Θέση κατά των προτάσεων για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν παίρνει με άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.
Κατά την εφημερίδα η χώρα μπορεί όντως να επικριθεί για την αναποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την καθυστέρηση στη σύσταση των λεγόμενων hotspots ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων.
Από εκεί και πέρα ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τα περισσότερα υπόλοιπα θέματα που προκύπτουν. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτής της κλίμακας τις αφίξεις, τονίζουν οι Financial Times.
Επίσης, η Αθήνα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ΕΕ δεν έχει προσφέρει αρκετή συμπαράσταση, καθώς δεν έχει προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα που είχε υποσχεθεί. Ελάχιστοι είναι δε οι πόροι που έχει διαθέσει η ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, προσθέτει το δημοσίευμα.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την έλλειψη ενότητας και πολιτικής βούλησης στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα χαρακτηρίζει πολιτικά επικίνδυνη τη σκέψη να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Θα ενισχυόταν η εντύπωση ότι οι πλούσιοι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο παρά ως αποθήκες για μετανάστες. Πέρα από αυτό, ακόμα και αν κλείσουν τα συγκεκριμένα σύνορα, οι απελπισμένοι άνθρωποι θα βρουν άλλους διαδρόμους προς την Ευρώπη.
«Η εκδίωξη της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα κάνει κάποιους ηγέτες της ΕΕ να νιώσουν καλά. Πόρρω απέχει ωστόσο από το να παράσχει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Ευρώπη», καταλήγει το κύριο άρθρο των Financial Times.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις