ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφιβολίες Ακιντζί για την αξιοπιστία του εγγράφου της Χαβαντίς

Αμφιβολίες Ακιντζί για την αξιοπιστία του εγγράφου της Χαβαντίς

Φαίνεται πως πρόκειται για έγγραφο εργασίας που υποβλήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο δεν βρήκε την ευκαιρία να το εξετάσει λεπτομερειακώς, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία ανταλλάσσονται αρκετά έγγραφα και πως θα πρέπει να εξετάσει και αν το έγγραφο που δημοσιεύθηκε είναι το πραγματικό ή όχι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης κατά τη διάρκεια επίσκεψης που δέχθηκε το πρωί από ομάδα Μολδαβών επιχειρηματιών, κλήθηκε να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς και εξήγησε ότι τα έγγραφα που έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις μαζί με τα πρακτικά τα στέλνουν στη “βουλή”, ωστόσο δεν μπορούν να τα ανακοινώσουν λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν ή που ίσως δημοσιευθούν είναι “εξ ολοκλήρου έγγραφα εργασίας. Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα φαίνεται πως είναι ένα έγγραφο που έδωσαν οι Ε/κ (στις διαπραγματεύσεις)”.

Ο κόσμος, συνέχισε, δεν πρέπει να μπερδεύεται και να ακούει μόνο εμάς, που είμαστε αυτοί που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να σχολιάσει άλλο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης της περιουσίας, ο κ. Ακιντζί σχολίασε ότι “άλλο είναι ο πρώτος αιτητής και άλλο ποιος έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω. Όσον αφορά τον πρώτο δικαιούχο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και θα είναι στο πλαίσιο των κριτηρίων που συζητούνται. Γι' αυτό, δεν τίθεται θέμα σίγουρα ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο”.


Χαρακτήρισε φυσικό για τους ιδιοκτήτες πριν το 1974 – όπως είπε – να υποβάλλουν αίτηση (στην Επιτροπή Αποζημιώσεων που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση) και να καθορίσουν το αίτημά τους, εκτιμώντας – όπως συμπλήρωσε – ότι μια μεγάλη μερίδα θα θέλει αποζημίωση. Ωστόσο, συνέχισε, ακόμη και εάν εκείνος ο ιδιοκτήτης (πριν το 1974) πει ότι θέλει πίσω την περιουσία του, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα η περιουσία θα δοθεί πίσω. “Αυτή η ιστορία θα λυθεί τελεσίδικα με τα κριτήρια”.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι στην ομοσπονδιακή δομή που θα δημιουργηθεί, πρέπει η πλειοψηφία των περιουσιών στην τ/κ πλευρά να ανήκει στους Τ/κ, όπως προνοεί η διζωνικότητα και οι παράμετροι των ΗΕ από τη δεκαετία του `90, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημείωσε τέλος ότι με την ε/κ πλευρά έχουν συμφωνήσει σε 22 κατηγορίες όσον αφορά το περιουσιακό, ωστόσο στο θέμα των κριτηρίων οι εργασίες συνεχίζονται και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top