Η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χαρά Κουσιάππα, μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε ότι «η μέγιστη ζήτηση για σήμερα προβλέπεται να είναι γύρω στα 1200-1220 MW μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Υπάρχει επίσης μεγάλη συμβολή των φωτοβολταικών γύρω στα 630 MW και σήμερα έχουμε και αέρα γύρω στα 69 MW. Αναμένεται η μέγιστη ζήτηση να φτάσει στα 1220 MW ίσως και να το ξεπεράσουμε»
«Αύριο αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργία και η μονάδα 3 στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Δεκέλειας, άρα θα έχουμε επιπλέον δυνατότητα παραγωγής. Ωστόσο και με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ οριακή για την αυριανή ημέρα», συμπλήρωσε.
«Αν υπάρξει νέα βλάβη σε μονάδα παραγωγής ενδέχεται να μην μπορέσουμε να καλύψουμε την απογευματινή και τη νυχτερινή ζήτηση. Σε τέτοια περίπτωση ο διαχειριστής θα προβεί σε ολιγόλεπτες περικοπές καταναλωτικού φορτίου εκ περιτροπής μέχρι να εξισορροπηθεί η παραγωγή με τη ζήτηση. Αυτό αν συμβεί θα είναι πολύ πιθανόν μεταξύ των ωρών 18:00-21:00», εξήγησε.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «το περσινό ρεκόρ ήταν 22 Ιουλίου και η μέγιστη ζήτηση έφτασε τα 1294 MW. Εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες»
Εισηγήσεις προς το κοινό
Όσο αφορά τον περιορισμό της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, η κυρία Κουσιάππα τόνισε ότι «για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αυτές τις ημέρες του καύσωνα, καλούμε το κοινό να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες απογευματινής και νυχτερινής αιχμής, δηλαδή μεταξύ των ωρών 18:00-21:00»
«Όταν λέμε να περιορίσουμε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάντα στο μέτρο του δυνατού, δηλαδή να μην ανάψουμε όλα τα κλιματιστικά ταυτόχρονα, να μην βάλουμε πλυντήρια, στεγνωτήρια κτλ»
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «πάντα ο παρατεταμένος καύσωνας αυξάνει τη ζήτηση. Αν κάνει 1-2 μέρες καύσωνα δεν είναι τόση η ζήτηση, αν όμως είναι συνεχόμενος επειδή θερμαίνονται και τα σπίτια και οι δρόμοι, η ζέστη είναι πιο έντονη και η ζήτηση αυξάνεται κατά πολύ»
Η κατάσταση τον Αύγουστο
«Τον Αύγουστο έχει πολλές επιχειρήσεις κλειστές και πολλοί παίρνουν άδεια, πάνε διακοπές και λείπουν. Έτσι συνήθως η περίοδος με τη ψηλότερη ζήτηση είναι μέσα στον Ιούλιο, προς το τέλος του μήνα», κατέληξε.