Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εκδηλώσεις αυτές όταν συνοδεύονται από πυροτεχνήματα, δυνατή μουσική και πώληση αλκοόλ, δημιουργώντας οχλαγωγία και παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.
Όπως διευκρίνισε στο ThemaOnline ο αντιδήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού, Γιάννος Ιωάννου, οι έλεγχοι εστιάζουν κυρίως σε μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάζουν την ασφάλεια και την ησυχία των λουόμενων. Αντίθετα, μικρές ιδιωτικές συγκεντρώσεις, όπως οικογενειακά γενέθλια με περιορισμένο αριθμό ατόμων, δεν αποτελούν αντικείμενο παρέμβασης από την Αστυνομία, εκτός εάν υποβληθεί σχετικό παράπονο.
Για τη νόμιμη διοργάνωση μεγαλύτερων εκδηλώσεων σε παραλίες, απαιτείται η εξασφάλιση σχετικής άδειας μέσω επιστολής προς την αρμόδια τοπική αρχή. Η έλλειψη άδειας καθιστά τέτοιες διοργανώσεις παράνομες και υπόκεινται σε ποινές.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, απαγορεύονται συγκεκριμένες ενέργειες κατά την παραμονή των πολιτών στην παραλία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η παρενοχλητική συμπεριφορά προς άλλους λουόμενους, η ρύπανση της παραλίας ή της θάλασσας, η οδήγηση μηχανοκίνητων ή άλλων τροχοφόρων οχημάτων πάνω στην άμμο (με εξαίρεση βοηθήματα για άτομα με αναπηρίες), η συμμετοχή ή διοργάνωση παιχνιδιών, οι κατασκηνώσεις και διανυκτερεύσεις, η στάθμευση αυτοκινούμενων οχημάτων, καθώς και η διέλευση ή το λούσιμο ζώων στην παραλία και στη θάλασσα.
Επιπλέον, ισχύει αυστηρή απαγόρευση για άναμμα φωτιάς εκτός των προκαθορισμένων χώρων που προορίζονται για την προετοιμασία φαγητού. Πρόσωπα που παραβιάζουν τις πιο πάνω πρόνοιες, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινή φυλάκισης μέχρι και δώδεκα μήνες, χρηματική ποινή ή και συνδυασμό των δύο.