κοινής ευημερίας και σταθερότητας. Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών αποτελεί μια σημαντική συμβολή για τη σταθερότητα στην περιοχή στο σύνολό της”, ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό επίσης, η Κύπρος συμβάλλει ενεργά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τα δικά της μέσα, υπέδειξε ο Γάλλος Υφυπουργός.
Ανέφερε πως οι γαλλικές αρχές έχουν εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2015.
“Αυτή η αλληλεγγύη δεν έχει εκφραστεί μόνο μέσω διακηρύξεων, αλλά έχει εφαρμοστεί και πρακτικά με το να επιτρέπεται στα στρατιωτικά μας πλοία και αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές βάσεις για σκοπούς εφοδιασμού. Αυτό αποτελεί απτή απόδειξη του γεγονότος ότι Γαλλία και Κύπρος μοιράζονται τις ίδιες οικουμενικές αξίες και τον ίδιο στόχο στην περιοχή”, κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις