Σε ότι αφορά στο άνοιγμα οδοφραγμάτων κυρίως στην περιοχή Αθηένου, υπήρξε συζήτηση εντός της ολομέλειας της συνάντησης, ωστόσο η Τουρκική πλευρά, δεν ήταν σε θέση να πάρει αποφάσεις, προβάλλοντας τον τουρκικό στρατό, καθώς χρειάζεται διαβούλευση, για το συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο ισχύει και για το οδόφραγμα στα Κόκκινα.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε αυτή τη συγκυρία, έχουν καταγραφεί μικρά βήματα, τα οποία διατηρούν το θετικό μομέντουμ της διαδικασίας, η οποία θα αξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις μετά το τέλος της διευρυμένης άτυπης συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των ΗΕ, έκανε λόγο για πρόοδο σε τέσσερα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, λέγοντας πως υπάρχει συμφωνία για μια νέα συνάντηση- τριμερής τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ- συν άλλη μια μελλοντικά.
Οι σημερινές συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές. Έγινε πρόοδος για τέσσερα (από τα έξι) από τα ΜΟΕ, λέγοντας πως είναι κοντά και στο θέμα της αποναρκοθέτησης.
Ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε ακόμη σε νέα μέτρα και σε νέες πρωτοβουλίες που έχουν κατατεθεί.
Σε ερώτημα για το αν είναι αρχή για νέες διαπραγματεύσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και ότι ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Θα ήθελε είπε να δει περισσότερα να συμφωνούνται.
«Είναι πολύπλοκo ζήτημα, αλλά θεωρώ κάναμε πρόοδο, βήμα με βήμα, αυτή η διαδικασία θα συνεχίσει».
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της διευρυμένης συνάντησης, σημείωσε πως ερχόμενοι στη Νέα Υόρκη, είχαμε θέσει ως ελάχιστον στόχο να υπάρξει:
1.Πρόοδος στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Γενεύη και αυτό έγινε,
2.Να υπάρξουν νέες προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν
3.Να καθοριστούν οι επόμενες συναντήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις τοποθετήσεις του ΓΓ των ΗΕ και του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σε σχέση με τη δέσμευση τους στη μορφή λύσης του κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, ως ξεκάθαρη απάντηση στις προσεγγίσεις από τουρκικής πλευράς, της έλλειψης κοινού εδάφους.
Στα θετικά, καταγράφεται επίσης, η εμπλοκή της ΕΕ όπως εκδηλώθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις τόσο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης.
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ουσία των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τη μεγάλη εικόνα, από την ουσία του κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από κει που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Αυτό υπέδειξε, δεν κατέστη εφικτό, λόγω της γνωστής θέσης της τουρκικής πλευράς.
Επέμεινε στις γνωστές θέσεις ο Φιντάν
Αμετακίνητος από τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας, ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν εντός της ολομέλειας της συνάντησης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, δεν ακούστηκε κάτι διαφορετικό από τον κ. Φιντάν, σε σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας, άγγιξε τρία θέματα: Το κυπριακό, τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την ΕΕ, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την επιθυμία της Τουρκίας, για συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι αυτός ο διάλογος, θα συνεχιστεί.
Διεκδικητικός ρεαλισμός
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε το μήνυμα, ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή, με πολλή υπομονή, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του κυπριακού». Όπως είπε, «με ένα διεκδικητικό ρεαλισμό, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, για να πετύχουμε τον στόχο μας».