Φουρλάς: Εισηγητής για την Υγειονομική κρίση προσωπικού στην ΕΕ

Φουρλάς: Εισηγητής για την Υγειονομική κρίση προσωπικού στην ΕΕ

Τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις για τους επαγγελματίες υγείας έχουν ενταθεί. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, η αυξανόμενη επαγγελματική εξουθένωση, η υποστελέχωση και η μετακίνηση ειδικευμένου προσωπικού εντός και εκτός της ΕΕ, απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας μας.

Ως ο Εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα, έχω την τιμή αλλά και την τεράστια ευθύνη να προτείνω συγκεκριμένες λύσεις, αντιλαμβανόμενος πλήρως το βάθος και την πολυπλοκότητα της κρίσης. Είναι επιδεινούμενη και δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες υγείας, αλλά τελικά επηρεάζει την ποιότητα φροντίδας των ίδιων των πολιτών της Ένωσης.

Κάτι για το οποίο επιμένω. Ότι δεν πρόκειται απλά για ένα αριθμητικό πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα που αγγίζει την καρδιά της κοινωνικής συνοχής, της ποιότητας ζωής και των θεμελιωδών αξιών μας ως Ευρωπαίοι.

Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται υπό διαρκή πίεση. Οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι υπερβολικές βάρδιες, η εξουθένωση αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του λειτουργήματός τους, αποτελούν τις κύριες αιτίες που οδηγούν πολλούς στην πρόωρη αποχώρηση ή στη μετανάστευση. Κράτη μέλη με χαμηλότερους μισθούς και δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας χάνουν πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, εντείνοντας τις ανισότητες στο εσωτερικό της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Εισηγητής της Έκθεσης, προτείνω συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Πρώτος πυλώνας είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενσωμάτωση της καινοτομίας, αλλά και η υπεύθυνη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα αυτά μπορούν να ενισχύσουν

την απόδοση και να μειώσουν το διοικητικό βάρος. Η συνεχής επένδυση στις δεξιότητες όχι μόνο τους κρατά εντός του επαγγέλματος, αλλά ενισχύει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διοικητικών διαδικασιών είναι απαραίτητη για την αποδέσμευση των επαγγελματιών από μη κλινικά καθήκοντα.

Δεύτερος πυλώνας είναι να δίνονται κίνητρα για να παραμένουν τα «καλύτερα μυαλά» στις χώρες τους, με αξιοπρεπείς απολαβές και συνθήκες εργασίας και εγκύπτουμε σοβαρά στο εν λόγω ζήτημα. Επιπλέον, προτείνουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παρακολούθησης μεταναστευτικών ροών υγειονομικού προσωπικού, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε έγκαιρα και στοχευμένα. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη ψυχική υγεία των επαγγελματιών, με δομημένα προγράμματα στήριξης και παρακολούθησης.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας όπου οφείλουμε να δράσουμε συλλογικά, είναι οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της υγειονομικής φροντίδας, λόγω κοινωνικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Η δική μας δέσμευση είναι σαφής. Ίσες ευκαιρίες, στοχευμένη υποστήριξη και μηδενική ανοχή σε κάθε είδους διάκριση.

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Και για να διασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, οφείλουμε πρώτα να φροντίσουμε εκείνους που φροντίζουν εμάς. Είναι ώρα να επενδύσουμε στους ανθρώπους που κρατούν στα χέρια τους τη φροντίδα όλων μας. Γιατί χωρίς αυτούς, καμία μεταρρύθμιση, καμία καινοτομία, καμία υπόσχεση για καθολική πρόσβαση στην υγεία δεν μπορεί να γίνει πράξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μετά το διάγγελμα Χριστοδουλίδη ....οργή ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ ζητούν παραιτήσεις και πράξεις - «Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη»

Μετά το διάγγελμα Χριστοδουλίδη ....οργή ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ ζητούν παραιτήσεις και πράξεις - «Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τις φονικές πυρκαγιές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον Πρόεδρο για έλλειψη ανάληψης ευθυνών και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE