Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη
Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί για την επιστροφή των επενδυτών στην Ελλάδα, είπαν κορυφαίοι Αμερικανοί επενδυτές, όπως ο Τζον Πόλσον κι ο Ουίλμπουρ Ρος, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο 17ο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή χιλίων περίπου εκπροσώπων τραπεζών, επενδυτικών οίκων, επιχειρήσεων και εκπροσώπων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ενώ προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.
Παράλληλα έγινε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή των εκπροσώπων και των τεσσάρων θεσμών, του Declan Costello της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Nicola Giammarioli του ΕΣΜ, του Rasmus Rüffer της ΕΚΤ και της Delia Velculescu του ΔΝΤ. Οι φορείς, αφού τόνισαν ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα και θα συνεχιστεί η ομαλή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση.
Αργά το βράδυ, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου του συνεδρίου, τιμήθηκε ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Αντώνης Παπαδημητρίου.
Στο μήνυμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά ζητώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να προωθούν την ανάπτυξη και δεν θα συρρικνώνουν τη δυναμική της οικονομίας.
«Επιτύχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία που περιλαμβάνει για πρώτη φορά χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, περισσότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς πόρους και μία ξεκάθαρη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους», είπε, χαρακτηρίζοντας τους τρεις αυτούς παράγοντες βήματα αποφασιστικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Αναφέρθηκε στις δραστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που εφαρμόζονται, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και επενδυτικά φιλικού περιβάλλοντος.
«Συγκροτούμε ένα αντιγραφειοκρατικό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για επενδύσεις, εφαρμόζουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης. Δημιουργούμε συνέργειες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνουμε μέτρα για την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τους πτωχευτικούς νόμους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, στο μήνυμά του παρουσίασε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, μιλώντας και για κίνητρα επενδύσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016.
Ο υπουργός ξεκίνησε με αναφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τόνισε ότι το επόμενο ορόσημο είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο και στη συνέχεια τον επανασχεδιασμό του ελληνικού χρέους μετά το 2020-2022, απομακρύνοντας έτσι "τον κίνδυνο του Grexit ή κάποια παρόμοια απειλή".
Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως η κυβέρνηση παρέχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και εργάζεται προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα σε μια περιοχή μεγάλης αναταραχής.
«Το μείζον θέμα, μετά την ολοκλήρωση των οροσήμων, είναι προφανώς η επιστροφή στην ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία το 2015, παρά τους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων, είχε αρκετά καλές επιδόσεις. Οι αρχικές προβλέψεις μετά τα capital controls μιλούσαν για ύφεση της τάξης του 2,4 - 4%. Στην πραγματικότητα, στο τέλος του έτους ο ρυθμός της ύφεσης θα χαμηλότερος του 1%, κάτι που δείχνει την ύπαρξη ενός ισχυρού στοιχείου κυκλικής ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, καθιστώντας βέβαιη την επιστροφή στην ανάπτυξη το πιθανότερο το δεύτερο εξάμηνο του επόμενο έτους».
Ανέφερε ότι δρομολογείται και θα είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, περιλαμβανόμενων των ξένων, καθώς και ένα νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου το οποίο θα κινητοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσους πόρους για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης και για τις πρωτοβουλίες που προχωρούν για το άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών και κλειστών επαγγελμάτων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Τέλος, μίλησε για το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, πέραν των τομέων της ναυτιλίας, του τουρισμού κ.α. που είναι το ανθρώπινο δυναμικό.
«Ο ένας στους δύο Έλληνες νέους είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα απ` όλα και είναι στο χέρι μας να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να οδηγήσουμε την οικονομία σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες της τελευταίας περιόδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Costello, «αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα από την αντοχή της ελληνικής οικονομίας», και ανέφερε ότι έχουν αναθεωρηθεί προς το καλύτερο οι προβλέψεις για την ύφεση του 2015, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Declan Costello, είναι πλέον ορατός και επιτεύξιμος ο στόχος να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Η Delia Velculescu σημείωσε ότι είναι ουσιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία η ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, γιατί ακόμη και αν οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε ελάφρυνσή του.
Η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι το Ταμείο έχει στηρίξει ενεργά την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει. Και πρόσθεσε ότι προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα αριθμό προκλήσεων.
O εκπρόσωπος της ΕΚΤ Rasmus Ruffer τόνισε ότι η επιτευχθείσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli σημείωσε ότι είναι βέβαιος πως «αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».
Τέλος ο Declan Costello ανέφερε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για την ελάφρυνση του χρέους και ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Τζον Πόλσον, πρόεδρος του ομώνυμου hedge fund, δήλωσε ενθαρρυμένος από την υιοθέτηση και εφαρμογή από τη σημερινή κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, για τη διασφάλιση ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως.
«Συνεχής σταθερότητα στο πολιτικό μέτωπο θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη. Έχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάσουμε επιπρόσθετες επενδύσεις καθώς θα προχωρά η πρόοδος».
Είπε φιλοσοφικά, «η Ελλάδα έχει επιβιώσει από την καταιγίδα Τα σύννεφα τώρα φεύγουν και ο ήλιος έχει αρχίσει να ξεχωρίζει». Τα ήρεμα νερά θα οδηγήσουν σε ομαλή πλεύση κι ο ήλιος θα λάμψει και πάλι την Ελλάδα...."
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πολύ πειθαρχημένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο συστηματικό. Αν επιστρέψει φέτος ή του χρόνου στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι ευκολότερο να επιστρέψουν οι επενδυτές. Αν μάλιστα η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος, οι αποδόσεις των ομολόγων θα κατέβουν κάτω από το 5%.”
Ο Ουίλμπουρ Ρος, πρόεδρος της WL Ross & Co., είπε πως δεν βλέπει αναγκαίο οι τράπεζες να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε τρίτους, αλλά μόνες τους να κόβουν τα έξοδα διαχείρισης. Έδωσε μεγάλο βάρος στην άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια και για το χώρο των ακινήτων είπε πως δεν βλέπει μεγάλα κέρδη, εκτός κι αν οι επενδυτές αναλάβουν και κόστος της ανάπτυξης των ακινήτων και συγκροτημάτων.
Ήταν πάντως ο περισσότερο επιφυλακτικός από όλους στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, αν και έδειξε εντυπωσιασμένος από τη στωικότητα του λαού.
«Δεν είμαι βέβαιος αν οι Έλληνες πολίτες αποδεχθούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, επιπρόσθετα των ήδη σκληρών μέτρων. Αν όμως ο λαός συνεχίσει να δείχνει αυτή την αυτοσυγκράτηση, τα πράγματα θα προχωρήσουν από μόνα τους», σημείωσε.
Περισσότερο θετικός από πέρυσι για τις προοπτικές της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Τζον Κάλαμος, πρόεδρος της ομώνυμης μεγάλης επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Σικάγο, επισημαίνοντας ότι η ανοικοδόμηση και άνοδος της ελληνικής οικονομίας πρέπει να περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά δομικά στοιχεία ώστε να γίνει η χώρα εκεί όπου επιχειρήσεις κι επενδυτές θα βρίσκουν επιτυχία.
Ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, αφού εκεί θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, εκεί ευδοκιμεί η επιχειρηματικότητα και επιβραβεύεται η σκληρή εργασία.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος ώστε να μην υπάρχουν νομικά, κανονιστικά και λογιστικά εμπόδια στην ίδρυση μιας επιχείρησης, που τώρα μπορεί να χρειαστεί χρόνια.
Υποστήριξε τη μείωση των ποσοστών φορολογίας και τη βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων.
«Η Ελλάδα είναι τυχερή που διαθέτει μια ισχυρή ναυτιλία, εκπαιδευμένο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και φυσική ομορφιά που είναι ξεκάθαρα πλεονέκτημα για τον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι η Φλόριδα της Ευρώπης και καθώς η οικονομία της ανοικοδομείται, η χώρα μπορεί να καταστεί επίσης και ένας εύρωστος επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός» πρόσθεσε.
Ο Ντιν Μητρόπουλος, πρόεδρος της ομώνυμης επενδυτικής εταιρείας, είπε πως η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από το ισραηλιτικό μοντέλο. όπου οι ευκαιρίες πλαισιώνονται από ένα επιχειρηματικά και επενδυτικά φιλικό περιβάλλον, όπου η διαφάνεια και το προβλέψιμο δυτικού τύπου νομικό πλαίσιο θα προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις στη βάση των επενδυτικών ευκαιριών και δεν θα φοβούνται την πολιτική αστάθεια, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
Ο Τζορτζ Λογοθέτης του Ομίλου Libra είπε πως η πρόσφατη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προχωρεί σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πιθανών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και θα βοηθήσει τους τροχούς του εμπορίου αρχίσουν να γυρνούν.
O όμιλος Libra δραστηριοποιείται σε βοήθεια με δωρεές και δανειοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων και ο κ. Λογοθέτης είπε στην τοποθέτησή του πως η δέσμευση για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και σε μια σειρά από κοινωνικά προγράμματα που παρέχουν άμεση υποστήριξη, συνεχίζεται.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις