«Με είπαν σαλαφιστή, εξτρεμιστή, δημόσιο εχθρό. Και μετά δύο αστυνομικοί με κράτησαν γερά, ενώ ένας άλλος ξύρισε την μισή γενειάδα μου».
Ο Τζοβίντ Ακράμοφ λέει ότι τον σταμάτησε η αστυνομία του Τατζικιστάν έξω από το σπίτι του, μαζί με τον 7χρονο γιο του, τον περασμένο μήνα -και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα στο Ντουσάμπε, όπου τον ξύρισαν με το ζόρι. Έγινε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Τατζικιστάν που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια επειδή είχαν γενειάδα.
Το ξύρισμα της γενειάδας είναι μέρος μιας κυβερνητικής εκστρατείας που στοχεύει να πατάξει τάσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι είναι «ξενόφερτες και δεν συνάδουν με τον πολιτισμό του Τατζικιστάν».
Η εκστρατεία εξηγείται από την ανάγκη για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, εν μέσω φόβων ότι η Κεντρική Ασία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ ή η Συρία προς τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.
Εκτιμήσεις δείχνουν ότι 1.500-4.000 άνδρες από την Κεντρική Ασία έχουν προσχωρήσει σε διάφορες ισλαμιστικές ομάδες μαχητών στη Συρία, από τον Ιούνιο του 2015.
Ο πόλεμος κατά της γενειάδας θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης ισλαμιστικών πολιτισμικών πρακτικών στην κοινωνία του Τατζικιστάν, και υπέρ της διατήρησης των κοσμικών παραδόσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 99% του πληθυσμού στο Τατζικιστάν είναι μουσουλμάνοι. Αλλά ο αθεϊσμός ενθαρρύνθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια των 70 ετών της σοβιετικής κυριαρχίας.
Η εκστρατεία ενάντια στις ισλαμιστικές πρακτικές επηρεάζει και τις γυναίκες. Υπάρχει μια επίσημη απαγόρευση για την ένδυση με χιτζάμπ σε σχολεία και πανεπιστήμια - αλλά στην πράξη αυτό επιβάλλεται σε όλους τους κρατικούς θεσμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις