Ένοχοι κρίθηκαν, ύστερα από ακροαματική διαδικασία στις κατηγορίες της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β και της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα οι Παναγιώτης Σιδέρης, 52 χρόνων και Βασιλική Πουλίου, 47 χρόνων από την Ελλάδα. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, τους επέβαλε την Τρίτη (19/01) ποινή φυλάκισης 12 χρόνων.
Στις δύο αποσκευές των κατηγορουμένων εντοπίστηκαν 19 κυλινδρικές συσκευασίες που περιείχαν πράσινη ξηρή φυτική ύλη κάνναβη, συνολικού βάρους 18 κιλών και 687 γραμμαρίων.
Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά ηλικίας 29, 27 και 25 ετών, αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και αναμένεται η κατάσχεση της οικίας τους, ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου 2015 ο 52χρονος έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από την Αθήνα και επειδή θεωρήθηκε ύποπτος ανακόπηκε για έλεγχο της αποσκευής του όπου εντοπίστηκαν δέκα συσκευασίες περιτυλιγμένες με διαφανή μεμβράνη και καλυμμένες με ύφασμα. Στις συσκευασίες υπήρχε πράσινη ξηρή φυτική ύλη κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 12 κιλών και 496 γραμμαρίων. Όταν πληροφορήθηκε για τα αδικήματα που διέπραξε αυτός απάντησε «Μου τα έδωσαν να τα φέρω».
Σε τσαντάκι χειρός που κατείχε ο 52χρονος, η Αστυνομία εντόπισε κάρτα επιβίβασης στην ίδια πτήση με αυτή που ταξίδευε ο ίδιος, στο όνομα Βασιλική Πουλίου, ηλεκτρονικό εισιτήριο επιστροφής στο ίδιο όνομα, απόδειξη κράτησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ένα κινητό τηλέφωνο. Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι μαζί με τον 52χρονο έφτασε και η σύζυγος του Βασιλική Πουλίου, η οποία βγήκε από το αεροδρόμιο με μία αποσκευή χωρίς να υποστεί κανένα έλεγχο.
Ο κατηγορούμενος τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τη δική του αποσκευή και αυτή της γυναίκας του τις είχαν παραλάβει στην Αθήνα από κάποια γυναίκα για να τις παραδώσουν σε άγνωστα τους πρόσωπα στην Κύπρο. Για τη μεταφορά το ζευγάρι θα λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 1500 ευρώ για κάθε αποσκευή.
Η 48χρονη όταν βγήκε από το αεροδρόμιο έλαβε τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο που της ζήτησε να μπει σε ταξί και να δώσει στον οδηγό του οχήματος το τηλέφωνο για να του δοθούν οδηγίες για τον τόπο μεταφοράς της. Ο οδηγός ταξί υποψιάστηκε ότι κάτι παράνομο θα γινόταν και επέστρεψε την γυναίκα πίσω στο αεροδρόμιο. Η γυναίκα έκρυψε την αποσκευή της σε χώρο του αεροδρομίου και μετέβη στο χώρο αφίξεων του αερολιμένα όπου έκανε αναπάντητες κλήσεις στο κινητό του συζύγου της. Όταν μάλιστα δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με το σύζυγο της αποτάθηκε στην ασφάλεια του αεροδρομίου.
Τότε προσεγγίστηκε από άνδρα της ΥΚΑΝ που την ρώτησε για την αποσκευή της και τον οδήγησε στο χώρο όπου είχε κρύψει την αποσκευή της, μέσα στην οποία εντοπίστηκαν εννέα συσκευασίες του ιδίου τύπου με αυτές που βρέθηκαν στην αποσκευή του 52χρονου. Η Αστυνομία διαπίστωσε ότι στις συσκευασίες υπήρχε ξηρή φυτική ύλη κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 11 κιλών και 160 γραμμαρίων.
Οι συσκευασίες στις δύο αποσκευές ζυγίστηκαν και διαπιστώθηκε ότι το περιεχόμενο τους ήταν πράσινη ξηρή φυτική ύλη κάνναβη βάρους 18 κιλών και 687 γραμμαρίων. Ήταν 19 κυλινδρικές συσκευασίες περιτυλιγμένες με πολλαπλά στρώματα από διαφανή μεμβράνη, ημιδιαφανές πλαστικό σακούλι και καφέ κολλώδη ουσία καφεΐνη. Η κάνναβης ήταν συμπιεσμένη μέσα στις κυλινδρικές συσκευασίες.
Το Κακουργιοδικείο έκανε αναφορά στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι σε υποθέσεις ναρκωτικών πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές λόγω του ότι τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα που πλήττει την υλική και ηθική ευημερία του ανθρώπου και που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στην εξαθλίωση και στο θάνατο.
Στην απόφαση σημειώθηκε ακόμα ότι και στους δύο κατηγορουμένους το Σώμα πρέπει να επιβάλει αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές, χωρίς ωστόσο να αγνοηθούν οι προσωπικές τους περιστάσεις οι οποίες λήφθηκαν και ως μετριαστικοί παράγοντες.
Λήφθηκαν επίσης προς όφελος των κατηγορουμένων η άμεση παραδοχή τους τόσο στην αστυνομία, όσο και στο Δικαστήριο, ο περιορισμένος ρόλος τους στη διάπραξη των αδικημάτων, ενώ όπως αναφέρθηκε, δεν παραγνωρίστηκε το γεγονός ότι και οι δύο εθελούσια συμμετείχαν σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Κύπρο με προκαθορισμένο το σοβαρό και σημαντικό τους ρόλο ως διακομιστές.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά και στους δύο κατηγορουμένους ποινές φυλάκισης 12 χρόνων για τις κατηγορίες της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β και της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.
Οι δύο ποινές συντρέχουν.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις