ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου για το ωράριο των καταστημάτων

Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου για το ωράριο των καταστημάτων

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο για τα ωράρια των καταστημάτων θα κρίνει την έκβαση που θα έχει το επίμαχο αυτό θέμα.

Υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικά κόμματα αντάλλαξαν σήμερα εκ νέου απόψεις για το ακανθώδες θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με την Υπουργό να εμμένει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, στο άνοιγμα των καταστημάτων παγκύπρια, τις Κυριακές, και τα κόμματα να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αποδεχτούν το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας, δηλαδή, ανοιχτά καταστήματα επτά ημέρες τη βδομάδα, ολόχρονα.

«Της έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή την εργασία επτά μέρες τη βδομάδα, δώδεκα μήνες το χρόνο, 18 ώρες εργασία την ημέρα» είπε σε δηλώσεις του μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με την Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, στη συνάντηση με την Υπουργό, τα κόμματα παρουσιάστηκαν έτοιμα να προβούν σε κινήσεις ώστε «να βρεθούμε στα μέσα του δρόμου», αναμένοντας, όπως είπε, και από την Κυβέρνηση να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ανδρέας Φακοντής είπε ότι η Υπουργός διαφωνεί με το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την ανεργία, ενώ «άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να καταθέσει κάτι διαφοροποιημένο από αυτό που ισχύει σήμερα».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν είναι η ίδια που καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, η Υπουργός απέρριψε ως μη ικανοποιητική λύση, πρόταση στην οποία κατέληξαν ομόφωνα για το θέμα οι δώδεκα βουλευτές Λεμεσού, όλων των κομμάτων, σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαν, και η οποία προνοεί ομοιόμορφο ωράριο σε όλη την Κύπρο, με ανοιχτά καταστήματα κάποιους μήνες του καλοκαιριού και κλειστά την υπόλοιπη περίοδο.

Ο κ. Φακοντής εξήγησε ότι ουσιαστικά αυτό που αναμένεται είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο για τα ωράρια των καταστημάτων. Οι αναφορές του Προέδρου αφορούν στην αντισυνταγματικότητα του νόμου που ψήφισε η Βουλή και θέματα δημοσίου συμφέροντος. Βάσει του νόμου, που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαΐου, καταργείται η Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα, με την εξαίρεση ορισμένων τουριστικών περιοχών.

«Αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου. Αν εγκριθεί η νομοθεσία εφαρμόζεται, αν όχι θα συζητήσουμε τους κανονισμούς που θα καταθέσει η Κυβέρνηση. Ως βουλή έχουμε δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών αν δεν μας ικανοποιούν και από κει και πέρα η Βουλή στη σοφία της θα νομοθετήσει» εξήγησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Η απόφαση του Ανωτάτου αναμένεται τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου, περίοδος κατά την οποία, η Υπουργός αναμένεται, επίσης, να καταθέσει τους κανονισμούς στη Βουλή.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι στόχος της Βουλής είναι να νομοθετήσει πριν τις 10 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η Βουλή για τις γιορτές.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι «εάν επανέλθουν οι ίδιο κανονισμοί που προνοούν όλα τα καταστήματα ανοικτά την Κυριακή σίγουρα φαίνεται ότι η πλειοψηφία της Βουλής δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει τέτοιους κανονισμοί και ή θα επανέλθουμε στο καθεστώς του 2006 ή θα πρέπει να προτείνουμε τέτοιες τροπολογίες στους κανονισμούς που εφόσον και η Κυβέρνηση τους αποδεχτεί, θα εφαρμοστούν».

Ανέφερε ακόμα ότι ενώ η Υπουργός διατηρεί την αρχική της θέση, θεωρεί ότι μπορεί να κουβεντιάσει για να υπάρξει κοινή συνισταμένη.

Πρόσθεσε ότι η Υπουργός εξέφρασε εκ πρώτης όψεως διαφωνία με την πρόταση που αποδέχτηκαν ομόφωνα οι Βουλευτές της Λεμεσού.

«Η Υπουργός δεν ήταν σύμφωνη εκ πρώτης όψεως με τις δικές μας σκέψεις. Από κει και πέρα θα έχουμε ακόμα μια συνάντηση για να δούμε κατά πόσον μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη» είπε ο κ. Βότσης.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ανησυχία ότι «αν δεν υπάρξει από την πλευρά της Κυβέρνησης μια ευρυγώνια αντίληψη των πραγμάτων οδηγούμαστε σε μια νέα σύγκρουση», σε ένα ζωτικό τομέα της οικονομίας και της αγοράς.

Ο κ. Περδίκης έκανε έκκληση προς την Υπουργό «να αντιμετωπίσει με περισσότερη κατανόηση τις αντιδράσεις των κομμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να βρεθεί το συντομότερο μια λύση η οποία, κατά το δυνατό, θα ικανοποιεί, τις περισσότερες τουλάχιστον των πλευρών».

Όπως ανέφερε, οι μεγαλοεπενδυτές «τα θέλουν όλα» και δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, γι` αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα φραγμό, σε συνεργασία πάντα με τη Βουλή και τους επηρεαζόμενους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top