Ένα ακόμη σημαντικό έργο πολιτιστικής υποδομής παραδόθηκε και επίσημα στην κοινωνία των πολιτών της Πάφου.
Πρόκειται για την ανακαινισθείσα Δημοτική Βιβλιοθήκη «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος», τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.
Το έργο έλαβε μια ιδιαίτερη σημασία με την ανάληψη από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και ήταν συνολικής δαπάνης 250.000 ευρώ περίπου.
Στον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που ανέγνωσε ο κ. Δημητριάδης, αναφέρεται πως μέσα στο κλασικό αυτό κτίριο αναγεννώνται οι προσδοκίες του πρωτοστάτη αυτής της υπέροχης ιδέας, του υψηλόφρονα και προοδευτικού Δημάρχου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης βιβλιοθήκης και άρχισε την υλοποίησή της το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Νομίζω πως και μόνο το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι σε αυτή την πόλη που έκτιζαν βιβλιοθήκες την ώρα της μεγάλης φωτιάς, δείχνει μια προσέγγιση δημιουργική που σπάνια συναντά κανείς στην ιστορία, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της εποχής, είπε, «το υπέροχον από πάσης απόψεως έργον αυτό, πρόκειται να προσφέρη τας πνευματικάς του υπηρεσίας εις τας επερχομένας γενεάς και θα συμβάλη πάντοτε με τον ιδικόν τρόπον και με τας ιδικάς του δυνάμεις εις τον εκπολιτιστικόν του προορισμόν, εις τους Τομείς της εθνικής πνευματικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής, εμπορικής και παντοίας άλλης προόδου του τόπου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία να καταθέσει τον σεβασμό του και την εκτίμηση της πολιτείας προς τους πρωτεργάτες και γενικά τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην πνευματική, πολιτιστική άνθηση αυτής της πόλης ήδη από τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Με το έργο τους και τον πνευματικό τους κάματο, συνέχισε, σφυρηλάτησαν υπέροχα πρότυπα, σημειώνοντας πως τέτοια παραδείγματα έχει και σήμερα η κοινωνία μας ανάγκη όσο ίσως λίγες φορές στο παρελθόν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως σήμερα, μια βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ο χώρος όπου κανείς μπορεί να βρει τα βιβλία που αναζητεί, ή σπάνιους τόμους. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, συνέχισε, είναι ένας πολυδιάστατος χώρος, και εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι δημοτικές αρχές κατάφεραν να υιοθετήσουν αυτή την ιδέα και να εκσυγχρονίσουν το όραμα των πρωτεργατών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάφου.
Πρόσθεσε πως η αναδιοργάνωση θα προσφέρει έτσι τη δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων μεθόδων με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύνδεση με βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και άλλες χρήσιμες βάσεις δεδομένων.
Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα θα αξιοποιηθεί κατάλληλα, ούτως ώστε να αναδείξουμε στον ευρωπαϊκό χώρο, την πολιτιστική δυναμική που κρύβει αυτή η χώρα.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης με θέμα «Ο κόσμος μου είναι η γλώσσα μου».
Ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε την ίδρυση της Δημοτικής βιβλιοθήκης Πάφου “μέγα γεγονός”. Λένε, είπε, πως όποιος ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή, σημειώνοντας πως όποιος ανοίγει μια βιβλιοθήκη ανοίγει μια πύλη στον πολιτισμό και στην παιδεία, αφού μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη δυνάμει αποτελεί μια πρόκληση για καλλιέργεια και αυτογνωσία, πρόκληση για πορεία εξοικείωσης με τα γράμματα, με την παράδοση, και μια παιδευτική προέκταση των σχολείων.
Ο κ. Μπαμπινιώτης, που δώρισε όλα τα βιβλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου, ανέφερε πως έχει αξιωθεί να συντάξει με τους συνεργάτες του οκτώ λεξικά και δύο γραμματικές.
Επεσήμανε πως τα 40 του χρόνια ενασχόλησης με την ελληνική γλώσσα του επιτρέπουν να ζητεί τέτοιες υποθήκες και παρακαταθήκες, και ανέφερε πως η τριαδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το τρίπτυχο “γλώσσα, νους, κόσμος”.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το 1946, μόλις ένα χρόνο μετά τη λήξη του ολέθριου Β' Παγκοσμίου Πολέμου και με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, δεν πρέπει να μας ξενίζει.
Ο πρωτεργάτης της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, επιβεβαίωσε με την πρωτοβουλία του εκείνη - όπως είπε- το διαχρονικό αξίωμα ότι η κεφαλαιώδης αποστολή των πολιτικών ηγετών είναι να χαράζουν πορεία, θέτοντας και υλοποιώντας μεγάλους στόχους.
Εβδομήντα χρόνια μετά, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης εξακολουθεί να αποτελεί έγκυρο παράδειγμα των δυνατοτήτων του συνδυασμού οράματος και βούλησης για μετουσίωσή του σε πράξη στο επίπεδο των τοπικών αρχόντων.
Η κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και τους πολιτικούς, απότοκο των γεγονότων που ταλάνισαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθιστά, σημείωσε, μονόδρομο την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ πολιτών και εξουσίας σε όλα τα θεσμικά επίπεδα.
Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτικότερη στην περίπτωση της πόλης μας, η οποία μέσα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και καθήλωσης στη μετριότητα και υπό το βάρος των φαινομένων διαφθοράς δημοσίων προσώπων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, προσπαθεί, μέσα από μια δύσκολη και πολυμέτωπη προσπάθεια, να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, να εισέλθει σε πορεία υγιούς ανάπτυξης και γνήσιας προόδου και να ανακτήσει το κύρος της, συμπλήρωσε.
Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως υπό το πρίσμα αυτό, είναι πεποίθηση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκπροσωπεί ότι “η πόλη μας διαθέτει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για ένα νέο ξεκίνημα, ότι μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί, αξιοποιώντας τους ανθρώπους και την ιστορία της και διδασκόμενη από τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος”.
Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται – όπως είπε- και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντοπίζοντας τον συμπυκνωμένο πολιτισμικό πλούτο και τα αποθέματα πνευματικής και καλλιτεχνικής ενέργειας και δημιουργικότητας που διαθέτει η πόλη, της έδωσε μια μεγάλη τιμή και πρόκληση μέσα από τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
Απευθυνόμενος στον Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, ο κ. Φαίδωνος είπε πως η παρουσία του και η συμμετοχή του στην αποψινή εκδήλωση προσδίδουν κύρος και τιμή στον Δήμο της Πάφου και την παφιακή κοινωνία.
Του εξέφρασε, τέλος, το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη των πολιτών αυτής της πόλης για όσα προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον Ελληνισμό.
Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικό καλωσόρισμα από τη Δημοτική Ορχήστρα “ Xάλκινα Ξύλινα Πνευστά” υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ευαγγέλου, προβολή ταινίας μικρού μήκους “Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου: Κιβωτός πολιτισμού”, καθώς και απονομή τιμητικής διάκρισης στον Καθηγητή Γεώργιο Δ. Μπαμπινιώτη από τον Δήμαρχο Πάφου.
Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2015 άρχισε η υλοποίηση της συμφωνίας που ο Δήμος Πάφου συνήψε με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), με αντικείμενο την επανασύσταση, μηχανογράφηση και επαναλειτουργία της.
Το έργο υποστήριξαν έμπρακτα όλες οι δημόσιες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του νησιού: Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου συνέβαλε στην αρχική σύνταξη του σχεδίου, τον καταρτισμό των πολιτικών λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και στην ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων της συλλογής για τη διάθεσή τους στο ευρύ κοινό. Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου παρείχε τις υποδομές φιλοξενίας των εξυπηρετητών και των λογισμικών, ενώ η Βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνέβαλε στον καταρτισμό της πολιτικής της καταλογογράφησης και λειτουργίας.
Στόχος της όλης προσπάθειας ήταν η προβολή και η προσβασιμότητα των πλούσιων τεκμηρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου. Η συλλογή αποτελείται σήμερα από περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για ερευνητές και μελετητές.
Ήδη έγινε η καταλογογράφηση των πρώτων 6.000 τόμων. Στο ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, όπου πλέον στεγάζονται παιδικά βιβλία και βιβλία με παφολογικό περιεχόμενο, άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες, κυρίως με παιδιά, όπως για παράδειγμα εργαστήρια φιλαναγνωσίας.
Με αυτό τον τρόπο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» μεταμορφώθηκε το 2015 σε σύγχρονη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή της. Η Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί βάσιμα να αποτελέσει την εστία και τον τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στην πόλη και την Επαρχία Πάφου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, τελέστηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, και η τέλεση εγκαινίων από τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις