Υπό στενή παρακολούθηση θα είναι από εδώ και στο εξής η Τουρκία, προκειμένου να εφαρμόσει τα όσα δεσμεύτηκε για το προσφυγικό.
Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σε αποκλειστική του συνέντευξη στο real.gr λέει ότι η Άγκυρα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δεν πέρασαν οι απαιτήσεις της Τουρκίας που σχετίζονταν με το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
1. Η Άγκυρα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη απο τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, καθώς επανεργοποιείται η ενταξιακή της διαδικασία. Η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη που δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στο άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων ή θα ήθελε κάτι περισσότερο;
Σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, στο κείμενο περιλαμβάνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2015, τα οποία προβλέπουν ότι η όποια προσπάθεια αναζωογόνησης της ενταξιακής διαδικασίας θα γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα οποία συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και ξεκάθαρα αναφέρουν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την ενταξιακή της διαδικασία.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αφαίρεση από το Κείμενο, παρά την απαίτηση της Άγκυρας, αναφοράς η οποία καλωσόριζε την συμφωνία της Επιτροπής και της Τουρκίας για έναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας επί των Κεφ. 15, 23, 24, 26 και 31, που ως γνωστό, έχει παγώσει μονομερώς η Κύπρος από το 2009. Το κείμενο πλέον, περιορίζεται στο να σημειώνει την πρόθεση της Επιτροπής χωρίς να περιλαμβάνει ονομαστική αναφορά σε κεφάλαια.
Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στο πλαίσιο της Ειδικής Συνόδου, κατέθεσε γραπτή δήλωση, σύμφωνα με την οποία ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στην μεταναστευτική κρίση, επισημαίνει σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι αυτή εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της ΕΕ και των ΚΜ της, της 21ηςΣεπτεμβρίου 2005
2. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Άγκυρα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Η στάση της Αθήνας στη σύνοδο ήταν σε απόλυτη ταύτιση με τη Λευκωσία χωρίς ούτε ένα σημείο διαφωνίας;
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα μετέφερε συγκεκριμένα μηνύματα όπως αυτά καθορίστηκαν στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο περιθώριο την Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βαλέττα για το μεταναστευτικό. Εξάλλου αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
Σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας στην ουσία είπε αυτό που λέμε και εμείς: ότι δηλαδή μπορεί να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας αν η Άγκυρα επιδείξει θέληση και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των 28 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι με την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Άγκυρα - μια ειλημμένη υποχρέωση από πλευράς Τουρκίας από το 2004 - θα μπορέσουν να ανοίξουν σχεδόν αμέσως οκτώ ενταξιακά κεφάλαια, δηλαδή το ένα τέταρτο των ενταξιακών κεφαλαίων, δίνοντας μια σημαντική δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας.
3. Θεωρείτε ότι η στάση που κράτησε η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν υπερβολικά γενναιόδωρη λόγω της πίεσης που δέχεται από τις προσφυγικές ροές;
Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία στα θέματα της μετανάστευσης. Κατά γενική ομολογία η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Την ίδια στιγμή όμως, και ήταν κάτι που τόσο η Κύπρος, όσο και άλλα κράτη μέλη επεσήμαναν κατά την διάρκεια της Συνόδου, η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν προϋποθέτει ειδική μεταχείριση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και σε άλλες πτυχές τις σχέσεις ανάμεσα στους δυο. Σε σχέση με την ουσία της ερώτησης σας, είναι σημαντικό να δούμε πως θα εφαρμοσθούν αυτά που συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο.
4. Προσωπικά πιστεύετε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό;
Όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα. Αν θέλετε εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε είναι ότι έχουν καθορισθεί συγκεκριμένοι μηχανισμοί, οι οποίοι θα παρακολουθούν την υλοποίηση των όσων δεσμεύσεων έχει αναλάβει η Τουρκία.
Πηγή — Real.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις