Για να καταστούμε κέντρο παροχής και υποστήριξης για τις εργασίες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες ελέγχου για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος από ραδιενεργά απόβλητα, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τους εναρμονιστικούς κανονισμούς για την προστασία από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας και αφορούν την προστασία της Υγείας του Πληθυσμού από Ραδιενεργές Ουσίες που Περιέχονται στο Νερό Ανθρώπινης Κατανάλωσης, που ενέκρινε την Πέμπτη η Βουλή, είπε πως η Βουλή αργοπορημένα ψήφισε κανονισμούς.
Προσθέτοντας ότι το νομοθέτημα πέρασε από τη Βουλή ελαφρά τη καρδία, διευκρίνισε ότι μπορεί μεν στην Κύπρο να μην υπάρχουν εδάφη που να περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία ώστε να δημιουργείται από την ίδια τη φύση της Κύπρου πρόβλημα για παρουσία ραδιενέργειας, όμως προκύπτει θέμα για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν και τα εδάφη που τρυπούν οι εταιρείες που διενεργούν τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, που περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία.
Ο κ. Περδίκης συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπό αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος της ραδιενέργειας στην Κύπρο είναι υπαρκτός, επειδή τα μηχανήματα έρχονται σε εγκαταστάσεις στην Κύπρο, ξεπλένονται και καθαρίζονται ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε τα απόβλητα του πλυσίματος που περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία να μην επηρεάζουν το έδαφος και το νερό που πίνουμε.
Ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να αναπτυχθούν υπηρεσίες και μηχανισμός που να ελέγχουν συστηματικά αυτό τον κίνδυνο.
Ο κ. Περδίκης είπε πως όταν οι εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπουργείων ομολόγησαν στη Βουλή ότι δεν έχουμε μέχρι σήμερα στην Κύπρο τους μηχανισμούς, το προσωπικό και τα εργαστήρια για να γίνεται συστηματικός έλεγχος της ραδιενέργειας στο πόσιμο νερό.
Για να μπορέσουμε να είμαστε κέντρο παροχής υπηρεσιών για την κυπριακή ΑΟΖ και τις γύρω χώρες και να φιλοξενούμε εγκαταστάσεις για τους υδρογονάνθρακες, όπως θέλουμε, πρέπει να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες ώστε να ελέγχουμε τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις