ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,7% η ανάπτυξη το 2016, εκτιμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στο 2,7% η ανάπτυξη το 2016, εκτιμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Περαιτέρω επιτάχυνση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2016, προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) που εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του κυπριακού ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,7%.

Η πρόβλεψη του ΚΟΕ, όπως διατυπώνεται στο δελτίο Οικονομικές Προοπτικές για τον Ιανουάριο του 2016, υπερβαίνει τις προβλέψεις της Τρόικα για ανάπτυξη 1,4%, αλλά και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 1,8%. Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2016 θα κυμανθεί στο 2%.

Για το 2015, το ΚΟΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα φτάσει το 1,5%, ενώ το δ` τρίμηνο η μεταβολή του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,8% σε ετήσια βάση και επικαλείται επτά παράγοντες.

Ειδικότερα, επικαλείται την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο του 2015 και τη συνέχιση της βελτιωμένης πορείας εγχώριων δεικτών το τελευταίο τρίμηνο του 2015, καθώς και τις μειώσεις στα εγχώρια δανειστικά επιτόκια σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης και ψηλής ανεργίας, καθώς και την περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, που υποβοηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επικαλείται επίσης την ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο το 2015, παρά τη μικρή υποχώρηση που είχε σημειωθεί λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, καθώς και τη βελτίωση όλων των εγχώριων δεικτών οικονομικού κλίματος το τέταρτο τρίμηνο του 2015, που οδηγούν σε βελτιωμένες προοπτικές, καθώς και τις μειωμένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

«Οι καθοδικές τάσεις στο εγχώριο επίπεδο τιμών και ο χαμηλός πληθωρισμός στην ΕΕ αναμένεται να ενισχύσουν την ανάκαμψη μέσω των επιδράσεων στα πραγματικά εισοδήματα και στη ζήτηση», αναφέρεται.

Στους λόγους που επισημαίνονται περιλαμβάνονται επίσης οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η συνέχιση της ανόδου των ευρωπαϊκών δεικτών οικονομικού κλίματος, που επιδρούν θετικά στην κυπριακή οικονομία, καθώς και η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων και κυρίως της στερλίνας, κάτι που «προβλέπεται να συμβάλει στην αύξηση της δραστηριότητας μέσω των εξαγωγών και, ιδιαίτερα, του τουρισμού».

Τέλος, αναφέρεται στις μειώσεις στα ευρωπαϊκά δανειστικά επιτόκια που αντικατοπτρίζουν την υποβοηθητική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από την οποία επωφελείται και η Κύπρος.

Κίνδυνοι για χειρότερη επίδοση

Αναφορικά με τους κινδύνους για πραγματοποίηση χειρότερου από το προβλεπόμενο αποτελέσματος, το ΚΟΕ επικαλείται τα ψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

«Μη αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις ενδέχεται να καθυστερήσει την επιστροφή υγειών πιστωτικών συνθηκών και βιώσιμης ανάπτυξης», σημειώνει.

Επικαλείται επίσης την καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (π.χ. δημόσια υπηρεσία, ιδιωτικοποιήσεις, σύστημα υγείας), που «πιθανό να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στο κόστος δανεισμού της Κύπρου, ειδικότερα μετά τη λήξη του προγράμματος, και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα».

Στους κινδύνους περιλαμβάνεται η επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η Κύπρος λόγω ύφεσης στη Ρωσία, η επίτευξη χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης από τους αναμενόμενους στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης σε αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Κίνα, και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι παράγοντες για καλύτερες οικονομικές προοπτικές από τις προβλεπόμενες σχετίζονται με την παράταση της περιόδου χαμηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου, τις επενδυτικές αποφάσεις που συνδέονται με τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και δημόσιες επενδύσεις για βελτίωση/επέκταση υποδομών.

Μειωμένο ενδεχόμενο μετάδοσης από νέα ύφεση στην Ελλάδα

Το ΚΟΕ σημειώνει πως ενδεχόμενη νέα ύφεση στην Ελλάδα «ενδεχομένως να έχει περιορισμένες αρνητικές συνέπειες στην Κύπρο, λόγω της αποδυνάμωσης της χρηματοοικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών.

«Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, καθαυτή, δεν αναμένεται να ανατρέψει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει.

Τέλος, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ο πληθωρισμός με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται στο 0,3%. «Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά το δεύτερο μισό του έτους, καθώς η δραστηριότητα και η ζήτηση θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται», καταλήγει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top