Εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/02) κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τη χορήγηση, αποκλειστικά, τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν οι 270 βουλευτές από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 154 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος), «κατά» 102 (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων ), ενώ 14 βουλευτές (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης) δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν 30 βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να δηλώνει την πρόθεσή της να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής, και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή λόγω ουσιαστικής κατάργησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (τις άδειες θα χορηγήσει η κυβέρνηση) και απόπειρα δημιουργίας νέου συστήματος διαπλοκής.
Οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, που υποβλήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΟΚ +ΔΗΜΑΡ), απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής. Έκανε λόγο για ΜΜΕ που συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες με μοναδικό στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις, πολιτικά και κυριολεκτικά χρεοκοπημένα κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι έβαλαν επανειλημμένα προσκόμματα στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) προκειμένου να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση των κομμάτων στη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς όπως είπε αυτή δεν είναι προαιρετική, αλλά συνταγματική επιταγή.
«Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» απάντησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση «για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιας κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό» και για πρακτικές καθεστωτικού τύπου, «οι οποίες απομακρύνουν τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες». Εξέφρασε τη διαφωνία του για τις τέσσερις άδειες, λέγοντας ότι έτσι πλήττεται η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός, ενώ ζήτησε να τεθούν καθαροί κανόνες με διαφάνεια και να ισχύσει για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων, ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους επιχειρηματίες.
Η τροπολογία, όπως ανέφερε, οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του ΕΣΡ και τη χαρακτήρισε «ιδιότυπο θεσμικό Grexit» και «κρίκο στην αλυσίδα απαξίωσης της χώρας», ενώ υποστήριξε ότι δεν θα αντέξει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα ενεργοποιήσει «θεσμικά ανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να κλείσει η στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος, να δοθούν άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να ενισχυθεί η εξουσία του ΕΣΡ. Ο κ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιλογή της να δώσει μόνο τέσσερις άδειες, λέγοντας ότι στην ουσία στήνει το δικό της καθεστώς διαπλοκής. «Δεν σας ενδιαφέρει να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δε σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση. Δε σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ακραία αντιδημοκρατικό και ευθέως αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρεί να στήσει τη δική της διαπλοκή, ενώ την προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η διαδικασία ακόμα και αν περάσει η διάταξη, «επειδή θα σταματήσει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις νέες άδειες, η κυρία Γεννηματά, έθεσε σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση με ποιους συνομιλεί και με ποια κριτήρια αποφάσισε για τον αριθμό τους.«Τι σημαίνει, στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της πληροφορίας, τέσσερις άδειες; Από πού προκύπτει ο αριθμός, πέρα από τις μη σοβαρές αναλύσεις που προσχηματικά επικαλείστε; Γιατί 4; Γιατί όχι 3 ή 5; Γιατί όχι τελικά 1, που θα είναι και πιο εύκολα ελεγχόμενη;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, καθώς η «ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα».
Την αντίθεσή του με την τροπολογία εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς στην ομιλία του κατήγγειλε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Νέα Δημοκρατία για τις ύποπτες, όπως είπε, σχέσεις τους με το μιντιακό σύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις