Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, που θεωρεί πως το στρες έχει μόνο βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως κάλλιστα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα.
Ερευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακάλυψε πως η ανησυχία και το άγχος έχουν και τα καλά τους, μιας και θέτουν τον άνθρωπο σε εγρήγορση.
«Οι έννοιες δεν σας σκοτώνουν», τόνισε ο καθηγητής Σερ Ρίτσαρντ Πέτο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Η συμπεριφορά που ανησυχεί είναι και οι αιτίες που θα οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Μπορεί πράγματι τόσο η ευτυχία όσο και το στρες να σας σκοτώσουν. Μάλλον όχι», προσθέτει.
Οπότε έχουμε και λέμε: Το άγχος δεν είναι εχθρός σας, ίσα-ίσα μπορεί να γίνει εποικοδομητικό και να σας κάνει πιο ενεργητικούς. Κάποιες έρευνες, μάλιστα, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και ανέφεραν πως το άγχος είναι ευεργετικό και αυτοί είναι οι λόγοι:
Βοηθά τη μνήμη
Υπάρχουν δεκάδες έρευνες που σημειώνουν πως οι ορμόνες του στρες σχετίζονται με την ικανότητα της μάθησης και της διατήρησης πληροφοριών.
Οταν αυτές διατηρούνται σε λογικά επίπεδα (υψηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, ενώ τα χαμηλά σε κόπωση) μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο στη συγκέντρωση, στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης αλλά και στη ολοκλήρωση εργασιών.
Σας κρατά μακριά από αρρώστιες
Φαίνεται πως το προσωρινό άγχος μπορεί να σας κρατήσει μακριά από τις αρρώστιες. Μάλιστα, μία θεωρία αναφέρει πως όταν βιώνουμε στρες πριν από ένα εμβόλια, υπάρχει μεγαλύτερη προστασία.
Σας κρατά σε εγρήγορση
Το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να σας κάνει πιο δημιουργικούς και εφευρετικούς. Γεννιόμαστε με τόσα πολλά ένστικτα, που ορισμένα «ανθίζουν» κάτω από πίεση. Εάν δείτε το άγχος με διαφορετικό τρόπο, μπορείτε να αλλάξετε την επίδραση που έχει επάνω σας.
Σας κάνει πιο δυνατούς
Ο μικρός πανικός μπορεί να σας κάνει πιο σκληρούς. Οταν εργάζεστε για το καλύτερο και αγχώνεστε, όπως είναι το λογικό. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας στη μετέπειτα ζωή σας. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Buffalo διαπιστώθηκε πως οι αρνητικές εμπειρίες, που προκάλεσαν στρες, έκαναν τους ανθρώπους που τις αντιμετώπισαν να προσαρμόζονται καλύτερα σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις