ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Αλλαγή τακτικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Αλλαγή τακτικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Τη θέση του ΔΗΚΟ ότι «η πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό δεν θα οδηγήσει σε λύση αλλά σε περαιτέρω αποθράσυνση της Τουρκίας, υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους» διατύπωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σε ανοιχτή πολιτική ομιλία στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας.

«Εδώ και επτά χρόνια διαπραγματευόμαστε το Κυπριακό με τούρκικους όρους», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Διαπραγματευόμαστε μόνο επί της διακυβέρνησης και για τις εξαιρέσεις με τις οποίες θα χάσουν οι πρόσφυγες το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Αυτά τα δύο πράγματα δέχεται η Τουρκία να συζητήσει μαζί μας. Δεν δέχεται να συζητήσει το εδαφικό, τις εγγυήσεις, τους εποίκους, την ασφάλεια, το στρατό - τίποτα δεν συζητά που έχει να κάνει με το τι θα δώσει η Τουρκία. Θέλουν να συζητούν μόνο ό,τι έχει να κάνει με δικές μας υποχωρήσεις. Αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος, αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις. Δεν υπάρχει καμία, ούτε μία υπαναχώρηση της Τουρκίας στα ουσιώδη που ενδιαφέρον εμάς», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος σε μέλη της παροικίας στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Τουρκία «πανηγυρίζει» για τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και για τη συνάντησή του με ηγέτες κρατών, κάτι που κατά το ΔΗΚΟ συνιστά κίνηση στο πλαίσιο της επιδίωξης αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» του ΔΗΚΟ τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση. Όπως σημείωσε, το γεγονός της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το μοναδικό πλεονέκτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Μπορούμε να διεκδικούμε τα δίκια μας επειδή ακριβώς έχουμε αυτή την προστασία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία ωστόσο για την ώρα «δεν δείχνει διάθεση ή βούληση για λύση». Σχολίασε πως η λύση στην οποία επιμένει η Τουρκία αλλά και ο κ. Ακιντζί. όπως συμπεραίνεται από τις δηλώσεις του, είναι «λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος σαν αυτή που επιδιώκει η Άγκυρα από το 1974».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκτίμησε ότι η υπεραισιοδοξία που διατυπώνεται και που δημιουργήθηκε μετά την ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως είπε, ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει και υιοθετεί πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας, με δηλώσεις που «εκθέτουν καθημερινά όσους τον υποστηρίζουν» αναφορικά μεταξύ άλλων με τις εγγυήσεις, την εκ περιτροπής προεδρία, τις εγγυημένες πλειοψηφίες και τις μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκτίμησε επίσης ότι θα είναι καταστροφικό αν υπάρξει οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό, καθώς «με μαθηματική ακρίβεια θα περιλαμβάνει μόνο δικές μας υποχωρήσεις». Όπως είπε, πρέπει να αλλάξει η τακτική των μονομερών υποχωρήσεων που υιοθετήθηκε μετά την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Μίλησε δε για «πλήρη συσκότιση» ως προς την εξέλιξη των συνομιλιών. «Εμείς θα αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήθελε τον λαό ως ασπίδα σε αθέμιτες απαιτήσεις της άλλης πλευράς», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για φόβο ενημέρωσης του λαού για τις διαπραγματεύσεις.

Ως προς την αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση της λύσης, είπε ότι «αντί να διεκδικούμε επιστροφή των προσφύγων που δεν θα απαιτούσε χρήματα, διεκδικούμε χρήματα για να μην γυρίσουν οι πρόσφυγες». Σχολίασε επίσης ότι το περιουσιακό δεν είναι ζήτημα απαλλοτρίωσης, όπως φαίνεται να αντιμετωπίζεται.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επέδειξε υπευθυνότητα συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση του προγράμματος και στην ανάκτηση της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας για να βγει η Κύπρος από την εποπτεία του μνημονίου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «θα βγούμε από το μνημόνιο αλλά όχι από την κρίση», κάτι που απέδωσε στις λανθασμένες αποφάσεις της ΕΕ ως προς το χειρισμό των κυπριακών προβλημάτων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που όπως είπε ανέρχονται σε 27 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια οικονομία 17 δισεκατομμυρίων. «Μας πήραν τα χρήματα και μας άφησαν τα δάνεια», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο bail-in των Κυπρίων καταθετών.

«Το υψηλό ιδιωτικό χρέος των Κυπρίων είναι το νούμερο 1 πρόβλημα στη διαχείριση της οικονομίας και αν δεν βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης, τότε δεν θα βγούμε ποτέ από τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του προτείνει ένα τρίπτυχο δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση: εκπτώσεις στα ποσά των δανείων που καλούνται να αποπληρωθούν, έναν φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, με συμμετοχή του κράτους και αναθεώρηση των λανθασμένων αποφάσεων του Μαρτίου του 2013. Σημείωσε ότι σίγουρα τουλάχιστον στην περίπτωση των καταθετών και μετόχων της Τράπεζας Κύπρου υπάρχουν νομικά ερείσματα για τη διεκδίκηση χρημάτων από την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέκλεισε την όποια πιθανότητα μη αυτόνομης καθόδου του ΔΗΚΟ στις προσεχείς εκλογές.

Σημείωσε επίσης ότι η κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι αυτοσκοπός. Προς επίρρωση αυτού, είπε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ως προς το φυσικό αέριο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν πρέπει η χώρα να εμπιστευτεί το αέριό της στην Τουρκία επιλέγοντας την κατασκευή αγωγού μέσα από το έδαφός της.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των προσφύγων της διασποράς σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για τη λύση, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην το εκμεταλλευτεί η Τουρκία, δίνοντας ψήφο σε ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να έχουν λόγο στο μέλλον της Κύπρου.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραβρέθηκε στην ετήσια χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Αγγλίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top