ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: «Το όραμα μας αφορά δύο κοινότητες πολιτικά και όχι αριθμητικά ίσες»

Α. Κυπριανού: «Το όραμα μας αφορά δύο κοινότητες πολιτικά και όχι αριθμητικά ίσες»

Η σωστή λύση είναι μονόδρομος, αν θέλουμε ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζήσουν δίχως την απειλή εξαφάνισης, στον τόπο που γεννήθηκαν, η σωστή λύση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, είπε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι “η επίλυση του Κυπριακού είναι ο πρώτος και αμετάθετος στόχος του ΑΚΕΛ”.

Σε ομιλία του κατά την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ενδεχόμενη διχοτόμηση είναι καταστροφική. Το όραμα μας, σημείωσε, αφορά Κύπρο ολόκληρη, που να ανήκει στο λαό της και όχι Κύπρο μισή για να είναι αμιγώς ελληνική.

“Το όραμα μας αφορά δύο κοινότητες πολιτικά και όχι αριθμητικά ίσες. Αυτές θα χτίζουν το κοινό τους μέλλον στο κοινό τους κράτος. Αυτό το όραμα όχι μόνο το πιστεύουμε, αλλά το διεκδικούμε με τη διαχρονική πολιτική μας στο Κυπριακό. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη επί διακυβέρνησης Χριστόφια με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε.

Πολύς λόγος, σημείωσε, έγινε και για το κόστος της λύσης, προσθέτοντας ότι το κόστος είναι σίγουρα σημαντική παράμετρος και θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι επίλυσης του. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι “μνημονιακές λογικές για τη χρηματοδότηση της λύσης δεν γίνονται αποδεκτές ούτε μπορεί το κόστος της λύσης να αποτελεί δικαιολογία για να μην εργαζόμαστε για αυτή”.

Αυτό που επιδιώκουμε, συνέχισε, είναι ένα έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριος συμπατριώτες μας, όχι συμβιβασμό με την κατοχή ή με τον οποιοδήποτε τρίτο.

Ανέφερε ότι η λόγω των πολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων, φαίνεται να αναπτύσσεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ένας ιδιότυπος τουρκοκυπριακός εθνικισμός, που θέτει αποστάσεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Σημείωσε επίσης, ότι οι εξάρσεις του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και του νεοφασισμού που καλλιεργούνται συνειδητά ή ασυνείδητα, σπρώχνουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ακόμα περισσότερο στην αγκαλιά της Τουρκίας. Αν κάποιοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, συνέχισε, αποτύχουν και τώρα να κατανοήσουν την αγωνία και τις προσδοκίες των προοδευτικών δυνάμεων των Τουρκοκυπρίων θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα, ολόκληρη την Κύπρο.

Δυστυχώς ορισμένοι, είπε ο κ. Κυπριανού, επιλέγουν συνειδητά να κάνουν το άσπρο μαύρο προκειμένου να σκοτώσουν κάθε προοπτική προόδου στις διαπραγματεύσεις είτε φανερά, είτε συγκαλυμμένα.

“Δυστυχώς, η αντίθεση κάποιων κομμάτων δεν αφορά μόνο τις συγκλίσεις, αλλά πάει πολύ μακρύτερα. Φτάνει μέχρι τη διαφωνία τους με το στρατηγικό στόχο. Τη διαφωνία τους με τη λύση ομοσπονδίας. Ας δεχτούμε για χάρη της συζήτησης, να προβληματιστούμε. Τι προτείνουν; Να αναζητήσουμε άλλη λύση λένε. Υπάρχουν αυτοί που λένε να πάμε σε «ενιαίο κράτος». Αυτή η άποψη με όλο το σεβασμό εκφεύγει από τα όρια της σοβαρότητας. Ποιος θα δεχτεί να συζητήσει τέτοια πρόταση και ποιος θα μας στηρίξει για να την πετύχουμε; Οι προσεγγίσεις τους οδηγούν μοιραία στη μη λύση, ως λύση. Συνταγή που με μαθηματική ακρίβεια μάς φέρνει όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση. Άλλοι λένε να θέσουμε προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε.

Κατηγόρησαν, κάποιοι το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, επειδή τόλμησε να επισκεφθεί την Τουρκία και να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. “Είπαν ότι εξαγνίζουμε την Τουρκία συνομιλώντας μαζί της. Μα δεν είναι αυτοί οι ίδιοι που έλεγαν ότι το κλειδί είναι στην Άγκυρα και πρέπει να συνομιλούμε μαζί της; Τώρα που το πράττουμε ενοχλούνται. Δεν είναι αυτοί που υποβάθμιζαν το ρόλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη; Εμείς αναγνωρίζουμε το ρόλο που αυτός μπορεί να έχει. Απόδειξη οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ, όπου συμφωνήθηκαν θέσεις με τις οποίες η Τουρκία διαφωνούσε”, σημείωσε.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, επιμένει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια για να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού, ότι μόνο αν συνομιλήσουμε θα μπορούμε να ξέρουμε πού στεκόμαστε και ποια προοπτική υπάρχει. Το Κυπριακό, τόνισε, δεν είναι ταράφι κανενός για να χτίζονται πολιτικές καριέρες και να φυτρώνουν λουλουδάκια μικροπολιτικής και συμπλήρωσε ότι "οι θέσεις του ΑΚΕΛ δεν είναι ανεμόμυλος στις μικροκομματικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε".


Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, που η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. “Θα πρέπει πρώτα να καρποφορήσουν οι προσπάθειες στα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να επιδείξει εμμονή σε αρχές αλλά και ευελιξία στην τακτική και τους χειρισμούς. Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ισχυρή επιχειρηματολογία για να πείσουμε τον κ. Ακκιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ορθότητα των θέσεων μας. Για να πείσουμε και τη διεθνή κοινότητα, ότι όχι μόνο έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά το διεκδικούμε με σωστό τρόπο. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία στα ζητήματα της εσωτερικής θα συζητήσουμε τα θέματα της εξωτερικής πτυχής. Τότε θα αποδείξει η Τουρκία αν πραγματικά θέλει λύση. Θα κληθεί να αποδείξει ότι όντως επιθυμεί λύση στα μείζονα ζητήματα, της ασφάλειας, του εδαφικού και των εποίκων”, ανέφερε.

Σ΄ αυτό τον αγώνα ευθύνης και πατριωτισμού, είπε, το ΑΚΕΛ δηλώνει παρών και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση σε όλα τα κόμματα και πρωτίστως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Οικονομία
--------
Αναφερόμενος στην Οικονομία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε στην ομιλία του, πως “πριν από δύο χρόνια, στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών, ο κ. Νεοφύτου, όλο στόμφο, εξάγγελλε ότι πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 θα βγαίναμε από το Μνημόνιο. Η απλούστερη απάντηση σε αυτό θα ήταν ένα «χαίρω πολύ». Ο Μάρτης του 2016 ήταν το χρονικό ορόσημο που από την αρχή τέθηκε για τη λήξη της καταβολής δόσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δε σημαίνει όμως”, σημείωσε, “το τέλος της εποπτείας στις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουμε. Αντιθέτως, αυτή θα γίνεται πιο αυστηρά, όπως παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών”.

Θα φύγουμε λοιπόν από το Μνημόνιο, συνέχισε, αλλά δεν θα ξεφύγουμε όμως από τις αντιλαϊκές πολιτικές του Μνημονίου και της λιτότητας. “Γιατί αυτές είναι το ιδεολογικό μανιφέστο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης το έχει δηλώσει πάμπολλες φορές ότι αυτές τις ίδιες πολιτικές θα συνεχίσει να επιβάλλει στον κυπριακό λαό. Τις ίδιες και σκληρότερες. Με τον ίδιο ζήλο του καλού παιδιού αντικρίζει η Κυβέρνηση και συνολικότερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες θα βιώσουμε και εμείς όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης. Την τραπεζική ένωση και τη νέα εμπορική και εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Μόλις ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του, είπε ο κ. Κυπριανού, τελειώσουν με τους πανηγυρισμούς για το δήθεν success story με τους Τροικανούς τους φίλους, θα πρέπει να διερωτηθούν: γνωρίζουν τι συνέπειες έχουν οι πολιτικές τους;

Το εισόδημα των εργαζομένων, σημείωσε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά €1,6 δις, δηλαδή περίπου κατά 20% ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη του κεφαλαίου παραμένουν το 2015 σταθερά, ενώ για το 2016 αναμένεται αύξηση κατά € 200 εκ.

“Το 2016 η αγοραστική αξία του μέσου μισθού θα έχει πάει πίσω κατά 20 χρόνια. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται επιστρέφοντας μας σε εργασιακό μεσαίωνα. Η ανισότητα στην κυπριακή κοινωνία αυξάνεται με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. O δείκτης εισοδηματικής ανισότητας Gini, που θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους μέτρησης της ανισότητας, έχει αυξηθεί το 2014 στο 34,8 από 31 που ήταν το 2012. Σε απόλυτους αριθμούς, η Κύπρος είναι σήμερα η πιο άνιση χώρα μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία”, πρόσθεσε.

Μόλις ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σταματήσουν να αλληλοσυγχαίρονται επειδή βαδίζουμε προς επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να αναρωτηθούν - Ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία; Πανηγυρίζουν για την έξοδο στις αγορές και τα χαμηλά, δήθεν, επιτόκια που εξασφάλισαν. Διερωτούνται γιατί στην Κύπρο συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη; Επικαλούνται συνεχώς τα επιτεύγματα του τραπεζικού τομέα και την πλήρη σταθεροποίηση του. Αναρωτιούνται γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια; Διαφημίζουν την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση στα δημόσια οικονομικά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουν αντιληφθεί από ποιων τις τσέπες παίρνουν τα χρήματα για να κάνουν κομπόδεμα; Από τους συνταξιούχους και τους φτωχούς. Τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση πετσόκοψε εκατομμύρια από τις παροχές για την κοινωνική πολιτική και την υγεία;

Η απάντηση σε όλα αυτά, είπε, είναι η αναμενόμενη. «Κάνετε λίγη υπομονή και τελειώνουμε. Έρχεται η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τώρα που βγαίνουμε από το Μνημόνιο». Λένε και πάλι ψέματα στο λαό, πρόσθεσε.


Τα δύσκολα για τον κυπριακό λαό δεν τελείωσαν, είπε, τώρα αρχίζουν. “Εκποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω πίεση των μισθών, μεγαλύτερη θύελλα αντιλαϊκών πολιτικών. Ως ΑΚΕΛ δώσαμε αγώνα για να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Δυστυχώς συναντήσαμε την άρνηση της Κυβέρνησης. Δίνουμε μάχη για να διασώσουμε τη δημόσια περιουσία, σ’ αντίθεση με την Κυβέρνηση που προεκλογικά δεσμευόταν αλλά μετεκλογικά έκανε επίσημη πολιτική της, τις ιδιωτικοποιήσεις. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις”, συνέχισε, “για να βελτιώσουμε το χάος που δημιούργησε η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόταση για ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας την οποία και πάλι απέρριψαν. Την ώρα μάλιστα που ο Υπουργός Οικονομικών επιμένει να υποστηρίζει ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν επέβαλε καμία νέα φορολογία. Ξεχνά ότι αυτοί επέβαλαν το χαράτσι της φορολογίας στους μικροϊδιοκτήτες”.

KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top