Τις κατηγορίες ορισμένων Eυρωβουλευτών ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο απέρριψε ο Yπουργός Oικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Eπιτροπής Oικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κύπρος έχει ένα βασικό φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων 10,5%, τον οποίο χαρακτήρισε ελκυστικό, αλλά απαραίτητο σε μια οικονομία βασιζόμενη στις υπηρεσίες. Εξήγησε στους Ευρωβουλευτές ότι η Τρόικα ελέγχει σημείο προς σημείο την κυπριακή νομοθεσία και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο, ενώ τόνισε ότι "και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης δραστηριοποιούνται επενδυτικά ταμεία".
Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σκληρότερη νομοθεσία για τις τράπεζες από την οδηγία BRRD, αλλά θα την υιοθετήσει και αυτή σύντομα. Δήλωσε πως η Κύπρος δεν συναινεί στην μεταφορά των φορολογικών αποφάσεων από το εθνικό στο κοινοτικό επίπεδο και σε αυτή την πορεία θα βρει και συμμάχους.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της επιτροπής Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η πολιτική που ακολούθησε δεν ήταν ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική, αλλά πολιτική της κοινής λογικής, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει στο δρόμο των αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας ως παραδείγματα την άδεια για ένα καζίνο, την πώληση ενός λιμανιού και την μερική ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.
Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα από το ενδεχόμενο φυσικό αέριο, επεσήμανε ότι ήταν επιλογή της Κύπρου να μην συνυπολογίσει τέτοια υποθετικά έσοδα ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έχοντας κάνει πραγματικά ότι πρέπει, χωρίς να περιμένει τα μελλοντικά έσοδα. Τα όποια έσοδα θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψιν τις μελλοντικές γενιές, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σε σχέση με την πιθανότητα επανένωσης της Κύπρου, o Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να συνυπολογιστούν, και οι βασικοί κανόνες της εποπτείας των δημοσίων οικονομικών και των τραπεζών να εφαρμοστούν στο σύνολο της ομοσπονδιακής δομής χωρίς παρεκκλίσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με το bail in του 2013, εξήγησε ότι οι Κύπριοι καταθέτες που επλήγησαν αποτελούσαν τα 2/3 των καταθετών αλλά κατείχαν λιγότερο από το 50% των καταθέσεων.
Σε σχέση με τη Ελλάδα, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ελπίζει πως "δεν θα είναι για πολύ η μόνη χώρα που θα είναι σε πρόγραμμα". Ανέφερε η χώρα έχει "τεράστιο παραγωγικό δυναμικό" και πως πρέπει "να αρθούν οι στρεβλώσεις και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις