ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O πόλεμος του Πούτιν κατά της Τουρκίας θα είναι οικονομικός

O πόλεμος του Πούτιν κατά της Τουρκίας θα είναι οικονομικός

Οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας από τον Πούτιν

O Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση "στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών" σύμφωνα με το διάταγμα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι Ρώσοι εργοδότες "δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό (...) μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας", σημειώνεται στο διάταγμα, που περιορίζει τη δυνατότητα των "οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία" να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια.

Επίσης θα επιβληθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία. Το κείμενο προβλέπει, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, "την απαγόρευση ή τον περιορισμό (...) των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας", βάσει ενός καταλόγου που ολοκλήρωσε η ρωσική κυβέρνηση, η σύνθεση του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί.

Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου- και μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης- ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του "να ολοκληρώσει μια λίστα αγαθών και υπηρεσιών στα οποία τα οικονομικά μέτρα (...) δεν θα εφαρμοστούν". Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση (...) να λάβει μέτρα με στόχο την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας", ενώ τα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας θα πρέπει να "αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα που θα περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια".

Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος "για λόγους ασφαλείας". Το διάταγμα επισημοποιεί την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η Τουρκία εξάγει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας στη Μόσχα.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, λίγο αφότου ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, διεμήνυσε ότι οικονομικές κυρώσεις σαν κι αυτές που η Ρωσία επέβαλε σε βάρος της Τουρκίας, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να επιδεινώσουν το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και `Αγκυρας.

"Κυρώσεις αυτού του είδους μονάχα θα προκαλέσουν πλήγμα στις σχέσεις. Αυτές οι ενέργειες δεν καθιστούν τίποτα ευκολότερο, αλλά επιδεινώνουν το πρόβλημα" επισήμανε ο αξιωματούχος.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top