Και μόνο στο άκουσμα της λέξης φίδι, κάποιοι τρέμουν και φοβούνται. Όταν δε το συναντήσουν, λίγοι έχουν την ψυχραιμία να δουν αν είναι δηλητηριώδες ή ακίνδυνο. Κάποιοι όμως περισσότερο τολμηροί θα το τραβήξουν φωτογραφία και θα το στείλουν σε κάποια οργάνωση άγριας ζωής για να το αναγνωρίσει, όπως η ΑΝΙΜΑ ή η Δράση για την Άγρια Ζωή.
Το σπιτόφιδο, η δεντρογαλιά, ο λαφιάτης και η σαΐτα, είναι από τα πιο ακίνδυνα φίδια στην Ελλάδα, που συναντώνται τακτικά. Η οχιά είναι δηλητηριώδης, πιο σπάνια όμως θα πάει σε σπίτι, ειδικά σε κατοικημένη περιοχή.
Αν έχετε συζητήσει το θέμα με φίλους και γείτονες, ίσως διαπιστώσετε ότι κάποιοι βρίσκουν συχνά φίδια έξω και γύρω από το σπίτι τους, ενώ άλλοι πιο σπάνια.
Μήπως λοιπόν τα συγκεκριμένα ερπετά έχουν προτιμήσεις για το πού θα πάνε; Δείτε μερικά μέρη που είναι πιο συχνό να εμφανίζονται:
1. Εκεί που υπάρχουν αποφάγια
Μα, καλά, θα σκεφτεί κάποιος. Τρώνε τα φίδια αποφάγια; Κόκκαλα και φλούδες από φρούτα και λαχανικά; Όχι, είναι η απάντηση. Αλλά το κάνουν τα πλάσματα που αποτελούν τροφή γι’ αυτά, δηλαδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι. Άρα η αλυσίδα πάει ως εξής: Αφήνουμε αποφάγια εκτεθειμένα, αυτά προσελκύουν τα τρωκτικά, που με τη σειρά τους προσελκύουν τα φίδια.
Tι να κάνετε: Πετάτε συχνά τα σκουπίδια και τα αποφάγια στους κάδους, και μην αφήνετε εκτεθειμένες σακούλες με τροφές, έτσι ώστε τα ποντίκια να μην βρίσκουν φαγητό.
2. Εκεί που βρίσκουν κρυψώνες να κρυφτούν
Ακαθάριστα χωράφια, χόρτα, κουτιά, παλιά αντικείμενα, ανοιχτές αποθήκες, στοίβες με ξύλα, όλα αυτά βρίσκονται σε σπίτια με εξωτερικό χώρο, ακόμα και μπαλκόνια. Είναι τα ιδανικά μέρη για να κουλουριαστεί και να κρυφτεί ένα φίδι, για να βρει το καταφύγιό του και να είναι ανενόχλητο από την παρουσία των ανθρώπων.
Τι να κάνετε: Καθαρίστε τακτικά τα χόρτα στα χωράφια και τον κήπο, πριν μπει το καλοκαίρι. Προστατεύστε τα αντικείμενα που έχετε έξω, βάζοντάς τα σε κλειστά μέρη, κουτιά και δωμάτια, έτσι ώστε να αποθαρρύνετε το φίδι να βρει κρυψώνα.
3. Σημεία με νερό
Σε κάποια φίδια αρέσει να βρίσκονται σε υγρούς τόπους όπως τις λίμνες και τα πηγάδια. Ακόμη και να έχετε σύστημα ποτισμού στον κήπο, είναι εξίσου δελεαστικό για αυτά που αγαπούν το νερό, αφού μπορούν να ενυδατώνονται. Η υγρασία σκεφτείτε ότι ελκύει και σκορπιούς.
Τι να κάνετε: Φροντίστε να μην γίνεται το νερό πόλος έλξης στο σπίτι σας. Αποξηράνετε το συντριβάνι ή ό,τι μπορεί να προσελκύσει το ερπετό ή περιφράξτε τα έτσι ώστε να μην έχει εύκολη πρόσβαση. Αποφύγετε το βραδινό πότισμα, γιατί δεν προλαβαίνει το έδαφος και το χώμα να στεγνώσει, σε αντίθεση με το πρωινό ή μεσημεριανό.
Τι να κάνετε για να αποθαρρύνετε τα φίδια από το να έρθουν στο σπίτι σας
Εκτός από όσα αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να πάρετε γενικά μέτρα προστασίας για να αποφύγετε την παρουσία των φιδιών. Βέβαια, ποτέ δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι, αλλά μπορείτε να κάνετε την προσπάθεια θωράκισης του χώρου σας, έτσι ώστε να μην έχετε και άλλους απρόσκλητους επισκέπτες. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:
Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μόλις σας δαγκώσει φίδι
Ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να γνωρίζετε είναι πώς να αντιμετωπίσετε το δάγκωμα φιδιού, αμέσως μόλις συμβεί.
Περίφραξη: Όσο περισσότερα εμπόδια θα βρει ένα φίδι, τόσο πιο δύσκολα θα μπει σε έναν χώρο. Η περίφραξη στο σπίτι όχι μόνο θα κάνει το κάνει λιγότερο ελκυστικό σε ερπετά, αλλά θα αναβαθμίσει και την ασφάλειά του.
Μέσα στο σπίτι: Κλείστε τις πιθανές εισόδους του φιδιού μέσα στο σπίτι, όπως πόρτες, σιφόν, τουαλέτα, παράθυρα. Είναι πολύ ευέλικτο ζώο και μπορεί να εισέλθει από πολύ μικρές εσοχές, άρα θα πρέπει να τις κλείσετε και αυτές καλά.
Περιποιηθείτε τον εξωτερικό σας χώρο τακτικά: Μην κάνετε τον κήπο και την αυλή αποθήκη, κρατώντας αντικείμενα που δεν χρειάζεστε. Πετάξτε σκουπίδια, χαρτιά, έπιπλα, σκουριασμένα εργαλεία και οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει κρυψώνα για φίδια. Ξεκινήστε να κόβετε τα χόρτα από νωρίς την άνοιξη, πριν αρχίσει να φτιάχνει ο καιρός και να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε πως τα φίδια πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και αρχίζουν και ξυπνούν τον Μάρτη. Προγραμματίστε να τα κόβετε μία φορά το μήνα.
Απωθητικά φιδιών: Υπάρχουν στο εμπόριο απωθητικά φιδιών είτε φυσικά είτε ακόμη πιο δραστικά. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν έχετε κατοικίδια και μικρά παιδιά, γιατί κάποια σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Όπως για όλα τα θέματα, έτσι και για τα φίδια, η γνώση και η πρόληψη είναι χρήσιμα εργαλεία. Ενημερωθείτε από μια οργάνωση για την άγρια ζωή αν στην περιοχή σας κυκλοφορούν δηλητηριώδη φίδια. Φωτογραφίστε το φίδι που θα συναντήσετε και ρωτήστε πληροφορίες γι’ αυτό, αλλά ζητήστε και βοήθεια για την απομάκρυνσή του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σαν ζώα, αφού βοηθούν την ισορροπία του οικοσυστήματος, καθώς ελέγχουν τους πληθυσμούς τρωκτικών και εντόμων.
Πηγή: topetmou.gr