Σε επίπεδο λέξεων, πρόκειται για μια ξεκάθαρη δήλωση πολιτικής βούλησης. Σε επίπεδο ουσίας όμως, η τοποθέτηση Δένδια εμπεριείχε στρατηγικά μηνύματα, αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων και μια προσεκτικά δομημένη ισορροπία ανάμεσα στην αποτροπή και τη θεσμική ψυχραιμία.
Η λέξη-κλειδί: «Απολύτως»
Στη διπλωματική γλώσσα, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το «απολύτως» δεν είναι η ουδέτερη φράση «στεκόμαστε δίπλα». Είναι ένας όρος που ενισχύει την έννοια της πλήρους διαθεσιμότητας- πολιτικής, διπλωματικής και εφόσον χρειαστεί, επιχειρησιακής.
Η Αθήνα, θέλησε να καταστήσει σαφές, ότι η σχέση με τη Λευκωσία δεν είναι απλώς μια διαχρονική ρητορική αναφορά. Είναι στρατηγικός πυλώνας σταθερότητας, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προσθήκη της φράσης «μέσα στις δυνάμεις και στις δυνατότητές της» δείχνει ρεαλισμό. Δεν υπόσχεται απεριόριστα μέσα, αλλά διαμηνύει ότι όσα υπάρχουν, θα διατεθούν.
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες
Οι δηλώσεις Δένδια, δεν αφορούσαν μόνο το κυπριακό ακροατήριο. Απευθύνονταν, προς την Άγκυρα, ως έμμεση υπενθύμιση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πολιτική πίεση για ενεργότερη στάση και προς το εσωτερικό της Ελλάδας, ως επιβεβαίωση συνέπειας στην εθνική γραμμή.
Ο συμβολισμός της παρουσίας
Η φυσική παρουσία του Έλληνα υπουργού Άμυνας στη Λευκωσία, σε συνδυασμό με τις αναφορές σε «πρακτικά μέρη» της βοήθειας, δείχνει ότι η στήριξη δεν είναι μόνο ρητορική.
Η Αθήνα επιδιώκει να διαμορφώσει εικόνα σταθερού και προβλέψιμου εταίρου. Σε μια περιοχή ρευστή, η προβλεψιμότητα μεταφράζεται σε αποτροπή.
Ξεχωριστή αναφορά: Η μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η αναφορά του Δένδια στον ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε:
«Με την παρουσία των αεροσκαφών μας και των φρεγατών μας τιμάμε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του». Η φράση αυτή δεν ήταν απλώς μια ιστορική επίκληση. Ήταν μια συναισθηματική και ταυτόχρονα στρατηγική τοποθέτηση.
Η σύνδεση της μνήμης ενός εθνικού ήρωα με την παρουσία σύγχρονων στρατιωτικών μέσων δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Δεν πρόκειται μόνο για φόρο τιμής. Πρόκειται για πολιτικό μήνυμα συνέχειας.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν εμφανίζεται μόνο ως σύμμαχος. Εμφανίζεται ως φορέας κοινής ιστορικής διαδρομής. Και όταν η μνήμη «τιμάται» με φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, ο συμβολισμός αποκτά αποτρεπτικό περιεχόμενο.
«Ασπίδα προληπτικής σταθερότητας»: Πολυεθνική κινητοποίηση γύρω από την Κύπρο
Η Λευκωσία περνά σε φάση ενισχυμένης διπλωματικής και επιχειρησιακής κινητικότητας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να επιβεβαιώνει ότι, πέραν της Ελλάδας και της Γαλλίας, και η Γερμανία εξετάζει ενεργή συνδρομή στα αυξημένα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το μήνυμα είναι σαφές: η Κύπρος δεν διαχειρίζεται μόνη της την «ιδιόμορφη περιφερειακή κρίση». Αντίθετα, διαμορφώνεται ένα πλέγμα ευρωπαϊκής – και όχι μόνο – παρουσίας, με στόχο τη σταθερότητα και την αποτροπή χωρίς κλιμάκωση.
Γερμανική συνδρομή: Από τη διπλωματία στο επιχειρησιακό επίπεδο
Μετά την επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, ακολούθησε επαφή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ προγραμματίζεται επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας για την οριστικοποίηση του τρόπου συνδρομής.
Η κίνηση αυτή δεν είναι τυπική. Δείχνει ότι το Βερολίνο δεν περιορίζεται σε πολιτικές δηλώσεις αλληλεγγύης, αλλά εξετάζει πρακτική εμπλοκή — σε συνέχεια της ήδη διαμορφωμένης παρουσίας της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος ενημέρωσε για την απόφαση αποστολής του HMS Dragon στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.
Ωστόσο, η Λευκωσία έσπευσε να ξεκαθαρίσει – και αυτό έχει πολιτικό βάρος – ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή να εμπλακούν σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση. Ο ανθρωπιστικός ρόλος παραμένει το πλαίσιο αναφοράς.
Επιχείρηση επαναπατρισμού
Παράλληλα με τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, η κυβέρνηση ενεργοποίησε σχέδιο επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών από χώρες της περιοχής, με έμφαση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Έχουν ήδη δρομολογηθεί ναυλωμένες πτήσεις, ενώ λειτουργοί του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με πολίτες μέσω της πλατφόρμας ConnectCy. Παράλληλα, πτήση από την Αίγυπτο μεταφέρει οκτώ Κύπριους που βρίσκονταν στο Ισραήλ.