ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙΣΧΟΣ: Όλη η Ευρώπη μαθαίνει Αρχαία Ελληνικά και εμείς θέλουμε να τα καταργήσουμε!

ΑΙΣΧΟΣ: Όλη η Ευρώπη μαθαίνει Αρχαία Ελληνικά και εμείς θέλουμε να τα καταργήσουμε!

H Αρχαία Ελληνική αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η μητέρα όλων των γλωσσών (ναι και της Λατινικής) και εξακολουθεί να διδάσκεται ως υποχρεωτικό ή προαιρετικό μάθημα, ιδιαίτερα σε παραδοσιακά ή «ελίτ» σχολεία σε όλη την Ευρώπη.

του Ανδρέα Χαραλάμπους

Στην νήσο Κύπρο, όμως, γίνεται λόγος για «απαλλαγή» συγκεκριμένης ομάδας μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες από το μάθημα, ενώ κατά καιρούς έγινε και λόγος για καθολική κατάργηση ή «διευκόλυνση των μεθόδων και της ύλης διδασκαλίας».

Είναι υποχρεωτικό στα «κλασσικά λύκεια» στην Ιταλία, στο γυμνάσιο στην Ολλανδία, σε ορισμένες περιπτώσεις στην Αυστρία, την Πολωνία και την Κροατία.

Είναι προαιρετική στα «Ανθρωπολογικά Γυμνάσια» στη Γερμανία, συνήθως ως τρίτη γλώσσα, μετά τα Λατινικά και τα Αγγλικά, από την ηλικία των 14 μέχρι τα 18.

Αποτελεί βεβαίως, αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ελληνικής παιδείας, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο.

Υπολογίζεται ότι κάθε σπουδαστικό έτος, 15.000 φοιτητές σπουδάζουν Αρχαία Ελληνικά στη Γερμανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, και 280.000 φοιτητές στην Ιταλία.

Πρόκειται για ένα υποχρεωτικό μάθημα, παράλληλα με τη Λατινική στον κλάδο Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Ισπανία.

Τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται, επίσης, στα πιο σημαντικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, συχνά σε συνδυασμό με λατινικά ως μέρος των Κλασικών Σπουδών.

Επίσης, διδάσκεται στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την ενίσχυση των παιδιών γλωσσικών δεξιοτήτων. Προσφέρεται, επίσης, ως ξένη γλώσσα, σε μαθητές σε όλα τα δημοτικά σχολεία από το 2014, ως μέρος μιας σημαντικής κίνησης να ενισχύσει τα πρότυπα εκπαίδευσης, μαζί με τη Λατινική, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά.

Το χαμηλό επίπεδο των γνώσεων των Κυπρίων, παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναλφαβητισμού, οφείλεται πλήρως στις «εκπτώσεις» που γίνονται στην κυπριακή εκπαίδευση. Άλλο, όμως, να έχεις «βγάλει» το σχολείο και άλλο να ξέρεις γράμματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κεντρικές Φυλακές: Εντοπίστηκαν μπάλες ποδοσφαίρου που είχαν μέσα κινητά - Φαίνεται να ρίχθηκαν από την νεκρή ζώνη

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Τρόμος στη Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή

Δημήτρης Σταρόβας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο νοσοκομείο - Φίλοι και συγγενείς ανησυχούν



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top