Πληροφορίες για μετακινήσεις οστών έχει στην κατοχή του ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος λέει ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει.
Ο κ. Φωτίου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το τουρκικό έγγραφο που κατατέθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης το Μάρτιο για το θέμα των αγνοουμένων και έκανε λόγο για πρόκληση και αστειότητες, αλλά και για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας.
Στο έγγραφο, η Τουρκία αναφέρεται στις μετακινήσεις οστών, λέγοντας ότι το θέμα «δεν αφορά υπόθεση του παρόντος, αλλά γεγονός του παρελθόντος, καθώς οι κατ` ισχυρισμόν μετατοπίσεις έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1990».
«Από πληροφορίες που έχουμε φαίνεται ότι έγιναν και άλλες μετακινήσεις. Εύχομαι να μην είναι αλήθεια» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου. Είπε ότι υπάρχει αυτή η πληροφόρηση, την οποία ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ενώ απέφυγε να κατονομάσει την πηγή.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα «στρατιωτικών ζωνών» στα κατεχόμενα, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων που ελπίζει να εντοπίζει η ΔΕΑ είναι 140-150 άτομα «αν θα τους βρούμε και δεν έχουν μετακινηθεί». «Εύχομαι να μην δούμε και εδώ μετακινήσεις», είπε.
«Θα θεωρηθεί ότι μας κάνει χάρη η Τουρκία»
Όσον αφορά το τουρκικό έγγραφο, όπου ζητείται από την ε/κ πλευρά να δώσει άδεια στη ΔΕΑ για εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές στον «Νότο» - όπως αποκαλεί τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας - ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι η Άγκυρα «παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια» με στόχο να εξισωθεί η ευθύνη της Τουρκιάς και του τουρκικού στρατού με δήθεν ευθύνες της ε/κ πλευράς.
«Εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν όσον άφορα τη διακρίβωση της τύχης των Τ/κ αγνοουμένων» είπε και πρόσθεσε ότι η αναφορά στο έγγραφο ήταν «πρόκληση από τη μια και αστείο από την άλλη».
Είπε ότι για πάνω από 40 χρόνια «ποτέ δεν κυκλοφόρησε ούτε ένα έγγραφο, ούτε υπήρχε η παραμικρή πληροφορία ότι σε στρατιωτικές ζώνες που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν αγνοούμενοι» και διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα της αναφοράς αυτής δύο μήνες πριν από τη συνεδρία στο Στρασβούργο.
Είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και μια προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την πρόσβαση που έδωσε σε στρατιωτικές ζώνες για τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα θεωρηθεί ότι μας έκανε και χάρη η Τουρκία, γιατί μετά από 42 χρόνια σχεδόν έδωσε πρόσβαση σε 30 στρατιωτικές ζώνες».
Σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει την απάντηση στο έγγραφο και «θα γίνει μεγάλη διπλωματική μάχη στο Στρασβούργο», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα την κερδίσουμε γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας».
Είπε ότι κάθε χρόνο, η Τουρκία προσπαθεί, με διάφορα τεχνάσματα, να επηρεάσει τα μέλη του Συμβουλίου, όμως φέτος έχει προχωρήσει την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα. Έχουμε επιχειρήματα και ετοιμάζουμε τη δική μας απάντηση, συμπλήρωσε.
Υπενθύμισε τέλος ότι οι μεγάλοι αριθμοί των αγνοουμένων προέρχονται από τις περισυλλογές που έγιναν στα πεδία των μαχών πέριξ της Κερύνειας, όπου βρίσκονται οι μεγάλοι ομαδικοί τάφοι, για τους οποίους δεν υπάρχει ενημέρωση. «Είναι εδώ που η Τουρκία πρέπει να ανοίξει αρχεία για να δώσει πληροφορίες, αν θέλουμε να λύσουμε έναν ανθρωπιστικό θέμα» κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις