Με 40 ψήφους από τους παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων, 7 αποχές των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΚΟ και μία ψήφο εναντίον από το ΕΥΡΩΚΟ, ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο για την παραγραφή των αγώγιμων δικαιωμάτων.
Η Βουλή ψήφισε νόμο για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων το 2012 η εφαρμογή του οποίου αναστελλόταν με τροποποιήσεις του βασικού νόμου. Η Κυβέρνηση κατέθεσε νέο νομοσχέδιο για την παραγραφή που μηδενίζει το χρόνο παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων, ο όποιος θα αρχίσει να τρέχει από την 1 Ιανουαρίου 2016.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών με το νόμο εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση αγώγιμων δικαιωμάτων μετά από 51 χρόνια συνεχούς αναστολής.
Ενας από τους λόγους ο οποίος συνέτεινε στις αναστολές εφαρμογής του νόμου του 2012 ήταν να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μαζικών αγωγών κατά οφειλετών που δεν εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους για να μην παραγραφούν τα αγώγιμα τους δικαιώματα.
Η νέα νομοθεσία δίνει χρόνο παραγραφής απαιτήσεων από τράπεζες έξι χρόνια.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικό νομοθέτημα που θα δώσει σάρκα και οστά στο νόμο του 2012, του οποίου η εφαρμογή είχε ανασταλεί μέχρι το τέλος το 2015.
“Ζερώνουν τα ρολόγια του χρόνου και αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016”, ανέφερε ο κ. Σαμψών.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θα απέχει στην ψηφοφορία καθώς κρίνει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πρόσθεσε ότι η παραγραφή είναι υπεράσπιση υπέρ των δανειοληπτών, τώρα θα δώσουμε άλλα 6 χρόνια στις τράπεζες, συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έπρεπε να δοθεί αναστολή στον υφιστάμενο νόμο παραγραφής για άλλο ένα χρόνο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν αποτελεί επιχείρημα η καταχώρηση μαζικών αγωγών από τις τράπεζες και ανέφερε πως αν θα γλίτωνε κάποιος δανειολήπτης με παραγραφή τώρα του αφαιρείται το δικαίωμα παραγραφής.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει νόμο του οποίου δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ρίκκος Μαππουρίδης ανέφερε ότι αγωγές των οποίων η βάση άρχισε το 2011, το 2010 αρχίζουν από την αρχή.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν παρατραβήγματα που επανεκκινήθηκαν, ανέφερε ότι θα επηρεαστούν κάτοχοι αξιογράφων, που κατάρτισαν έγγραφα για επαγγελματική αμέλεια τραπεζιτών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι το θέμα απασχολεί τη Βουλή για τέσσερα και πάνω χρόνια. Ανέφερε ότι οι τράπεζες έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Επιτροπή Νομικών επειδή έκριναν ότι δεν ακούστηκαν επαρκώς οι θέσεις τους.
Παρατήρησε ότι η Κύπρος είναι το μόνο από τα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει νόμο και κατέληξε διευκρινίζοντας ότι δεν ενεργοποιούνται νεκρά αγώγιμα δικαιώματα ούτε πεθαίνουν ζωντανά αγώγιμα δικαιώματα με το νόμο που ψηφίστηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις