Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν αντιμετωπίζεται ως μια τυπική επαφή μεταξύ των δύο ηγετών. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της προεργασίας για το κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί νέα άτυπη διευρυμένη διάσκεψη σε σχήμα πέντε συν ένα, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Αντόνιο Γκουτέρες στον ΟΗΕ.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο κοινό έδαφος, τόσο στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όσο και στη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων. Η Λευκωσία επιδιώκει η επανέναρξη των συνομιλιών να βασιστεί στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώντας ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο όπου διακόπηκε.
Ωστόσο, οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τουφάν Έρχιουρμαν δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ακόμη και ως προς το σημείο εκκίνησης μιας νέας προσπάθειας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα πρέπει να γίνει από εκεί όπου τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, θέση που διαφοροποιείται από την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς και προμηνύει δύσκολες συζητήσεις ακόμη και σε διαδικαστικά ζητήματα.
Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρεί να αναδείξει ως προτεραιότητα την πρόοδο σε συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η αποναρκοθέτηση, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, η δημιουργία κοινού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, η συμμετοχή νέων σε αθλητικές διοργανώσεις, η επίλυση του ζητήματος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας παιδιών από μεικτούς γάμους και η δημιουργία μηχανισμού διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι αιχμές προς τη Λευκωσία. Ο Έρχιουρμαν ισχυρίστηκε ότι αποδέχθηκε πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για αποναρκοθέτηση με αφετηρία τη νεκρή ζώνη, υποστηρίζοντας ότι αυτή απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία, επικαλούμενος έλλειψη εμπιστοσύνης της τουρκοκυπριακής κοινότητας προς τις Βρυξέλλες.
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθεια σύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και τη Γαλλία δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας, επιχείρημα που εντάσσεται στη γενικότερη ρητορική της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση της 26ης Αυγούστου αναμένεται να λειτουργήσει ως κρίσιμο τεστ για τις πραγματικές προθέσεις των δύο πλευρών. Αν καταγραφεί πρόοδος σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής και συμφωνηθεί κοινή μεθοδολογία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για νέα πολυμερή πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Αντίθετα, εάν οι διαφωνίες παραμείνουν ακόμη και στα διαδικαστικά ζητήματα ή στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι προοπτικές σύγκλησης νέας άτυπης διάσκεψης θα δυσκολέψουν σημαντικά.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται, επομένως, να δείξει κατά πόσο η κινητικότητα που δημιούργησε η παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτέρες μπορεί να μετατραπεί σε ουσιαστική πολιτική διαδικασία ή αν θα περιοριστεί σε ακόμη έναν κύκλο επαφών χωρίς απτό αποτέλεσμα.


