Η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό απορρίπτεται κατηγορηματικά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, διαμηνύοντας, παράλληλα, πως όσοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για σύντομη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε πως η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης αποτελούσε πάγια θέση της Τουρκίας από το 1960 και είχε ως στόχο την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα. “Αυτό που θα πρέπει να γίνει στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα επιληφθεί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της απομάκρυνσης των εποίκων”, είπε.
Ο κ. Ομήρου υπέδειξε πως σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας πως στις διεθνείς διασκέψεις μετέχουν υποκείμενα διεθνούς δικαίου και όχι κοινότητες που δεν έχουν διεθνή νομική υπόσταση. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να πάρει μαζί του εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων ως συμβούλους.
Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις αισιόδοξες δηλώσεις που γίνονται από την ΕΕ για σύντομη λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως αντί έκφρασης αισιόδοξων δηλώσεων θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την πλευρά της Τουρκίας και να της ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ, τη Βρετανία καθώς και από όλους όσοι εκφράζουν ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού.
“Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Άσκηση πιέσεως στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη διαχρονική της αδιαλλαξία και να συναινέσει σε μια δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις