Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Παναγιώτου, παρά το ότι μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων μεταλλίων ναυαγοσωστικής από 4 σε 3, δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν όλοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι της Λεμεσού.
Σήμερα, συνέχισε, εργοδοτούνται 44 ναυαγοσώστες, ένας εκ των οποίων είναι ο υπεύθυνος τους και οι υπόλοιποι 43 στελεχώνουν τους 16 από τους 26 ναυαγοσωστικούς πύργους. Συνολικά 11 μόνιμοι ναυαγοσώστες εργάζονται τους χειμερινούς μήνες, μέχρι τον Μάρτιο, σε συγκεκριμένους πύργους, από τις 7:00 μέχρι τις 14:30. Από τον Απρίλιο ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 41, τον Μάιο σε 55 και τους καλοκαιρινούς μήνες σε 74, ενώ για φέτος εγκρίθηκαν συνολικά 79 θέσεις.
«Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική, όταν υπάρχει σε κάθε περιοχή δεύτερος στελεχωμένος πύργος» είπε, υπογραμμίζοντας πως ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Ακτή του Κυβερνήτη «όπου δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ούτε έναν ναυαγοσωστικό πύργο».
Μάλιστα, συνέχισε, για το σκοπό αυτό ήταν προγραμματισμένη, χθες Δευτέρα, διαδικασία εξέτασης υποψήφιων ναυαγοσωστών, αλλά δεν παρουσιάστηκε κανένας υποψήφιος. Ωστόσο, πρόσθεσε, τρία άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τα οποία θα κληθούν σύντομα, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, να εξεταστούν και εφόσον προσληφθούν, θα στελεχώσουν τον ναυαγοσωστικό πύργο της Ακτής του Κυβερνήτη.
Σύμφωνα με την κ.Παναγιώτου, οι Βρετανικές Βάσεις έχουν ήδη ζητήσει όπως στελεχωθεί και ο δεύτερος ναυαγοσωστικός πύργος στο Ladies Mile, καθώς για ολόκληρη την ακτογραμμή των 5 χιλιομέτρων, μέχρι στιγμής, λειτουργεί μόνο ο ένας ναυαγοσωστικός πύργος.
Η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού απέδωσε την έλλειψη ενδιαφέροντος σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών και στο Brexit, αφού μειώθηκε ο αριθμός φοιτητών στην Βρετανία, οι οποίοι επέστρεφαν νωρίτερα στην Κύπρο, από ό,τι σε άλλες χώρες, και εκδήλωναν ενδιαφέρον για θέση ναυαγοσώστη.
Επίσης, πρόσθεσε, αρκετοί επιλέγουν να εργοδοτηθούν σε πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων, έχοντας περισσότερα ωφελήματα και λιγότερες ευθύνες επιτήρησης, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των κανονισμών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής. Όπως εξήγησε, η διάρκεια των μεταλλίων ναυαγοσωστικής είναι δυο χρόνια, με αποτέλεσμα, αν παρέλθει το χρονικό διάστημα και δεν προχωρήσει κάποιος στο επόμενο μετάλλιο, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Παράλληλα, η Επαρχιακή Διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αδυναμίας στελέχωσης συγκεκριμένων ναυαγοσωστικών πύργων σε ώρες που επιλέγουν αρκετοί πρωινοί κολυμβητές. Όπως είπε η κ.Παναγιώτου, αν και το καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας των ναυαγοσωστικών πύργων είναι 10:30 με 18:00, στην Ακτή Ολυμπίων και στην παραλία Κουρίου, θα έπρεπε να λειτουργούν ναυαγοσωστικοί πύργοι από τις 6:30, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη αυτή η ευχέρεια, λόγω της υποστελέχωσης.
«Έχουμε πραγματικό πρόβλημα και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού.
Στελεχωμένοι με ναυαγοσώστες οι 11 από τους 19 πύργους σε παραλίες της Λάρνακας
Στελεχωμένοι με ναυαγοσώστες είναι οι 11 από τους 19 πύργους, που βρίσκονται σε παραλίες στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.
Συμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Επαρχιακού Επόπτη του Γραφείου Ναυαγοσωστικής, Σάββα Ιωάννου, έχουν διεξαχθεί πέντε διαδικασίες πρόσληψης, τουλάχιστον μία κάθε μήνα, ενώ η τελευταία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κύριος Ιωάννου είπε ότι αύριο θα αρχίσουν εργασία ακόμη τέσσερα άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν τον νέο ναυαγοσωστικό πύργο, μπροστά από το ξενοδοχείο Λένιος στην Λάρνακα.
Πρόσθεσε πως προς το παρόν υπάρχει έλλειψη από ναυαγοσώστες και ταυτόχρονα έγιναν πιο αυστηρές οι διαδικασίες για πρόσληψη ατόμων για τον κλάδο.