ΚΟΣΜΟΣ

Aριθμός ρεκόρ για τους πρόσφυγες ανά το παγκόσμιο

Aριθμός ρεκόρ για τους πρόσφυγες ανά το παγκόσμιο

Ο αριθμός των μεταναστών αναμένεται να φθάσει φέτος στο ιστορικό υψηλό των 250 εκατομμυρίων παγκοσμίως, κυρίως λόγω της μαζικής μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη, κατά εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες από την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ).

Η μετανάστευση μεταξύ χωρών του Νότου αντιπροσωπεύει το 38% των παγκόσμιων μεταναστευτικών χωρών, υπερβαίνοντας τις ροές Νότου-Βορρά (34%), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον. Τα στοιχεία αυτά συνυπολογίζουν όλες τις μετακινήσεις πληθυσμών οι οποίες συνδέονται με πολιτικούς, πολιτισμικούς ή οικονομικούς λόγους.

Οι μετανάστες έστειλαν με εμβάσματα στις οικογένειές τους ή οικείους τους στις χώρες προέλευσής τους συνολικά 601 δισεκατομμύρια δολάρια, εξ αυτών 441 δισεκατομμύρια σε αναπτυσσόμενες χώρες. "Εμβάζοντας ποσά τρεις φορές υψηλότερα από αυτό που εκταμιεύεται για αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, οι μετανάστες προσφέρουν σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια νοικοκυριά στις αναπτυσσόμενες χώρες", εξήγησε ο Ντίλιπ Ράθα, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης της ΠΤ. Η μεταφορά των κεφαλαίων αυτών γίνεται κυρίως από τις ΗΠΑ (56 δις δολάρια), τη Σαουδική Αραβία (37 δις) και τη Ρωσία (33 δις). Οι χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο είναι η Ινδία (72 δις δολάρια), η Κίνα (64 δις) και οι Φιλιππίνες (30 δις).

"Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταναστεύσεις, είτε οι εργαζόμενοι είναι ανειδίκευτοι ή έχουν υψηλή κατάρτιση, επιτρέπει να υπάρξουν σημαντικά οφέλη, για τις χώρες υποδοχής αλλά και για τις χώρες προέλευσης", σχολίασε η Σόνια Πλάθα, άλλη μια από τους συγγραφείς της έρευνας.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι η Ινδία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Κίνα και το Μπανγκλαντές, ενώ οι χώρες που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γαλλία καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην κατάταξη των χωρών που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες. Η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική οδός είναι αυτή που οδηγεί από το Μεξικό στις ΗΠΑ, την οποία πήραν το 2015 περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ακολούθησαν οι μετακινήσεις από τη Ρωσία στην Ουκρανία, από το Μπανγκλαντές στην Ινδία, και από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας της ΠΤ. Το 2014 η Παγκόσμια Τράπεζα καταμέτρησε περί τους 14,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από διωγμούς στις πατρίδες τους ζητώντας άσυλο σε κάποιο άλλο κράτος. Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι πρόσφυγες αντιπροσώπευαν πέρυσι το 6% του συνόλου των μεταναστών.

Το 86% των προσφύγων υποδέχθηκαν αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και ο Λίβανος, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες δεν υποδέχθηκαν παρά 1,6 εκ. ανθρώπους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top