Η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως χθες ακόμα ένα στοιχείο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο με τις πολλές θλιβερές πρωτιές της χώρα μας - το 3ο τρίμηνο του 2015 η Κύπρος έχει τη πρώτη θέση με διαφορά σε όλη την ΕΕ στην υποαπασχόληση των μερικώς απασχολουμένων (part time) ως ποσοστό στο εργατικό δυναμικό με 7,1%, το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 4,1%.
Αυτά τα άτομα που εργάζονται σε συνθήκες υποαπασχόλησης με μειωμένο ωράριο, σημειώνει η ΠΕΟ, δεν συμπεριλαμβάνονται στην «επίσημη» ανεργία, όμως στην ουσία είναι περισσότερο άνεργοι παρά εργαζόμενοι.
Πρόσφατα, προσθέτει, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι στη Κύπρο παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό εργασίας προσωρινής απασχόλησης χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το επιθυμούν με 94,3%.
Αυτά τα στοιχεία μαζί με την ψηλή μακροχρόνια ανεργία, την μεγάλη ανεργία ανάμεσα στους νέους και τα φαινόμενα μετανάστευσης, σημειώνεται, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχει τιθασευτεί το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά παραμένει μεγάλο και οξύ, με την πραγματική ανεργία να είναι μεγαλύτερη από αυτή που επίσημα καταγράφεται.
Το πρόβλημα της ανεργίας σε συνδυασμό με το φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι, αναφέρει η ΠΕΟ, χρησιμοποιούνται από μερίδα των εργοδοτών στην κατεύθυνση της απορρύθμισης των όρων και των συνθηκών εργασίας.
“Αυτά τα καταθλιπτικά αποτελέσματα απαντούν γιατί η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας σε όλη την Ε.Ε. και επιβεβαιώνουν τη θέση της ΠΕΟ ότι ο κόσμος της εργασίας πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας με τη μείωση του βιοτικού του επιπέδου και το πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων”, σημειώνεται.
Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι για να αντιστραφεί αυτή η πορεία χρειάζεται απαραίτητα να τερματιστούν οι πολιτικές σκληρής λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να τερματιστεί η πολιτική του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Χρειάζονται να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης, μέσα από κονδύλια από τον προϋπολογισμό του κράτους για γίνουν επενδύσεις και έτσι να δημιουργηθούν σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, προσθέτει πως είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταματήσει “να παρακολουθεί απαθής” και να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων που να ενισχύουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία της μισθωτής απασχόλησης. Προς αυτή τη κατεύθυνση, σημειώνει η ΠΕΟ, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποβάλει συγκεκριμένες διεκδικήσεις εδώ και καιρό κι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις