Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την έκθεσή της προς την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016, στην οποία σημειώνεται ότι ενόψει του γεγονότος ότι ο Προϋπολογισμός για το 2016 εξακολουθεί να παραμένει οριακά ελλειμματικός, ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών θα έπρεπε να είχε περιοριστεί κάτω από το ρυθμό αύξησης των συνολικών εσόδων, ώστε να προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος
Στο μέχρι στιγμής διαμορφωθέν κείμενο της έκθεσης, που αριθμεί χωρίς τις θέσεις των κομμάτων 131 σελίδες, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζεται ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα στην οικονομία πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης για να επιτευχθεί ο στόχος της μακροοικονομικής σταθερότητας και η επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 είναι ο τελευταίος Κρατικός Προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο πλαίσιο του συναφθέντος μνημονίου συναντίληψης και του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο Προϋπολογισμός για το 2016 αποτελεί έναν οριακά ελλειμματικό Προϋπολογισμό με οριακά αυξημένα προϋπολογιζόμενα έσοδα και οριακά μειωμένες συνολικές δαπάνες, οι οποίες οφείλονται στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Από άλλα μέλη της Επιτροπής εκφράζεται η άποψη ότι παρά τη βελτίωση που παρατηρείται στο δημοσιονομικό τομέα, η πορεία του χρηματοοικονομικού τομέα είναι λιγότερο θετική από την αναμενόμενη.
Επιπρόσθετα, τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς και των προσπαθειών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και διοχέτευσης τους σε αναπτυξιακά έργα.
Περαιτέρω σημειώνεται η ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.
Η Επιτροπή, τοποθετούμενη στις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2016, κατά την πλειοψηφία των μελών της, παρατηρεί τη διατήρηση των δαπανών προσωπικού στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά του 2015 (οριακή αύξηση κατά 0,1% μεταξύ των προϋπολογιζόμενων δαπανών για τα έτη 2016 και 2015) και τη σημαντική μείωση στις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι μέλη της Επιτροπής εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την οριακή μόνο αύξηση (κατά 5%) των αναπτυξιακών δαπανών και για το ύψος των προϋπολογιζόμενων για το 2016 αναπτυξιακών δαπανών.
Καταγράφεται εισήγηση όπως ο προϋπολογισμός συνοδεύεται με πρόσθετα και αναλυτικότερα στοιχεία που να αφορούν μεταξύ άλλων στο επίπεδο της φτώχειας, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην απασχόληση.
Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη μετάβασης το ταχύτερο δυνατό σε προϋπολογισμό δράσεων αντί δαπανών.
Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών σημειώνουν την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν, όπως τονίζουν, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας της κυπριακής οικονομίας και επισημαίνουν την ανάγκη καταρτισμού ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών διαπιστώνουν πως εντός του 2016 θα καταστεί δυνατή η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.
Σημειώνουν πως η κυπριακή οικονομία έχει αρχίσει εντός του 2015 να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης διάρκειας τεσσάρων ετών.
Υποδεικνύουν πως η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων, η επανάκτηση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, αποτελούν θετικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση, πέραν των διάφορων εξωγενών παραγόντων, η κυπριακή οικονομία για το 2016 καλείται να αντιμετωπίσει επίσης σημαντικά εσωτερικά προβλήματα και προκλήσεις όπως τα ψηλά επίπεδα ανεργίας, ο κίνδυνος φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και ο μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προώθηση και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπρόσθετα, καταγράφεται το πρόβλημα με τα ψηλά επίπεδα των οφειλών του κράτους για αποζημιώσεις όσον αφορά απαλλοτριώσεις γης, οι κρατικές εγγυήσεις και το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων για εκκρεμούσες ενώπιον δικαστηρίων υποθέσεις εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας, που ενδεχομένως να έχουν επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Ορισμένα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι η ενδεχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της προώθησης του νέου φορολογικού καθεστώτος από την ΕΕ, η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα, καθώς και η πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία.
Υποστηρίζουν πως παρατηρείται για ακόμα μία φορά η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων του μακροοικονομικού σεναρίου και των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν πως το δημόσιο χρέος έχει καταστεί βιώσιμο.
Παρά ταύτα, επισημαίνεται η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για περαιτέρω μείωση του έτσι που να περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 100% του ΑΕΠ.
Για την ανεργία, μέλη της Επιτροπής αναφέρεουν πως η πτωτική πορεία αναμένεται να είναι οριακή, προσθέτοντας πως δεν χωρεί εφησυχασμός.
Τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν ανησυχία για τις παρατηρούμενες αποπληθωριστικές τάσεις, καθότι επηρεάζονται τα δημοσιονομικά στοιχεία και η οικονομία γενικότερα.
Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, ο αποπληθωρισμός επηρεάζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.
Περαιτέρω, σημειώνουν ότι ο αποπληθωρισμός ενδεχομένως να αποτελεί και το λόγο απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις