Η κατάσταση με το νερό είναι σοβαρή, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει περικοπή νερού τουλάχιστον για σκοπούς ύδρευσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το 2016 και τα πεπραγμένα του 2015, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει περικοπή νερού τουλάχιστον για σκοπούς ύδρευσης και πρόσθεσε ότι `για σκοπούς άρδευσης θα δούμε τι θα κάνουμε`.
Εχω την εντύπωση ότι οι καταναλωτές, οι γεωργοί, θα πάρουν περίπου παρόμοιες ποσότητες με αυτές που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια, όμως πραγματικά η κατάσταση είναι σοβαρή. Θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε (το πρόβλημα)” είπε και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι αφαλατώσεις `κάτι που έχουν υλοποιήσει προς τιμή τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουμε λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης, αυτές οι αφαλατώσεις μπορούν να παράξουν πόσιμο νερό όμως σε πολύ ψηλό κόστος. Συνεχίζει όμως η Κύπρος να έχει πρόβλημα με το νερό”.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος με τις αφαλατώσεις που υπάρχουν σήμερα μπορεί να παράξει όλο το πόσιμο νερό που χρειάζεται ο πληθυσμός της.
“Είναι θέμα κόστους, η παραγωγή νερού από τις αφαλατώσεις είναι πολύ ακριβή, υπερβαίνει το ένα ευρώ το κυβικό μέτρο και δεν μπορούμε να παράγουμε ή να καταναλώνουμε το νερό αλόγιστα”, επισήμανε.
Στην ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός είπε ότι το υδατικό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, λόγω των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και των κλιματικών αλλαγών.
Το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί, είπε, αφού η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου θα δεχτεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
“Με γνώμονα τον κρίσιμο ρόλο του νερού, ως του σημαντικότερου φυσικού πόρου για επιβίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και του φυσικού περιβάλλοντος και αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία του για κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ευημερία, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του τόπου μας”, ανέφερε.
Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι στα πλαίσια αυτά, προωθείται η υλοποίηση έργων υποδομής για ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Προτεραιότητα αποτελεί, ανέφερε, η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος υδροδότησης της μείζονος Λευκωσίας, με μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού (Έργο Βασιλικού) καθώς και η ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα) και άλλων κοινοτήτων των Κοκκινοχωρίων, καθώς και της επαρχίας Λάρνακας (Έργο Κοκκινόκρεμμου).
Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι εστιάζουμε στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου για την παροχή αξιόπιστων ποσοτήτων νερού για άρδευση και ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως στόχο μέσα στην επόμενη επταετία να αξιοποιούνται όλες οι παραγόμενες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού που παράγονται στους αστικούς Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων και στα πλαίσια αυτά έχει καταρτίσει πρόγραμμα με σειρά διεργασιών και κατασκευαστικών έργων, ώστε να υλοποιήσει τα απαιτούμενα έργα υποδομής.
“Στόχος μας είναι η προσθήκη στο υδατικό μας ισοζύγιο 60 εκ. κυβικών μέτρων ανακυκλωμένου νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας για σκοπούς άρδευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παρέχουμε 25% περισσότερο νερό για γεωργικούς σκοπούς. Η ποσότητα αυτή που φιλοδοξούμε να εντάξουμε στο ισοζύγιο μας αντιστοιχεί στην ποσότητα νερού που μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός Τουρκίας-κατεχομένων” ανέφερε.
Σημείωσε ότι στις κυριότερες δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνεται, το Έργο Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λευκωσίας (Φάση Α’: κατασκευή δεξαμενής, αντλιοστασίων και αγωγών μεταφοράς στην Ανθούπολη και Φάση Β’: κατασκευή φράγματος στο Παλιομέτοχο) και το Έργο Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας (κατασκευή φράγματος στην Τερσεφάνου).
Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το ανακυκλωμένο νερό θα είναι περίπου της ίδιας ποσότητας που μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός της Τουρκίας για ένα χρόνο.
` Ξεκινούμε με έργα σε όλη την Κύπρο, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το νερό των οικιακών λυμάτων με επεξεργασία ώστε να είναι κατάλληλο για σκοπούς γεωργίας. Ο στόχος είναι να προσθέσουμε στο υδατικό μας ισοζύγιο 60 εκατ. κυβικά μέτρα. Ήδη αξιοποιούμε κάποιες ποσότητες από αυτό. Αυτά όλα τα έργα που ξεκινούμε θα μας δώσουν αυτή την ευχέρεια να δίνουμε νερό και σε καλή τιμή στους γεωργούς μας” τόνισε.
Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το νερό από την Τουρκία δεν θα λύσει το υδατικό μας πρόβλημα, καθώς οι ανάγκες της Κύπρου είναι τεράστιες και πολλαπλάσιες από την δυνατότητα του αγωγού.
Σε ό,τι αφορά το 2015, είπε ότι προωθήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη του Έργου Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας και η υλοποίηση έργων επαναχρησιμοποίησης, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του Έργου Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λευκωσίας – Φάση Α η προκήρυξη και προώθηση προσφορών για το αποχετευτικό δίκτυο Σινά Όρος - Καλλιάνα και Τεμβριά – Κοράκου, η κατασκευή Σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και συναφών εργασιών καθώς και 20ετη λειτουργία και συντήρηση στο Δήμο Αθηένου και Αστρομερίτη, η κατασκευή Αποχετευτικών δικτύων Δήμου Σωτήρας, Κοινότητας Λιοπετρίου και Παραλιακής Περιοχής Δήμου Σωτήρας και η κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων, Βιομηχανικών Αποβλήτων, Περίσσειας Υγρής Λάσπης και Στραγγισμάτων στην περιοχή Βατί Λεμεσού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις