ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωσε τον ΠτΔ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ - Βλέπει Πρόεδρο ΔΗΣΥ την ερχόμενη εβδομάδα

Ενημέρωσε τον ΠτΔ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ - Βλέπει Πρόεδρο ΔΗΣΥ την ερχόμενη εβδομάδα

Τα πρακτικά των συναντήσεών του στην Τουρκία έδωσε το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον ενημέρωσε λεπτομερώς και για τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αθήνα πριν τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μία περίπου ώρα, ο κ. Κυπριανού, που συνοδευόταν από το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Τουμάζο Τσελεπή, που ήταν μαζί του σε όλες τις συναντήσεις, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τις επαφές του στο Νταβός, για τις οποίες θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι πιο χρήσιμες ήταν οι συναντήσεις στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Τα μηνύματα που θέλουν να μας στείλουν από την Τουρκία είναι θετικά, οι συναντήσεις διεξήχθηκαν σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να λύσουν το Κυπριακό, σημείωσε. “Το πρόβλημα θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα πρέπει να φανεί η πραγματική βούληση για να επιλυθούν ζητήματα ζωτικής σημασίας με τρόπο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων. Εάν επιχειρηθεί να επιβληθεί το συμφέρον της μιας κοινότητας πάνω στην άλλη θεωρώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση”. Πάντοτε, πρόσθεσε, συζητούμε στη βάση των συμφωνημένων πλαισίων, στη βάση αρχών, όχι εκτός αρχών.

Ερωτηθείς εάν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε τους ανέφεραν τα θέματα στα οποία θα ήθελαν οι Ε/κ να διαφοροποιήσουν τη θέση τους με βάση και δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να ενθαρρύνει τους Ε/κ να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις σύντομα, όπως ο ίδιος διάβασε. Δεν είχε το ρόλο του διαπραγματευτή στις συναντήσεις με τους κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, είπε, αλλά μετέφερε κάποιες θέσεις που είχε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έχουν διαχρονικά εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν μας πίεσαν, ούτε μας ζήτησαν κάτι, σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε ότι η Τουρκία μετακινείται έστω και ένα γιώτα από τη μέχρι σήμερα θέση της στο θέμα των εγγυήσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι “στο λεκτικό επίπεδο σίγουρα μετακινείται. Όμως αυτά πρέπει να τα δούμε στην πράξη. Δεν είναι στο θεωρητικό επίπεδο που θα επιλυθούν, είναι στην πράξη”.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα αποδεχθεί τις εγγυήσεις της ΕΕ, είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε και του έγινε νύξη για εγγυήσεις του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ανέφερε, όταν κάποιος υπηρεσιακός στο δείπνο αστείεψε λέγοντας ότι ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις δεν γίνονται δεκτές από το ΑΚΕΛ, δεν χρειάστηκε να του απαντήσει ίδιος, αλλά του απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κληθείς να απαντήσει σχόλιο στον Τύπο ότι εντός του ΑΚΕΛ υπήρξε διαφωνία για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης τώρα, ο κ. Κυπριανού είπε “μυθεύματα και φαντασιώσεις έχουν πολλοί, εγώ δεν τα σχολιάζω”.

Κληθείς να πει για ποιες θέσεις πρέπει να πείσει η ε/κ πλευρά, όπως ο ίδιος ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Άντρος Κυπριανού έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων λέγοντας ότι οι Τούρκοι δηλώνουν πως οι Τ/κ βιώνοντας τα γεγονότα του 1963 και το πραξικόπημα πριν την εισβολή, ανησυχούν και θέλουν εγγυήσεις από την Τουρκία. “Και απάντησα εγώ, εμείς βιώσαμε το 1974 την τουρκική εισβολή με τις χιλιάδες θανάτους, την συνεχιζόμενη κατοχή, τις εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν από τα σπίτια τους. Οπότε ανησυχίες έχουμε κι εμείς, όχι μόνο οι Τ/κ. Πρέπει να τα συζητήσουμε και δέχονται να τα συζητήσουμε, αυτό είναι το σημαντικό”. Πρέπει όμως, όταν συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας συζητήσεων, σημείωσε.

Είναι πολύ πρόωρο, πρέπει να γίνει προεργασία και προετοιμασία στο θέμα των εγγυήσεων και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να γεννήσουμε ιδέες χωρίς να ξεφεύγουμε από τις βασικές αρχές, που θα ικανοποιούν τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και ενδεχομένως και άλλων, σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν έφαγαν ψάρι στο Βόσπορο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “φάγαμε ψάρι στο Βόσπορο, ναι. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάποια σημασία”.

Σε ερώτηση για την ενημέρωση άλλων πολιτικών αρχηγών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει καθοριστεί ήδη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένει τον καθορισμό συνάντησης και με άλλους για να τους ενημερώσει για τις συναντήσεις του στην Τουρκία.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top