Η συνεχιζόμενη συμπεριφορά του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε “αντιβαίνει συστηματικά αρνητικά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η δράση του κ. Έιντε “βρίσκεται εκτός πλαισίου της αποστολής του και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ”.
“H συστηματική προσπάθεια που επιχειρείται για να δημιουργήσει συνθήκες πραγματοποίησης μιας πενταμερούς διάσκεψης, παρά τις αντίθετες απόψεις της κυπριακής Κυβέρνησης και πρόσφατα και της ελληνικής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση να προχωρήσουν και να απαιτήσουν την ανάκληση του. Δεν μπορεί πια ο κ. Είντε να εξυπηρετήσει τους στόχους της αποστολής του”, δήλωσε.
Εξάλλου σε δήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 52 χρόνων από την τουρκοανταρσία του 1963, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι με αυτήν η Τουρκία έθεσε σε πρακτική εφαρμογή την τελική φάση του σχεδίου της “για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαχωρισμό του λαού και προώθηση της ιδέας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί οι οποίοι πρέπει να εκφράσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης με χωριστά δημοψηφίσματα” και ότι “με προστάδιο τη διχοτόμηση να καταλήξει (η Τουρκία) σε πλήρη προσάρτηση της Κύπρου και τουρκοποίηση”.
Κάλεσε σε εφαρμογή σχεδίου ως πατριωτική απάντηση στους τουρκικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς με τη διατήρηση και ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενίσχυση της έννοιας `ένας λαός, ένα κράτος`.
Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ έχει προτείνει ότι σε περίπτωση που ο λαός θα κληθεί να υιοθετήσει μορφή λύσης του Κυπριακού, η βούληση του πρέπει να εκφρασθεί με ένα κοινό, ενιαίο δημοψήφισμα των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
“Αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με άμεση απογραφή πληθυσμού από έγκυρο οίκο του εξωτερικού υπό την εποπτεία των ΗΕ και της ΕΕ και στο δημοψήφισμα δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν μόνο οι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα εάν οι Τ/κ θα ψηφίσουν ξεχωριστά από τους Ε/Κ, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ενιαίο και σεβαστό από το σύνολο του λαού”, δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.
Είπε ότι ο εκλογικός κατάλογος θα είναι κοινός, θα αποτελείται από το σύνολο των Ε/κ, Τ/κ, Λατίνων, Μαρωνιτών και Αρμενίων και θα υπάρχει άθροισμα των θετικών και των αρνητικών ψήφων για να εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Με αυτή την κίνηση, ανέφερε, "επιτυγχάνουμε δύο σημαντικά οφέλη, εδραιώνουμε την αντίληψη ότι υπάρχει ένας λαός στην Κύπρο, ο οποίος έχει την ευθύνη να αποφασίσει για το μέλλον του και την ίδια στιγμή αποκλείονται από το δημοψήφισμα οι έποικοι οι οποίοι είναι παράνομοι και δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν οποιαδήποτε θέση συμμετοχής στο δημοψήφισμα και να εκφράσουν την άποψή τους για το ποια θα είναι η μορφή λύσης".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις