Τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να είχε αποταθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για στήριξη από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απομείωση των ελληνικών ομολόγων, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, στο πλαίσιο κατάθεσής του την Τρίτη, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνας Ευθυβούλου ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι από την θέση του Υπουργού έβλεπε ότι υπήρχε το πρόβλημα και ότι η επίλυση θα έπρεπε να προέλθει από ενέργειες του κράτους. Οποιαδήποτε τράπεζα και να ήταν από μόνη της δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν θυμάται επιστολή που απέστειλε η Τράπεζα προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με κοινοποίηση προς τον ίδιο στις 20/6/2012 για τους σχεδιασμούς της τράπεζας για ανακεφαλαιοποίησή της, είπε ότι πιθανώς η επιστολή να προέκυψε και μετά από παράκληση της κυβέρνησης γιατί ήθελε να γνωρίζει με ακρίβεια τις κεφαλαιουχικές ανάγκες της τράπεζας σε σχέση με την πρόθεσή του Υπουργείου να αιτηθεί βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Ανέφερε ακόμη απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ότι είχε διάφορες επαφές μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου με ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου στην παρουσία και του αρμόδιου του Υπουργείου για τέτοια θέματα Ανδρέα Τρόκκου και ότι η έκδοση υβριδικών αξιογράφων (COCO) ήταν μια σκέψη, όχι η μοναδική, ως προς το πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η Τράπεζα Κύπρου . Για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι ακόμα και για την έκδοση ομολόγου πρέπει να πάρεις την έγκριση της Ευρώπης, διευκρίνισε.
Πιστεύω, ανέφερε αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου της Τράπεζας Πόλυ Πολυβίου, ότι η Τράπεζα Κύπρου έπραξε οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάζονταν. Συμφώνησε δε με υποβολές του κ. Πολυβίου ότι το 2012 ήταν εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όχι μόνο για το κράτος αλλά και το τραπεζικό σύστημα και ότι ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης όταν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα είναι πως μοιάζει σαν να κινείσαι επί κινούμενης άμμου.
Σε ερωτήσεις του Δημήτρη Αραούζου για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «για το θέμα της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσα να μιλώ για 5 μέρες». «Σωστά έχετε εντοπίσει ότι ήταν το πρόβλημα», σημείωσε. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απομείωση των ελληνικών ομολόγων, από εκείνη την στιγμή, έπρεπε να αποταθούμε για οικονομική στήριξη».
Σε σχέση με την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 25 Ιουνίου του 2012 ότι κατέθεσε αίτημα για στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας εξήγησε ότι η προσπάθειά ήταν να δώσουμε μια σταθερότητα στο περιβάλλον. Είπε επίσης ότι από το τραπεζικό σύστημα το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε η Λαϊκή, ότι και η Τράπεζα Κύπρου είχε κατά πολύ μικρότερο πρόβλημα αλλά και ότι και το κράτος είχε ανάγκες αφού δεν είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές από το 2011.
Για τη θέση της εταιρείας του Ernst & Young αν τα νέα ελληνικά ομόλογα δημοσίου έπρεπε να θεωρηθούν σε ενεργό αγορά (active market) ή όχι τα τεκταινόμενα γύρω από αυτό και πότε ενημέρωσε την Τράπεζα Κύπρου είχε να κάνει η κατάθεση του τότε διευθυντή των εξωτερικών ελεγκτών της Τράπεζας Κύπρου Αντρέα Δημητρίου.
Ο κ. Δημητρίου ρωτήθηκε για σειρά από ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με μέλη της Ernst & Young στο εξωτερικό για το θέμα αλλά και με τον Οικονομικό Διευθυντή τότε της Τράπεζας Κύπρου Χρίστη Χατζημιτσή και την Ελίζα Λειβαδιώτου.
Σύμφωνα με τα λεχθέντα ενώπιον του δικαστηρίου το θέμα του κατά πόσο υπήρχε ή όχι ενεργός αγορά, ήταν θέμα συζήτησης μεταξύ των μεγάλων έξι ελεγκτικών οίκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ εγέρθηκε και σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Αρχής Επιτροπών Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority) όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του ίδιου και συναδέλφου του εμπειρογνώμονα για το θέμα στο εξωτερικό εντός Μαΐου και Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα το θέμα συζητείτο έντονα στην Ευρώπη και υπήρχε διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών και των Ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών. Τελική κατάληξη ήταν ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο ίδιος στις 22/6/2012 σε Χατζημιτσή και Λειβαδιώτου με το οποίο τους πληροφορούσε ότι η τοποθέτηση της Ernst & Young ήταν ότι η αγορά των νέων ελληνικών ομολόγων ήταν και παραμένει ενεργή γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η κατηγοριοποίηση τους αλλά και η αποτίμησή της αξίας τους.
Ο κ. Δημητρίου ρωτήθηκε και για διαφορά της τράπεζας και του ελεγκτικού οίκου σε σχέση με τον τρόπο που καταγράφηκαν τα παλαιά ελληνικά ομόλογα στους λογαριασμούς της για το τέλος του 2011 λόγω διαφορετικής μεθόδου αποτίμησης που χρησιμοποίησαν. Όπως εξήγησε λόγω περιορισμένου εύρους της διαφοράς (€31,5 εκ.) η Ernst & Young δεν θεώρησε ότι ήταν τόσο σοβαρό για ειπωθεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν αντικατόπτριζαν την αλήθεια. Σύμφωνα με τον ίδιο η διαφορά έγκειτο στο ότι η Τράπεζα Κύπρου θεώρησε ότι η απομείωση που έπρεπε να κάνει για τα ομόλογα ήταν 73,6%, ο ελεγκτικός οίκος από την άλλη θεωρούσε ότι ή απομείωση έπρεπε να είναι 75%. Έδωσε επίσης το παράδειγμα της Ελληνικής Τράπεζας οι λογαριασμοί της οποίας εκτιμούσαν την απομείωση στο 70%, δηλαδή, ανέφερε, ήταν λιγότερο αυστηρή και από την Τράπεζα Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι έγινε μετά το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στις 22 Ιουνίου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι εξ` όσων θυμάται, οι ομάδες εντός Ernst & Young και Τράπεζας Κύπρου συζητούσαν το θέμα της αποτίμησης στην ημερομηνία που έγινε η απόκτηση των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι άρχισε να μαζεύει και η Τράπεζα στοιχεία όπως και εμείς από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό για να δούμε πως θα πρέπει να αποτιμηθεί. Δεν μου απάντησε, είπε, αναφερόμενος στον κ. Χατζημιτσή και την μεταξύ τους ηλεκτρονική αλληλογραφία, αλλά στην πράξη το εφάρμοσε στους λογαριασμούς του δεύτερου τριμήνου του 2012.
Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 0900.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις