Υπάρχει σύγκλιση στο να συμπτυχθούν οι προτάσεις του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων σε σχέση με το ασυμβίβαστο σε μία πρόταση, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής.
«Υπάρχει σύγκλιση στο να συμπτυχθούν οι προτάσεις του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε μία πρόταση η οποία θα τροποποιεί τον περί Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους, Νόμο 2008, ουσιαστικά και τη διαγραφή ή την άρση κάποιων εξαιρέσεων που είχε αυτός ο νόμος σε σχέση με το ασυμβίβαστο και ειδικότερα, εξαιρέσεις που αφορούσαν τη δυνατότητα ενός αξιωματούχου να συμμετέχει ως μέλος Δ.Σ. ή νομικού συμβούλου ή απλού μετόχου σε εταιρείες που έχουν να κάνουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον αθλητισμό, με τις καλές τέχνες και με τις Συνεργατικές, Πιστωτικές Εταιρείες», ανέφερε.
Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι θεωρούν ότι η διαγραφή των εξαιρέσεων αυτών είναι μια πράξη η οποία πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, ενόψει και της δρομολόγησης της υιοθέτησης της νέας νομοθεσίας η οποία προφανώς θα γίνει με ευθύνη της επόμενης Βουλής.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του, είπε ότι «εδώ και μερικά χρόνια, στην Επιτροπή Θεσμών αλλά είμαι βέβαιος και όλοι όσοι παρακολουθούμε τη δημόσια ζωή, εντοπίζουμε προβλήματα και κακά παραδείγματα σύγκρουσης συμφερόντων ή ασυμβίβαστο ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με πολιτειακή ιδιότητα».
«Για να εννοούμε στην πράξη τον εκσυγχρονισμό, πρέπει να αγγίξουμε αυτά τα ζητήματα και γι` αυτό τον λόγο ως Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, εδώ και πάρα πολλούς μήνες προβληματιζόμαστε για το πώς να εκσυγχρονίσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία. Έχουμε καταλήξει σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας μετά από γνώμες που έχουμε λάβει και από ακαδημαϊκούς και από πολλούς ειδικούς, χρειάζεται συνολική ρύθμιση με μια ειδική νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα που να περιλαμβάνει πολλές πτυχές της δημόσιας ζωής που σήμερα δεν ρυθμίζονται. Επειδή όμως θεωρούν ότι χρειάζεται πάρα πολύ χρόνος για να καταρτιστεί μια τέτοια ειδική νομοθεσία, έχουμε αποφασίσει ότι άμεσα θα προχωρήσουμε σε βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε πριν οκτώ χρόνια με τροποποιήσεις και βελτίωση θα συνίσταται στο εξής: Οι όποιες εξαιρέσεις στην άσκηση κάποιων δραστηριοτήτων, υπήρχαν μέσα στην νομοθεσία, θα καταργηθούν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχει πρόταση του ΑΚΕΛ που εισηγείται την κατάργηση των εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα στη νομοθεσία και υπάρχει αντίστοιχη και ανάλογη πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων «με την οποία, επίσης, συμφωνούμε γιατί κινείται στην ίδια φιλοσοφία με τη δική μας πρόταση και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι συναντά τη σύμφωνο γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και όλων των συναδέλφων στην Επιτροπή Θεσμών».
«Άρα, το πιο πιθανόν είναι ότι μέχρι και το Μάρτη το αργότερο θα προχωρήσουμε σε σαφή βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά το ασυμβίβαστο που θα καταργεί τις όποιες υφιστάμενες εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε πολιτειακούς αξιωματούχους να ασκούν επάγγελμα την ώρα που υπάρχει ασυμβίβαστο διότι εξαιρούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.α., και βεβαίως δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για να θεσπιστεί στην επόμενη Βουλή ενδεχομένως, από τους Βουλευτές που θα είναι εδώ, ένα ειδικό νομοσχέδιο, ένας ειδικός νόμος που να ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα. Μία δεύτερη πτυχή της συζήτησης αφορά τα ελεγχόμενα πρόσωπα», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η θέση τους ως ΑΚΕΛ είναι ότι πρέπει να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων, κατά ανάλογο τρόπο με την φιλοσοφία και την πολιτική θέση που διατηρούν για το Πόθεν Έσχες.
«Δεν πρέπει, ει δυνατό, οι οποιδήποτε αξιωματούχοι να ξεφεύγουν των προνοιών της νομοθεσίας. Οι νομοθεσίες είναι εκεί για να τηρούνται, αλλά την ίδια ώρα αν δεν αλλάξουν κάποιοι μυαλά, οι νομοθεσίες θα συνεχίσουν να παραβιάζονται», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το ασυμβίβαστο των αξιωματούχων ήταν κοινό μυστικό ότι μέσω κάποιων συγκεκριμένων εξαιρέσεων διευκολύνονταν βουλευτές οι οποίοι ήταν νομικοί σύμβουλοι σε συγκεκριμένους Ημικρατικούς Οργανισμούς που ήταν σχετικοί με τον αθλητισμό, πολιτισμό κτλ.
Όλα τα πολιτικά κόμματα, πρόσθεσε, κατά καιρούς διατύπωναν την άποψη ότι επειγόντως πρέπει αυτό το λάθος να διορθωθεί και εξέφρασε ικανοποίηση που σήμερα η Επιτροπή Θεσμών «αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση των Οικολόγων και να διορθώσει αυτό το λάθος, ούτως ώστε να μην υπάρχουν πλέον εξαιρέσεις και να ισχύει για όλους το ασυμβίβαστο και όχι να υπάρχουν τρύπες που να εκμεταλλεύονται συγκεκριμένοι πολιτειακοί αξιωματούχοι».
«Αποκαθίσταται έτσι - όταν γίνει η ψηφοφορία της πρότασης νόμου των Οικολόγων που είναι και ένα κομμάτι ανάλογης πρότασης του ΑΚΕΛ - η νομιμότητα και η ισονομία και κλείνουν τα παραθυράκια. Παραμένει βέβαια το μεγάλο θέμα της ψήφισης ενός πλήρους νόμου για το ασυμβίβαστο και για την σύγκρουση των συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Περδίκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις