ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε το Σάββατο το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Με τη σειρά της η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, όπως ανακοίνωσαν στη Βιέννη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.\"Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν", δήλωσε ο Μπαν.

Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα "η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν".

Ο Μπαν δήλωσε αισιόδοξος από την άρση των κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Εντολή Ομπάμα για άρση των κυρώσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Obama (150)

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν "αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. Επίσης, ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

Η Γαλλία χαιρέτισε την εφαρμογή της συμφωνίας

Από την πλευρά της, η Γαλλία "χαιρέτισε την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν", όπως δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο "πνεύμα συνεργασίας" για "όλες τις περιφερειακές προκλήσεις".

 

Σε πρώτο πλάνο ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

 

"Με την IAEA να έχει επιβεβαιώσει πως το Ιράν εκπλήρωσε τα μέτρα πυρηνικής καταστροφής που προβλέπονται από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015, οι κύριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αίρονται", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή όμως επισήμανε πως η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις.

Καλωσορίζοντας την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του, τόνισε πως η εφαρμογή της είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Βρετανία: Σημαντικό ορόσημο η συμφωνία

Στις χώρες που καλωσόρισαν την εφαρμογή της συμφωνίας προστέθηκε και η Βρετανία, της οποίας η κυβέρνηση επικρότησε την έναρξη ισχύος της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις (Ομάδα 5+1) για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που άνοιξε ταυτόχρονα τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

"Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή", σημείωσε ο Χάμοντ με ανακοίνωση του.

"Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Το μέλλον είναι όσο σημαντικό, όσο το σημείο ορόσημο που κατορθώσαμε να φθάσουμε σήμερα", τόνισε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Ροχανί: "Μεγαλειώδης νίκη"

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη χθες το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας.

"Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη", ανέφερε o Ροχανί.

rohani

Τι σημαίνει η άρση των κυρώσεων

Με την άρση των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά του Ιράν, μετά την εφραρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Και οι... διαφωνούντες

Δεν έλειψαν όμως και εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσπιστία τους όσον αφορά την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας εκ μέρους του Ιράν αλλά και τον σκεπτικισμό τους για την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

"Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει", τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Στο ίδιο "στρατόπεδο" περιλαμβάνεται και ο (Ρεπουμπλικανός) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ο οποίος κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

"Η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη "πιθανότατα" θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να "χρηματοδοτεί την τρομοκρατία".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top