Ο σεξισμός δεν αποτελεί πράξη περιορισμένης απαξίας που χρήζει αποσιώπησης, αλλά πράξη βίας, ενώ συνδέεται άμεσα με εκδηλώσεις βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου.
Σε τοποθέτηση του γραφείου της σχετικά με το σεξισμό στον χώρο της πολιτικής και των ΜΜΕ, η Επίτροπος αναφέρει ότι αυτού του είδους ο λόγος «δεν είναι ούτε τυχαίος ούτε αθώος» και ακόμη και αν δεν αγγίζει τα όρια του νομικά μη ανεκτού, δεν παύει να είναι αποτρόπαιος.
Συστήνει την αποφυγή της σεξιστικής χρήσης της γλώσσας, ενώ εισηγείται ως πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, την προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και των καταστατικών των κομμάτων.
«Οι ανακοινώσεις και όλες οι δημοσιεύσεις της Βουλής θα πρέπει να αφορούν και τα δύο φύλα», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι τόσο το προσωπικό της Βουλής, όσο και οι βουλευτές/ βουλεύτριες, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω, μέσω στοχευμένων δράσεων.
Για τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι τα θέματα ισότητας ή οι διάφορες μορφές ανισότητας «απουσιάζουν κατά βάση από την ατζέντα» τους, ενώ πολλές φορές «η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης θεαματικότητας και ακροαματικότητας, έχει συντελέσει στην επιβράδυνση της εμπέδωσης της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην τοποθέτηση της Επιτρόπου εκφράζεται σεβασμός προς το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ προτείνεται η εισαγωγή κωδίκων πρακτικής και αυτορύθμισης, μακριά από λογικές επιβολής περιορισμών, αλλά με σαφείς δεσμεύσεις και κατευθυντήριες αρχές για αποφυγή του σεξιστικού λόγου.
Αναφερόμενη στην κοινωνική διάσταση του φαινομένου, η Επίτροπος Διοικήσεως λέει ότι ο σεξιστικός λόγος «οδηγεί αναπόφευκτα σε φαινόμενα βίας και διακρίσεων» και για το λόγο αυτό δεν αρκούν μόνο οι αναγκαίες καταδίκες των πιο κραυγαλέων περιστατικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Χρειάζεται συνολική ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και πιο σύνθετες προσεγγίσεις, με συνολική αλλαγή νοοτροπιών και συνεχή εγρήγορση για πρόληψη και άμεση καταδίκη των φαινομένων αυτών, λέει η κ. Σαββίδου.
Για τον σεξισμό στην πολιτική, η Επίτροπος αναφέρει ότι «ο χώρος της πολιτικής εξουσίας εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ανδρών» αν και οι γυναίκες αποτελούν το μισό του πληθυσμού της χώρες και το 60% των αποφοίτων.
Γίνεται παράλληλα αναφορά σε συγκεκριμένο σεξιστικό περιστατικό εις βάρος βουλεύτριας, το οποίο, όπως αναφέρεται «δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένο».
Στην τοποθέτησή της, η Επίτροπος παραθέτει εξάλλου στοιχεία από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με τα οποία μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και πάνω, ενώ μια στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού.
Στην Κύπρο, μια στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία, ενώ ποσοστό 39% έχουν υποστεί ψυχολογική βία από το σύντροφό τους. Αν και χαμηλότερα από τον μέσο όρο, τα ποσοστά που καταγράφονται στην Κύπρο ανταποκρίνονται στην πραγματική έκταση του προβλήματος, καταλήγει η Επίτροπος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις