VIDEO: Ανησυχία για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας - Τι είναι και ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσουμε

VIDEO: Ανησυχία για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας - Τι είναι και ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Ανησυχία προκάλεσαν τα περιστατικά μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν σε στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, με έναν εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ακόμη τρία άτομα να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» ο προσωπικός ιατρός Δρ. Δημήτρης Πιτέλης, επιχειρώντας να καθησυχάσει το κοινό και να εξηγήσει τι ακριβώς είναι η μηνιγγίτιδα και ποια συμπτώματα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία.

Όπως ανέφερε, τα περιστατικά μηνιγγίτιδας «ούτε τα πρώτα είναι ούτε και τα τελευταία», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος πανικού. Εξήγησε ότι η μηνιγγίτιδα αποτελεί προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές μορφές μηνιγγίτιδας, με τη βακτηριακή να θεωρείται συνήθως η πιο σοβαρή, ενώ οι ιογενείς μορφές είναι συχνότερα πιο ήπιες και αντιμετωπίζονται ευκολότερα.

Ο Δρ. Πιτέλης επεσήμανε πως σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος μπορεί αρχικά να μοιάζει με μια απλή ίωση, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, καταρροή, μυαλγίες και αδυναμία. Ωστόσο, όπως τόνισε, η επιδείνωση της κλινικής εικόνας είναι εκείνο που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τόσο τους γιατρούς όσο και τους συγγενείς.

Στα συμπτώματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης περιλαμβάνονται ο έντονος πονοκέφαλος, η φωτοφοβία, η υπνηλία, οι εμετοί, η αυχενική δυσκαμψία αλλά και η εμφάνιση χαρακτηριστικού εξανθήματος.

«Όταν δούμε όλα αυτά, δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα. Παίρνουμε τον άνθρωπό μας και τον πάμε αμέσως στο νοσοκομείο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Δείτε όσα ανέφερε:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει η Κύπρος από το Φυσικό Αέριο - Τι θα γίνει με την τιμή του ρεύματος

Έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει η Κύπρος από το Φυσικό Αέριο - Τι θα γίνει με την τιμή του ρεύματος

Έσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει η Κύπρος από το Φυσικό Αέριο και συγκεκριμένα από τα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Γλαύκος» και «Πήγασος» σε ορίζοντα δεκαπενταετίας δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μιχάλης Δαμιανός.

BEST OF TOTHEMAONLINE