Σε διάλεξή του στο London School of Economics, το βράδυ της Τετάρτης (10/02), ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, τόνισε ότι: «Η Κύπρος είναι ο προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος που χρειάζεται η Δύση στη ρευστή και ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μία χώρα «παραγωγός και όχι καταναλωτής ασφαλείας»
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ρόλου της Κύπρου στο νέο σκηνικό ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούσε το θέμα της ομιλίας του κ. Ευρυβιάδη, ο Κύπριος διπλωμάτης είπε ότι η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Κύπρου, ως μέλος της ΕΕ, την τοποθετεί ξεκάθαρα στη Δύση.
Χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως την πιο σημαντική στρατηγική εξέλιξη από το 1960 και μετά. Παρά τα σημερινά προβλήματα, η ΕΕ παραμένει το πλέον σημαντικό και θετικό εγχείρημα στην ιστορία της ηπείρου έχοντας εξασφαλίσει την εξάπλωση της ειρήνης. «Αυτή η εγγύηση της ΕΕ επεκτείνεται μέσω της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Ευρυβιάδης.
Η αναβάθμιση της σημασίας που αποδίδεται στην Κύπρο στο πεδίο της ασφάλειας αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και από την πρόσφατη πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής, ο οποίος έκανε αναφορά και στις τριμερείς επαφές και συνεργασίες με την Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και την πρόθεση επέκτασης αυτού του τύπου της συνεργασίας και στην Ιορδανία. Ο κ. Ευρυβιάδης τόνισε ότι αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η ισχύουσα διαίρεση είναι αμοιβαία επιβλαβής (“lose-lose situation”) για τις εμπλεκόμενες πλευρές και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. «Πρέπει να προχωρήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα ορθά, κάτι που θα είναι προς όφελος της περιοχής διότι θα καταστήσει την Κύπρο ακόμη πιο σταθερό και αξιόπιστο παράγοντα ασφάλειας. Πρωτίστως, όμως, η λύση πρέπει να είναι προς όφελος του λαού», πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί έδωσε μια σημαντική ώθηση στην προσπάθεια εύρεσης λύσης και αναπτέρωσε τις ελπίδες. Όπως συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής, ενώ στην Κύπρο υπάρχει επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν για ακόμα 40 χρόνια, την ίδια στιγμή δεν μπορούν να υπάρχουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και διορίες, διότι αν δεν τηρηθούν θα αρχίσει ένα αδόκιμο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε ότι εκκρεμεί ακόμα πρόοδος επί ουσιωδών θεμάτων, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και οι εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θεωρούνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «αναχρονισμός».
Όπως τόνισε ο κ. Ευρυβιάδης, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που απαρτιζόταν από ακαδημαϊκούς, φοιτητές, πολιτικές προσωπικότητες, αλλά και μέλη της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας του Λονδίνου, οι εγγυήσεις απέτυχαν παταγωδώς να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Κυπρίων και παράλληλα δεν χρειάζονται σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ. «Η ασφάλεια διασφαλίζεται και μέσω κοινών αξιών και αρχών όπως επιτυχώς κατέδειξε το οικοδόμημα της ΕΕ από την ίδρυσή της», σχολίασε, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου και των διαπραγματεύσεων «η απόλυτη ασφάλεια της μίας πλευράς είναι η απόλυτη ανασφάλεια της άλλης».
Στη συνέχεια ο κ. Ευρυβιάδης εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη στάση της Τουρκίας, η οποία όπως σημείωσε πρέπει να παίξει έμπρακτα θετικό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού. Επισήμανε τη θέση Νταβούτογλου ότι η Κύπρος βρίσκεται στον ζωτικό χώρο της Τουρκίας και την πρόσφατη παραπομπή του Προέδρου Ερντογάν στην περίοδο του Αδόλφου Χίτλερ ως πρότυπου διακυβέρνησης, λέγοντας ότι τέτοιες αναφορές προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και δημιουργούν επιφυλακτικότητα για τις γενικότερες προθέσεις της Άγκυρας. «Η επαλήθευση των διαβεβαιώσεων της Τουρκίας ότι επιθυμεί τη λύση θα έρθει μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Κύπριος διπλωμάτης.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της λύσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να ασκεί τον ρόλο του «προβλέψιμου εταίρου» και μετά τη λύση, κάτι που προϋποθέτει ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα είναι ελεύθερο να καθορίζει την πολιτική του. Όπως επισήμανε, το απορριφθέν σχέδιο Ανάν προέβλεπε ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να τίθεται στη διάθεση στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς τη συγκατάθεση και της Τουρκίας, κάτι που θα σήμαινε ότι σήμερα ενδεχομένως να μην μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. «Δεν θέλουμε κανένας να μας υπαγορεύει την πολιτικής μας. Η λύση πρέπει να περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού κράτους για την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Ευρυβιάδης.
Η ομιλία του Κύπριου Ύπατου Αρμοστή έκλεισε με αναφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, την ύπαρξη των οποίων χαρακτήρισε «ευλογία» εφόσον γίνεται σωστή διαχείρισή τους. Είπε ότι το φυσικό αέριο για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει σημασία ανάλογη του άνθρακα και του χάλυβα για την ΕΕ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισήμανε δε τις πρωτοβουλίες συνεργασίας και επικοινωνίας που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία με πολλές χώρες της περιοχής με αφορμή τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στο τέλος ο κ. Ευρυβιάδης απάντησε μια σειρά ερωτήσεων ποικίλου περιεχομένου από μέλη του ακροατηρίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις