Το Τουρκικό Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Αnatolu», έφερε στη δημοσιότητα, την Τρίτη (19/01), εκτεταμένη μελέτη για το πως αναμένεται από τους Τούρκους να είναι η «Νέα Κύπρος». Σημαντικές φυσιογνωμίες της Τουρκίας απαντούν στο ερώτημα «Τί θα μπορούσε να αποτελεί τη "Νέα Κύπρο";» και οι απαντήσεις τους - επιεικώς - σηκώνουν συζήτηση... Επιμέλεια - Μετάφραση: Ανδρέας Χαραλάμπους
Tουρκοκύπριοι και Έλληνες Κύπριοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη απόφαση της ζωής τους φέτος εάν οι τρέχουσες ειρηνευτικές συνομιλίες να οδηγήσουν στην επανένωση διαιρεμένο νησί τους.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το κυπριακό αδιέξοδο έχει οριστεί να συζητηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο Νταβός, θεωρείται ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν ως επί των πλείστων το μέλλον της χώρας.
Ωστόσο, το Πρακτορείο Anadolu έχει μιλήσει με Κυπρίους και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να απαντήσει σε ένα πρακτικό ερώτημα - τι θα μπορούσε να αποτελεί τη «Νέα Κύπρο»;
Καθηγητής Αχμέτ Σοζέν: «Η λύση δεν θα αλλάξει τίποτα»
«Δύο αυτόνομες περιοχές, μία ομοσπονδία,»λέει ο καθηγητής Αχμέτ Σοζέν.
Ο Σόζεν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στη Βόρεια Κύπρο με βάση το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, που έχει ζήσει 20 χρόνια μέσα στις κυπριακές διαμάχες, μίλησε στο Πρακτορείο Anadolu.
Ο Σόζεν περιέγραψε την επανένωση της διαιρεμένης νήσου ως «εταιρική σχέση» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς επίσης και «μοίρασμα της εξουσίας».
«Αν δεν λάβουμε υπόψη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, οι Κύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν σε ένα παρόμοιο τρόπο εντός των κοινοτήτων τους», δήλωσε ο Σόζεν.
Με άλλα λόγια, ο καθένας στο νησί θα είναι πολίτης της ενωμένης ομοσπονδίας. Ωστόσο, θα πρέπει να εκπαιδεύονται στα σχολεία τους στη μητρική τους γλώσσα και να ζήσουν κάτω από την δική τους αυτονομία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν κάτω από εμπάργκο πάνω από τέσσερις δεκαετίες - μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει νομικά την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος (ΤΔΒΚ).
Ωστόσο, το 2004 η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που σημαίνει ότι οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η ενοποίηση του νησιού θα φέρει περισσότερα κέρδη για τους Τουρκοκύπριους από ότι για τους Ελληνοκύπριους, διότι οι Τούρκοι θα είναι οι πολίτες της ΕΕ στο τέλος.
Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Μουσταφά Ακιντζί, είπε στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ότι το Κοινοβούλιο είχε ως επί το πλείστων ενσωματώσει τους κανονισμούς της ΕΕ στους δικούς της νόμους, κάνοντας μια μελλοντική μετάβαση ευκολότερη.
Το νόμισμα
Η τουρκική πλευρά του νησιού θα χρησιμοποιούν το ευρώ (επίσημο νόμισμα της ευρωζώνης η οποία αποτελείται από 19 κράτη μέλη της ΕΕ) αντί του τρέχοντος νομίσματός της, της τουρκικής λίρας.
Ο Ακιντζί είπε στα τέλη του 2015, ότι «η Βόρεια Κύπρος θα άλλαζε νόμισμα εντός ενός έτους μετά την ενοποίηση», προσθέτοντας ότι η νομοθετική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει.
Η ΕΕ έχει ήδη βιώσει νομισματικές μεταβάσεις στο εσωτερικό των κρατών μελών, τα οποία στρέφονται από τα εθνικά τους νομίσματα στο ευρώ.
Η Λιθουανία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, άρχισε να χρησιμοποιεί το ευρώ στις αρχές του 2015, με 2,8 εκατομμύριο πληθυσμού.
Για μια οικονομία των 300.000 Τουρκοκυπρίων να υιοθετήσουν νομισματικές πολιτικές της χώρας στην ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο δύσκολο.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών της Βόρεια Κύπρουκαι Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Creditwest, Δρ Σουλεϊμάν Ερόλ, μίλησε στο Πρακτορείο Anadolu σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος, μετά την πιθανή επανένωση.
"Η οικονομία της Βόρειας Κύπρος έχει μια δομή που τουρκική λίρα και ξένα νομίσματα έχουν τρέξει από κοινού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Ερόλ.
Ο ανώτερος τραπεζίτης τόνισε επίσης ότι, ήδη τα ξένα νομίσματα κατέχουν τη δύναμη του 50% στα ταμεία της Βόρειας Κύπρου.
Ως εκ τούτου, Ερόλ πιστεύει ότι «δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα" μετά από μια νομισματική μετάβαση, επειδή οι τρέχουσες εμπορικές και τραπεζικές πιστώσεις παρέχονται ήδη κυρίως σε ξένα νομίσματα, όπως το Ευρώ και η Αγγλική Λίρα .
«Ωστόσο, τα νοικοκυριά που ζουν στη βόρεια πλευρά θα επηρεαστούν λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, τα προϊόντα καθαρισμού και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μετά τη νομισματική μετάβαση, όπως συνέβη στις χώρες που άλλαξαν στο ευρώ» δήλωσε.
Ο Ερόλ υπογράμμισε ότι η Νότια και η Βόρεια Κύπρος μοιράζονται βασικούς νόμους που χρονολογούνται πριν από το 1974 και δεν αναμένεται να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στον Βορρά.
«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εργασία και επιχειρηματική νομοθεσία, μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κύπρος. Στην περίπτωση της επανένωσης δεν θα παρουσιάσει τεχνικές δυσκολίες», σχολίασε ο Ερόλ.
Οικονομία – Ανεργία - Μετανάστευση
Ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Fikri Toros, ο οποίος είναι επίσης επιχειρηματίας στη Βόρεια Κύπρο, μίλησε στο Πρακτορείο Anadolu σχετικά με την οικονομική διάσταση των σημερινών συνομιλιών.
«Η οικονομία του νησιού, η οποία καθορίζεται από τοπικούς πόρους, θα είναι ελκυστική και σταθερή μετά την ενοποίηση,» ισχυρίζεται ο Toros.
«Το κύριο πρόβλημα της Κύπρου είναι η διαρροή εγκεφάλων των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν τη σωστή θέσεις εργασίας στο νησί.»
Ο Toros ισχυρίστηκε ότι η ικανότητα απασχόλησης στην Κύπρο, θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ενοποίηση, ιδιαίτερα στον τουρισμό - κύρια πηγή εισοδήματος του νησιού.
Από τον συνολικό αριθμό των 4.200.000 τουριστών που επισκέφθηκαν και τις δύο πλευρές του νησιού το 2015, ακόμη και αν Βόρεια Κύπρος είναι περιορισμένη από την άποψη της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας, η ΤΔΒΚ έλαβε 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες από την Τουρκία κατά το παρελθόν έτος.
Σύμφωνα με τον Toros, μετά την ενοποίηση, ο αριθμός των τουριστών θα διπλασιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως, σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Αυτές οι βελτιώσεις στον τομέα του τουρισμού - και σε συναφείς τομείς όπως οι κατασκευές - θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη ανεργίας και τη διατήρηση των νέων στο νησί.
Κοινωνία και ΜΚΟ
Μέχρι τώρα, έγιναν διάφορες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ των μερών για να λυθεί το παζλ, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση.
Ο Καθηγητής Σόζεν τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει παρόμοια διαδικασία ενοποίησης, όπου δύο κοινοτητες με διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες ενώθηκαν κάτω από ένα κράτος.
Η επανένωση της Γερμανίας το 1990 δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Κύπρο, επειδή ήταν μια ενιαία οντότητα και στις δύο περιπτώσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο οντότητες, δύο διαφορετικές θρησκείες και δύο γλώσσες στην Κύπρο, οπότε αν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς "η λύση θα ήταν καλό παράδειγμα για όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο που αντιμετωπίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Σόζεν.
Η τελευταία σημαντική προσπάθεια λύση, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ήταν το 2004. Γνωστή ως το Σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν «όχι» με ποσοστό 75,83% στο δημοψήφισμα.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αυτή τη φορά η λύση είναι πιο κοντά.
Ο Fikri Tosun, ο οποίος είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, είπε ότι «οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Ακιντζί και Νίκος Αναστασιάδης, είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια μόνιμη λύση, που να βασίζεται σε πολιτική ισότητα των δύο πλευρών μέσα σε ομοσπονδία".
Ακιντζί και Αναστασιάδης πρόσφατα συναντήθηκαν για να στείλουν μήνυμα για το Νέο Έτος για όλους τους Κυπρίους, Τούρκους και Έλληνες, στην κρατική τηλεόραση.
Ο Tosun προσθέτει ότι οι ΜΚΟ και οι «ειρηνευτικές ομάδες» εντός και εκτός του νησιού έχουν εμπλακεί στις συνομιλίες για πρώτη φορά.
Το Κυπριακό Φόρουμ Διαλόγου, το οποίο διευθύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει εργαστεί για διαρθρωμένο διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Οι ΜΚΟ από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εργάζονται από κοινού, για την ενθάρρυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ο Κωνσταντίνος Τσιούρτος, εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας - μέλος του φόρουμ διαλόγου - μίλησε στο Πρακτορείο Anadolu.
Ο Τσιούρτος περιγράφει την ατμόσφαιρα του φόρουμ: «Δεν είναι μέρος των επίσημων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, θεωρώ ότι η επιρροή του θα αυξηθεί καθώς περιλαμβάνει σημαντικούς παράγοντες της κοινωνίας και από τις δύο πλευρές ».
"Έχουμε ανταλλάξει απόψεις με ένα γόνιμο και εποικοδομητικό τρόπο ώστε να συν-δημιουργήσουμε ένα κοινό όραμα για την ενωμένη χώρα που θέλουμε την επόμενη μέρα."
Η σύγκλιση των κοινοτήτων σε μία βάση θα φέρει γρήγορη ενσωμάτωση στο νησί, αναγκάζοντας περαιτέρω πολιτικούς και αξιωματούχους για να πάρει ένα αποτέλεσμα.
Αυτή τη φορά, παρά τις δυσκολίες στις συνομιλίες τους, οι Κύπριοι έχουν περισσότερες ελπίδες να ζήσουν μαζί, χωρίς σύνορα, φράχτες, πύργους παρατήρησης και απαγορευμένες περιοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις