Στην Κύπρο υπήρχε συμφώνα με ανασκαφές από αρχαιολόγους, το αρχαιότερο εργοστάσιο αρωμάτων στον κόσμο, που ήταν ένα κομμάτι της βιομηχανικής μονάδας που λειτουργούσε στο νησί μας.
Στην Κύπρο πριν από 4.000 χρόνια, υπήρχε ανεπτυγμένη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών. Αυτή την ανακάλυψη έφεραν στο φώς αρχαιολόγοι από την Ιταλία, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στην επαρχία Λεμεσού, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μαυροράχης του Πύργου, 15χλμ. ανατολικά από την πόλη.
Του Αντώνη Κέστα
Το εργοστάσιο που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, ήταν μεγάλης έκτασης και εκτιμάται ότι λειτουργούσε την Εποχή του Χαλκού, (2600 π.Χ. – 1650 π.Χ.). Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αυτή η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε σαν μεγάλη έκπληξη στα αρχαιολογικά χρονικά.
Τι ανακαλύφθηκε
Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι μετά από τις ανασκαφές που πραγματοποίησαν, ανακάλυψαν 70 πέτρινες παλέτες, που χρησίμευαν για να μπορούν να ανακατεύουν τα μείγματα τους, 50 δοίδυκες (γουδοχέρια) καθώς και ψήγματα ώχρας. Βρέθηκαν επίσης σε μπουκαλάκια από αλάβαστρο και πηλό αρώματα με βάση το πεύκο, το δενδρολίβανο, τον κολίανδρο, τη λεβάντα, τη δάφνη και άλλα αρωματικά φυτά.
Σύμφωνα πάντα με τις ανασκαφές, το αρωματοποιείο διέθετε περιζήτητα προϊόντα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.Συνολικά το αρωματοποιείο παρήγαγε 14 διαφορετικά είδη αρωμάτων, και σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν έχει ανακαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η βάση της παραγωγής των αρωμάτων. Πρόκειται για απόσταγμα δάφνης, κανέλας, γλυκάνισου, περγαμόντο και μυρτιάς και όλα αυτά αναμεμιγμένα με λάδι .
Καλλυντικά επίσης έχουν βρεθεί και στην Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο, όπου εκεί ήταν περισσότερο για προσωπική χρήση, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου υπήρχε εξαγωγική βιομηχανία και δεν τα χρησιμοποιούσαν για δική τους χρήση δήλωσε η Επικεφαλής της Ιταλικής ομάδας ανασκαφών Μαρία Ροζάρια Μπελτζόρνο.
Το νησί μας όμως είχε παραγωγή και άλλων προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, αρώματα, φάρμακα, μπρούντζινα γλυπτά, χρώματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και κρασιά. Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανέφεραν πως το εργοστάσιο αποτελείτο από τρία τμήματα.
Ένα τμήμα που ήταν πιεστήριο για παραγωγή μικρών ποσοτήτων λαδιού, ένα εργαστήρι παραγωγής λαδιού και ένα χαλκού. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε ένα σπάνιο εργαστήρι κοσμημάτων, φτιαγμένα από πικρόλιθο και όστρακα. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 37 κομμάτια από πικρόλιθο και 58 από όστρακα.
Το πιο αρχαίο μετάξι;
Σε άλλο θέμα τώρα και συγκριμένα σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, στην περιοχή Πύργου-Μαυροράχης βρέθηκαν ίχνη από το αρχαιότερο μετάξι στον κόσμο, παλαιότερο και από την Κίνα. To μετάξι του Πύργου το έφτιαχναν σίγουρα επί τόπου άνθρωποι που δεν γνώριζαν την τεχνική των Κινέζων, αλλά έμαθαν μόνοι τους αξιοποιώντας τα κουκούλια.
Αντώνης Κέστας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις