ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Κίνδυνος να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Guardian: H Γαλλία θα ζητήσει ευρωπαϊκές «ομάδες ταχείας αντίδρασης» στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας - Daily Mail: Σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν - Την ίδια ώρα τα Σκόπια ξεκίνησαν να χτίζουν το φράχτη στα σύνορα.

Αλλάζουν τα πάντα στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και τις απειλές για νέο κύκλο βίας. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα καθώς ολοένα και σφίγγει ο κλοιός για να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια.

Στις αλλαγές φαίνεται ότι πρωτοστατεί η Γαλλία η οποία μετά το βαρύτατο πλήγμα με τους 129 νεκρούς που δέχθηκε στο Παρίσι αξιώνει να αλλάξει το χαλαρό καθεστώς και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να δέχονται αυστηρούς ελέγχους όταν ταξιδεύουν στην ζώνη Σένγκεν.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail σύμφωνα με το οποίο η ζώνη Σένγκεν όπως την γνωρίζαμε πλησιάζει στο τέλος της. Το δημοσίευμα, μάλιστα, ονοματίζει τρεις χώρες - Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία - οι οποίες θα υποχρεωθούν να αφήσουν τη συνθήκη και να βγουν εκτός της.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που δεν ονοματίζεται στη θέση της υπάρχουσας συνθήκης Σένγκεν θα δημιουργηθεί μία πιο μικρή, η οποία θα περιλαμβάνει λιγότερες χώρες για να μπορούν να ελέγχουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τις ροές μεταναστών στο εσωτερικό τους. 

Η μίνι Σένγκεν θα περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι οποίες θα επανασχεδιάσουν τα σύνορα της συνθήκης, με ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μόνο εντός των δικών τους συνόρων. 

Όσα ζητάει η Γαλλία περιλαμβάνονται σε τρεις σελίδες, τις οποίες δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα Guardian,  και θα συζητηθούν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ την Παρασκευή.

Το Παρίσι μεταξύ άλλων ζητάει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα ώστε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς μέσα στην ΕΕ  και να υιοθετηθούν τρόποι εύκολης ανταλλαγής πληροφοριών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο, όλοι οι Ευρωπαίοι που μπαίνουν ή βγαίνουν από τη ζώνη Σένγκεν πρέπει να υφίστανται αυστηρούς ελέγχους και να γίνεται διασταύρωση πληροφοριών μέσω βάσεων δεδομένων για τυχόν σχέσεις με τρομοκρατικούς πυρήνες.

Η Γαλλία επίσης ζητάει να αναπτυχθούν ευρωπαϊκές «ομάδες ταχείας αντίδρασης» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, κάτι που η Αθήνα δεν θέλει όπως γράφει ο Guardian, και αξιώνει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι όλων των προσφύγων που μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας.

«Απαιτούνται άμεσοι, ενισχυμένοι, συστηματικοί και συντονισμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για τα άτομα που δικαιούνται την ελεύθερη διέλευση εντός της ζώνης Σένγκεν» αναφέρει το έγγραφο.

Αν οι άλλες χώρες δεν κινηθούν γρήγορα, οι Γάλλοι προειδοποιούν ότι θα κινηθούν μόνοι τους εφαρμόζοντας τέτοια αυστηρά μέτρα.

Τα Σκόπια ξεκίνησαν να χτίζουν τον φράχτη στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα τα Σκόπια φαίνεται ότι προχωρούν στην έναρξη της κατασκευής φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα προκειμένου να ανακόψουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη.

Ο φράχτης όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» η οποία δημοσιεύει και φωτογραφία από τη διεξαγωγή των εργασιών, θα απλώνεται από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου, και οι εργασίες διεξάγονται από τον στρατό. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ωστόσο, ήδη από την Τετάρτη επικρατεί ένταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, από τη γειτονική χώρα ανακοινώθηκε σε εκατοντάδες μετανάστες ότι, πλέον, θα επιτρέπεται η διέλευση ατόμων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ωστόσο, ήδη από την Τετάρτη επικρατεί ένταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, από τη γειτονική χώρα ανακοινώθηκε σε εκατοντάδες μετανάστες ότι, πλέον, θα επιτρέπεται η διέλευση ατόμων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες», είπε στο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σήμερα το πρωί της Πέμπτης ομάδα περίπου 100 Ιρανών βρέθηκαν δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να περάσουν με αποτέλεσμα οι αρχές της ΠΓΔΜ να έχουν κλείσει τα σύνορα εδώ και περίπου δύο ώρες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top