ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Συρία αγνόησε τις περισσότερες αιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

ΟΗΕ: Η Συρία αγνόησε τις περισσότερες αιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Η συριακή κυβέρνηση το 2015 αγνόησε την πλειοψηφία των αιτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε μερικούς από τους 4,6 εκατομμύρια Σύρους που βρίσκονταν σε περιοχές στις οποίες ήταν δύσκολη η πρόσβαση ή ήταν υπό κατάληψη, αλλά μόνο 620.000 έλαβαν τη βοήθεια, είπε ο συντονιστής του ΟΗΕ για επείγουσα βοήθεια.

Ο Στίβεν Ο`Μπράιαν, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πέρσι τα Ηνωμένα `Εθνη είχαν κάνει 113 αιτήσεις στη συριακή κυβέρνηση για άδεια από κοινού με άλλες οργανώσεις για αυτοκινητοπομπές, αλλά μόνο 10% μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αποστολές βοήθειας.

`Αλλο ένα 10% των αποστολών εγκρίθηκαν κατ` αρχήν από τη συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν εκπληρώθηκαν λόγω έλλειψης της τελικής έγκρισης, ή ανασφάλειας ή μη συμφωνίας για ασφαλή δίοδο, ενώ ένα 3% αναστάληκε από τον ΟΗΕ, λόγω ανασφάλειας. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις, ή το 75%, δεν υπήρξε απάντηση. "Αυτού του είδους η απραξία είναι απαράδεκτη", είπε ο Ο`Μπράιαν.

"Ο αντίκτυπος στο έδαφος είναι μετρήσιμος - το 2013, ήρθαμε σε επαφή με περίπου 2,9 εκατομμύρια ατόμων μέσω του μηχανισμού αυτοκινητοπομπών (που γίνονται) από κοινού με άλλες οργανώσεις, αλλά μόνο με 620.000 (το 2015)". Πρόσθεσε ότι όσο προχωράει ο πόλεμος και αλλάζουν οι γραμμές μάχης, τόσα περισσότερα άτομα χάνουν την πρόσβαση σε βοήθεια.

Τα Ηνωμένα `Εθνη έχουν πει ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στη Συρία χρειάζονται βοήθεια συνολικά, σε σχέση με το 1,3 εκατομμύριο το 2014. Ο Ο`Μπράιαν είπε πως το 2015 είχαν παραδοθεί τρόφιμα σε σχεδόν 6 εκατ. άτομα το μήνα, φαρμακευτικό υλικό σε 16 εκατ., 6,7 εκατ. είχαν λάβει νερό και βοήθεια υγιεινής γενικά, ενώ 4,8 εκατ. έλαβαν βασικά οικιακά αντικείμενα.

"Θα το πω ξεκάθαρα: οι συνεχιζόμενες ταλαιπωρίες των ανθρώπων στη Συρία δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικό", είπε ο συντονιστής, αλλά "είναι αποτυχία και των πλευρών (του πολέμου) και της διεθνούς κοινότητας που έχουν επιτρέψει αυτόν τον πόλεμο να συνεχίσει για υπερβολικά πολύ καιρό".

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top