ΚΟΣΜΟΣ

Ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Σε μία σπάνια επίδειξη ομοφωνίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή με ψήφους 15-0 ψήφισμα που ανοίγει το δρόμο για μία πορεία τερματισμού των σχεδόν πενταετών συγκρούσεων στη Συρία.

Αρχίζει με πρώτο βήμα την έναρξη συναντήσεων μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016.

Με το ψήφισμα καλείται ο ΟΗΕ να ετοιμάσει εντός ενός μήνα διάφορες επιλογές, για την εγκατάσταση επί του εδάφους ενός μηχανισμού επιτήρησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξήχθη υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των περισσοτέρων μελών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μονίμων μελών.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση των χωρών οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), όπου καταρτίστηκε οδικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εντός εξαμήνου και διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες. Στο χθεσινό ψήφισμα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη της Βιέννης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς το ανακοινωθέν της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και επικυρώνονται οι διακηρύξεις της Γενεύης.

Χαιρετίζοντας το ψήφισμα του Σ.Α., ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε πως πρόκειται για το πρώτο που επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς μια λύση», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του διεθνούς οργανισμού να διαδραματίσει το ρόλο του στην εφαρμογή και επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως προνοεί το ψήφισμα του Σ.Α..

Το ψήφισμα αποτελεί τη χρυσή τομή των επιδιώξεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη και οι δηλώσεις δείχνουν ότι διαφορές παραμένουν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος με εγγυημένη ανεξιθρησκία και να γίνει ένα ασφαλές κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζουν άφοβα. Είπε ακόμη πως παράλληλα με την ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το συριακό λαό στη βάση των αρχών του διεθνούς οργανισμού.

«Μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ζήτημα του μέλλοντος του προέδρου Άσαντ.

Παράλληλα θεώρηση εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανέφερε πως το ψήφισμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία και χαιρέτησε την άνευ προηγουμένου ενότητα που επιδείχθηκε μεταξύ των πέντε μονίμων μελών, αλλά παρόλα αυτά χαρακτήρισε το στόχο δύσκολο.

Παράλληλα είπε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στη Συρία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έδειξε πως η χώρα του επιθυμεί την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Άσαντ, τονίζοντας ότι όσο εξακολουθεί να κυβερνά ο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη.

«Αποτελεσματική μετάβαση σημαίνει παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών και κυρίως τον έλεγχο του στρατού και των μηχανισμών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως προβλέπει το ανακοινωθέν της Γενεύης», είπε ο κ. Φαμπιούς, ζητώντας να υπάρξουν εγγυήσεις για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θεωρεί απαράδεκτο ο Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top