Υπέρ της διεξαγωγής μειοδοτικού διαγωνισμού για τις δημόσιες μεταφορές, όπως έγινε στη Μάλτα, τάχθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να πυροβολούμε τις δημόσιες συγκοινωνίες».
Ο Υπουργός ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων ότι θα ήταν χρήσιμο για την Κύπρο εάν εφαρμοζόταν το σύστημα της Μάλτας, η οποία προχώρησε σε μειοδοτικό διαγωνισμό και η προσφορά κατακυρώθηκε στην εταιρεία που ζητούσε τα λιγότερα χρήματα για τη διενέργεια συγκεκριμένων διαδρομών. Το σύστημα αυτό, είπε, επιλύει σε μεγάλο βαθμό τα θέματα ελέγχου κόστους και αποφεύγονται έτσι οι συγκρούσεις με τις εταιρείες.
«Δεν θέλω από τώρα να καθορίσω τους όρους του διαγωνισμού που θα γίνει το 2020. Είναι ένα καλό σύστημα το οποίο αν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε από τώρα στην Κύπρο, θα ήταν χρήσιμο», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό προϋποθέτει τον καθορισμό συγκεκριμένων διαδρομών και την ύπαρξη καλών συστημάτων παρακολούθησης της διενέργειας των διαδρομών, κάτι που δεν υπάρχει στις κυπριακές δημόσιες μεταφορές, αφού, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, η εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής (GPS) και ακυρωτικών μηχανών στα λεωφορεία έχει «κολλήσει» εδώ και δύο χρόνια στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, μετά τον διαγωνισμό που έγινε το 2014.
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι η μη εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων ακυρωτικών μηχανών και τηλεματικής στα λεωφορεία ήταν «μια σημαντική παράλειψη από την αρχή». Ανέφερε επίσης ότι από την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων εξαρτάται η σωστή βελτιστοποίηση των διαδρομών, η οποία έγινε ήδη για την Πάφο, ενώ από την 1η Μαρτίου θα εφαρμοστεί στη Λεμεσό και βρίσκεται στα τελικά στάδια για τις υπόλοιπες επαρχίες.
Καθυστερήσεις στις οικονομικές καταστάσεις
Ο Μάριος Δημητριάδης αναφέρθηκε σε «πάρα πολύ κακό κλίμα» ανάμεσα στο Υπουργείο και τις εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέχρι το 2014 «λανθασμένα» δεν είχαν υποβληθεί οικονομικές καταστάσεις από τις εταιρείες, ενώ αναγνώρισε ότι ευθύνη φέρει και το ίδιο το Υπουργείο για την καθυστέρηση.
«Όμως για να προχωρήσουμε μπροστά ζήτησα από τις εταιρείες να φέρουν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε το να δώσουμε εύλογο κέρδος και να γίνουν αλλαγές στις συμβάσεις» είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουν υποβληθεί οικονομικές καταστάσεις από όλες σχεδόν τις εταιρείες.
«Σημαντικά βελτιωμένο το σύστημα, αλλά όχι στο σημείο που θέλουμε»
Το 2015 το κράτος πλήρωσε €52 εκ. για τις δημόσιες μεταφορές, ποσό που, σύμφωνα με τον Υπουργό, δεν είναι υπερβολικό για το μέγεθος της Κύπρου. «Το θέμα είναι να ξοδεύεις αυτά τα χρήματα και να παίρνεις την ανάλογη ανταπόδοση. Στο σημείο που είμαστε σήμερα δεν παίρνουμε την ανάλογη ανταπόδοση».
Υπέδειξε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι να παίρνουν αυξήσεις οι υπάλληλοι, αλλά το σύστημα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου. «Έχουμε ένα σύστημα σημαντικά βελτιωμένο, αλλά σίγουρα δεν είναι στο σημείο που θα θέλαμε να ήταν».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχουν εταιρείες δημόσιων μεταφορών που λειτουργούν «πάρα πολύ καλά και αποτελεσματικά», όπως στην Πάφο και την Αμμόχωστο.
«Δεν πρέπει να πυροβολούμε τις δημόσιες συγκοινωνίες, είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε και θα πρέπει όλοι να βάλουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να τις βελτιώσουμε» είπε, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και η οποία «έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, ώστε το σύστημα να βελτιωθεί στο βαθμό που είναι δυνατόν».
Ο Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ακόμα ότι χρειάζεται με τον προϋπολογισμό του 2017 να δημιουργηθεί είτε μια Διεύθυνση είτε ένα τμήμα μεταφορών, και αργότερα να εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή Αρχή για τις δημόσιες μεταφορές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών, βουλευτής ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι διανύοντας σήμερα τον έκτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος και αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα πορεία του «μπορούμε να πούμε πως αυτό δεν έχει αναπτυχθεί και δεν έχει βελτιστοποιηθεί στο βαθμό που θα θέλαμε».
Μόνο το 3,5-4% του επιβατικού κοινού διακινείται με λεωφορεία, είπε ο κ. Αντωνίου.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και αρκετά από αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη επιλυθεί. «Αν δεν επιλυθούν άμεσα το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει» είπε, κάνοντας λόγο για απουσία σωστού πλάνου στήριξης των δημόσιων μεταφορών.
Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός είπε ότι κάποια μέτρα που έπρεπε να ληφθούν αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων δεν έτυχαν εφαρμογής με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των εταιρειών και του αρμόδιου Υπουργείου.
«Αυτό το σύστημα χρήζει βελτίωσης και τροποποίησης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η σωστή συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων ώστε τα προβλήματα να πάψουν να υφίστανται.
Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής κάλεσε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να στηρίξουν «έμπρακτα» τις δημόσιες μεταφορές. Όπως ανέφερε, «μετά παρέλευση έξι ετών από τη λειτουργία των δημόσιων συμβάσεων για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές συνεχίζουν τα πολλαπλά προβλήματα».
Ο βουλευτής ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι το σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών όπως εισήχθη το 2009 δεν στηρίκτηκε από αυτούς που έπρεπε να το στηρίξουν, δηλαδή την κυβέρνηση και τις εταιρείες. «Έγιναν λάθη εκατέρωθεν που καθήλωσαν το σύστημα και το απαξίωσαν στη συνείδηση των πολιτών» είπε.
Πρόσθεσε πως δεν είναι αργά για να σωθεί το σύστημα των δημόσιων μεταφορών, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και προσπάθεια εκατέρωθεν.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι κάποια βήματα προώθησης των δημόσιων συγκοινωνιών ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα για να σταθεί στα πόδια του το σύστημα τα πρώτα χρόνια, όπως για παράδειγμα κάποιες υποδομές, οι ακυρωτικές μηχανές και το σύστημα των GPS.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις