ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: «Θα κοστίσει 110δις η έξοδος από το Σέγκεν»

Reuters: «Θα κοστίσει 110δις η έξοδος από το Σέγκεν»

Το παγκόσμιο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters, προειδοποιεί την Ευρώπη για της πολλαπλές και σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή των ευρωπαϊκών χωρών, στο παλαιότερο σύστημα ελέγχου, ενόψει της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Μια μόνιμη επιστροφή στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα κόστιζε στις χώρες που συμμετέχουν στην Συνθήκη Σένγκεν περίπου 110 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το επίσημο think tank της γαλλικής κυβέρνησης, μεταδίδει το Reuters.

Η συνθήκη Σένγκεν αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια μελέτη του France Strategie, ενός think-tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρει πως η πτώση του διασυνοριακού τουρισμού και του εμπορίου που προκαλείται από ένα μόνιμο τέλος των ελεύθερων ταξιδιών θα κοστίσει στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα 10 ετών.

Μόνο για τη Γαλλία, το κόστος θα ανέλθει σε 1-2 δισεκατομμύρια σε σύντομο χρονικό διάστημα και 10 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 ετών και πάνω, που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% στο εμπόριο μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε διαρθρωτική μείωση των εμπορικών συναλλαγών κατά 10-20%», αναφέρει η έκθεση.

Το ήμισυ του κόστους θα οφειλόταν στην πτώση των τουριστικών επισκέψεων, το 38% λόγω των επιπτώσεων των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τα 26 έθνη της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στις πιο ευημερούσες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Πηγή: Reuters

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top